Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, kupiłem w piątek smartfon xiaomi redmi note 8 pro w polskiej sieciówce.

Od razu powiem, że posiadam internet 300/30.
Problem polega na tym, że Xiaomi redmi note 8 pro wyciąga standardowo ok 200mbps, ale po jakimś czasie, godzinie, dwóch na włączonym wifi prędkość zaczyna spadać do poziomu 15-30mbps. Po wyłączeniu i włączeniu WiFi w telefonie Prędkość downloadu jak i uploadu skacze momentalnie do wysokich poziomów, nawet 200mpbs więcej! Problem się powtarza, wystarczy, że wifi jest włączone w telefonie przez kilka godzin i znowu muszę wyłączać i włączać aby znowu zaczął działać na normalnych wysokich obrotach. Problem z prędkością wifi kiedy włączony jest bluetooth również występuje, ale to chyba normalne w tym telefonie i nic na to nie idzie poradzic.

Wie ktoś czy od czegoś to zależy? Jak to naprawić? Jak nie to wymieniam smartfon, póki mam jeszcze 14 dniową możliwość

Filmik przedstawiający problem

Edytowane przez BecKs
Opublikowano
2 godziny temu, nasluchowy1 napisał:

Zależy od gównianego modemu, który jest zaszyty w uP.

Niestety nic mi to nie mówi :/

Opublikowano

Czyli nic nie da wymiana smartfona? Sam w sobie smartfon jest idealny w tym przedziale cenowym. Gdyby się pogorszyło to zostaje gwarancja, a może miui 12 coś pomoże.

Opublikowano
15 godzin temu, Netoper napisał:

Szmelc, i do tego WiFi na 2.4 jeszcze się gryzie z bluetooth jak jest w fonie załączony.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Przesiadłem się z LG G5, oprócz wolniejszego wifi to wszystko inne jest zdecydowanie lepsze. W tym samym przedziale cenowym brat ma nową Motorole Vision One i tez ma problem z tym wifi. U niego nawet wyłaczenie i właczenie wifi nie daje nic i z 300mbps może korzystać tylko z 50mbps, bo na wiecej telefon mu nie pozwoli. Aparaty też ma gorsze i wydajność równiez gorsza. Jedynie nakładka u niego jest lepsza. Szmelc szmelcem, ale nie żałuję zakupu. W tej cenie nie ma konkurencji.

Opublikowano

Mnie właśnie jeży ten konflikt wifi/bluetooth, bo sporo korzystam jednocześnie z obydwu i często jest tak że nawet całkiem wcina wifi i muszę wyłączyć bluetooth żeby wifi zaskoczyło. Przesiadłem się z RN4 pro, w nim też był ten sam problem i miałem nadzieję że w 8 będzie ok, a tu pupiszon blady. Fakt, aparat niebo a ziemia, ale kurna chińczaki mogliby poprawić ten konflikt.

Opublikowano

To prawda, sam posiadam mi band 4 i do tego chciałbym kupić sobie bezprzewodowe słuchawki QCY T5 i nie martwić się, że przez odpalony bluetooth nie będę mógł sobie spokojnie oglądać netflixa czy youtube, bo będzie ścinało. Teraz jest promocja w x-komie na realme 6 4/128 za 799zł. Gdyby człowiek wiedział to by kupił realme, zawsze to 170zł w kieszeni czyli szybka+słuchawki, a różnicy znaczącej w tych smartfonach nie ma.

Ciekawe czy np. MIUI 12 sprawiłby, że ten konflikt zostałby naprawiony. Pozostaje czekać.

Opublikowano

Z tego co wyczytałem to problem nie jest w sofcie tylko w tym że ponoć moduły są zintegrowane na jednej płytce(?) No i przez to jest konflikt bo się zakłócają na paśmie 2.4, na paśmie 5 jest już niby ok, ale u mnie w chałupie 5Ghz z routera vectry ma problem z przebiciem się do kuchni czy do wuceta.
Zresztą i tu na forum ludzie też i na innych modelach fonów mają podobnie z tym konfliktem.

Opublikowano

U mnie bez problemu przy ciągle włączonym bluetooth, wifi, GPS i co tam się jeszcze da włączyć. Wszystko w standardzie na bieżąco aktualizowane. 

IMG_20200727_204955.jpg

Opublikowano (edytowane)

U mnie nagle prędkość niespotykana 295/45. Zauważyłem, że jeżeli jednocześnie z wifi jest włączony transfer danych to te prędkości również nie są wysokie.

No nic. Kupowanie xiaomi to jest takie chybił trafił. Jedni mają problemy z internetem. Drudzy z baterią. Trzeci z internetem mobilnym. Innym z kolei bluetooth nie łączy, nie paruje, zrywa połączenie. A innym gra gitara, albo nie korzystają z tych funkcji, które akurat są wadliwe.

No nic. Jeżeli smartfon będzie rzeczywiście uciążliwy z tym wifi to pójdzie na sprzedaż, bo oprócz tego to jest idealny.
Następny raz przed zakupem będę dokładnie sprawdzał problemy techniczne na forach, telefonu, który zamierzam kupić. LG G5 przez 4 lata, ani razu mnie nie zawiódł.

Edytowane przez BecKs