NeoDh Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, to chciałem wszystkich powitać Piszę do Was z problemem, który mam z czujnikiem temperatury i wilgotności od Xiaomi (Zigbee, ten mały okrągły bez wyświetlacza ). Problem jest taki, że po jakimś czasie czujnik przechodzi w tryb offline. Czujnik temperatury i wilgotności od Xiaomi zakupiony na Gearbest czyli pewnie wersja CN Bramka Xiaomi Gateway V2 wersja EU Region w aplikacji - Polska Co zauważyłem: - czujnik bez problemu dodaje się do Gatewaya V2, - zbiera dane przez jakieś kilka-kilkanaście minut, po tym czasie nie reaguje na zmiany temperatury / wilgotności, ale dalej jest online w aplikacji, - po dłuższym czasie (kilka godzin) przechodzi w tryb offline, - w trybie offline po wciśnięciu przycisku na czujniku, bramka powiadamia, że "Normal link confirmed" i czujnik przechodzi w tryb online, ale znowu działa przez jakiś czas, jak opisane wyżej. Jaki do tej pory zrobiłem troubleshooting: - wielokrotne usuwanie i dodawanie czujnika do bramki, - usuwanie i dodawanie bramki, później czujnika, - restart bramki (wyłączenie z prądu), - Wymiana baterii w czujniku, - przepinanie bramki do gniazdka tuż przy routerze, czujnik był też obok, - zachowanie jest takie samo na oficjalnej aplikacji z Google Play jak i zmodowanej pobranej z kariba.ru (wer. 5.7.5_63055), - nie zauważyłem, aby bramka kiedykolwiek była w trybie offline, - brak większych zakłóceń na pierwszych kanałach WiFi na 2,4GHz, które mogłyby interferować z Zigbee. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Jak tak, to jak go rozwiązać? Czy zakup czujników dedykowanych na EU to jedyne, co mogę w tej sytuacji spróbować? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez NeoDh typo fix
NeoDh Opublikowano 3 Września 2020 Autor Opublikowano 3 Września 2020 Witam, Ktoś, coś? Jakakolwiek sugestia, co może być nie tak? Może jako początkujący ze Smart Home nie widzę jakiegoś banalnego powodu, z jakiego to nie działa...
andrzej chmielewski Opublikowano 2 Marca 2024 Opublikowano 2 Marca 2024 Mam to samo, nie wiem co z tym zrobić
Rekomendowane odpowiedzi