Qren Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Witam, jestem tu nowy, także na wstępie chciałbym się przywitać ze Wszystkimi. Kupiłem mi band 5 w dniu premiery w mi store w Krakowie. Wszystko było pięknie do momentu aż odkryłem iż w podsumowaniu ćwiczenia brak wskazania zmiany wysokości podczas trwania treningu (jazda na rowerze). W sieci nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Pomyślałem że może problem leży po stronie aplikacji (mi fit 4.4.0), więc sparowałem opaskę z bliźniaczą aplikacją Amazfit lecz to również nie rozwiązało problemu. Obecnie, ze względu na aktualizację wprowadzającą język polski, używam mi fit 4.5.0 (pobrana z linka z tego forum). Nadal brak wskazania zjazdów/podjazdów. Próbowałem również rozpoczynać ćwiczenia z poziomu aplikacji, również bez efektu. W podsumowaniu ćwiczenia na wykresie wysokości widnieje prosta linia zaczynająca się od wartości na której zaczynałem ćwiczenie (za każdym razem inna) W sieci udało mi się znaleźć informację (a propos mi band 4 z 2019 roku) że mi fit/amazfit oczekuje danych z barometru do pomiaru wysokości. Niestety źródła nie są zgodne co do tego czy mi band 5 posiada wbudowany barometr. Prosiłbym bardziej doświadczonych użytkowników tego forum o odpowiedź czy : a) moja opaska jest uszkodzona i należy ją reklamować? b)jest rozwiązanie mojego problemu, na które nie natrafiłem w sieci? c)trzeba czekać aż Chińczycy łaskawie załatają to może kiedyś w kolejnej aktualizacji oprogramowania? Zdaję sobie sprawę iż mój problem może wydawać się błachy, lecz najczęściej trenuję jeżdżąc rowerem po górach i brak wskazania zmiany wysokości stawia użyteczność opaski pod znakiem zapytania. Oprogramowanie: mi fit ver. 4.4.0/4.5.0 i amazfit(zepp) 5.0.3 Firmware opaski :1.0.1.84 Telefon : Lenovo p2 System: Android ver. 7.0 Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
mediana Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Ta opaska nie nadaje się do niczego, dane pulsu bardzo często wyrzuca z siebie w sposób losowy ( średnio na 10 treningów bez interwałów dwa treningi zapisze w miarę normalnie, a pozostałe pokazuje puls bardzo bardzo losowy, bez interwałów.) Zobacz moje wpisy w temacie Band 4, Band 5 jest minimalnie lepszy w mierzeniu pulsu, ale nadal jest to poziom tragiczny (dobrze uśrednia tylko puls stały ) Podjazdy były w Band 4, natomiast w Band 5 nie ma danych. M... P.S. nie wiem po co zapisywać treningi w MitFit, jak potem do żadnej sensownej apki treningowej tego nie wrzucimy. Edytowane 2 Września 2020 przez mediana
Qren Opublikowano 3 Września 2020 Autor Opublikowano 3 Września 2020 Dzięki za odpowiedź . Tak podejrzewałem że sprawa będzie wyglądać. Opaska miała mi służyć głównie jako tracker przejechanej trasy, więc niedokładny pomiar tętna nie stanowi dla mnie problemu. Co do aplikacji to używam teraz Amazfit, w którym mam podpiętą Strave i możliwość eksportu trasy do GPX'a. Plik trasy uploaduję później ręcznie przez stronę i strava już sobie sama tam wylicza zjazdy i podjazdy. Jest to jednak rozwiązanie strasznie na około i chyba nie o to chodzi w posiadaniu opaski sportowej. Wychodzi na to że tak jak mi się początkowo wydawało band 5 jest tylko odgrzewanym kotletem i skokiem Xiaomi na kasę. Od technicznej strony można powiedzieć że jest to krok w tył, bo opaska nie działa nawet połowy tego czasu na jednym ładowaniu jaki potrafi działać band 4. Xiaomi wypuściło produkt niedopracowany jadąc na popularności poprzednika. Oczywiście dużo można nadrobić poprawkami oprogramowania, lecz z tego co czytam nie jest to mocną stroną tego producenta. Z mojego punktu widzenia zakup bardzo nieudany. Zobaczymy co przyniesie najbliższe pół roku jeżeli chodzi o poprawki. Jeżeli Chińczycy oleją temat, to będzie to mój pierwszy i ostatni produkt marki Xiaomi.
mediana Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) YY dlaczego od razu na Stravie nie zapisujesz, bo jak pisałem wyżej puls jest podawany przez Band 5 stosunkowo często w sposób losowy ?? Kiedyś na godzinnym treningu, na kolarzówce ze średnim stałym pulsem 145, Band 5 cały czas pokazywał puls ok. 90 i w żaden sposób nie udało mi się go "aktywować" do sensownego pomiaru, zmieniałem położenie opaski, siłę zapięcia opaski, nawet rękę i nic to nie dało. Także tak to czasem wygląda, że przez godzinę nie potrafi nawet przez chwilę Band 5 poprawnie zmierzyć puls.... Mam wrażenie, że to jest ten sam moduł do mierzenia pulsu co w Band 4, a poprawili tylko softwarowo te ich marketingowe 30 %. XDD Na baterii przy moim użytkowaniu Band 5 wytrzymuje max 5 dni, Band 4 wytrzymywał 7-8 dni ( w obu przypadkach wszystko na max, PAI zazwyczaj powyżej 250 - jak dobrze zapisze puls XDDDD .) Główne zastosowanie Band 5 to ciche budzenie wibracjami. :DDDDD M... Edytowane 7 Września 2020 przez mediana
Rekomendowane odpowiedzi