Ari93 Opublikowano 31 Marca 2015 Opublikowano 31 Marca 2015 Hej, dla urozmaicenia wieczoru mam dla Was zagadkę i w sumie pytanie bo sam jej nie jestem w stanie rozwiązać... robię porządki na dysku i znalazłem fotki z mojego MI2... w tym mojego kota, zdjęcie oryginalnie wygląda tak: zwykły leżący koteł na kafelkach... fotke zrobiłem w HDR dla lepszego kontrastu. Ciekawie wygląda miniatura tego zdjęcia którą windows wyrenderował: Tak samo wygląda pozostałe 7 zdjęć które zrobiłem. WTF? Ktoś wie o co tu chodzi? Jakim cudem windows wygenerował miniaturke z tylko jaśniejszej warstwy? Oh, wait... przecież to zwykły JPG, ten format nie obsługuje warstw. Z "zaawansowanych" programów graficznych mam tylko gimpa który tą fotke otwiera normalnie. Ktoś jest w stanie wyjaśnić mi tą zagadkę?
fredek7 Opublikowano 31 Marca 2015 Opublikowano 31 Marca 2015 Hdr zapisuje pliki dla siebie i większość programów bez obsługi Hdr tworzy miniaturki dla 1 pliku.
Ari93 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Opublikowano 31 Marca 2015 Ale to zwykły JPG, nie ma żadnej obsługi HDR bo tym się zajmuje aplikacja aparatu przy zapisywaniu obrazu z matrycy do pliku. Miuiowa galeria rozpoznaje pliki HDR po dopisku w nazwie "_HDR", wystarczy go skasować i znaczek HDR znika, wystarczy do byle jakiego zdjęcia (nawet screena) go dopisać i znaczek się pojawia. HDR musiałeś pomylić z UbiFocusem
Marvinka Opublikowano 31 Marca 2015 Opublikowano 31 Marca 2015 A poka pan zdjęcie oryginalne - nie screena z obrazkoprzeglądarki tylko oryginał z MIUI.
Ari93 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Opublikowano 31 Marca 2015 zacząłem się przyglądać reszcie zdjęć w hdr i wszystkie mają inną miniaturę, zdaje się że oryginalnego zdjęcia bez nałożenia jaśniejszego, ciemniejszego lub obu zdjęć na oryginał. Akurat tylko w tym wypadku aż tak to się rzuca w oczy https://drive.google.com/file/d/0B6ZpOhh4jVjHYzdSTUduMTNWa0E/view?usp=sharing
Marvinka Opublikowano 31 Marca 2015 Opublikowano 31 Marca 2015 Ciekawostka - Fotoszopek robi jakiś drop w metadanych i zapisana z niego kopia jest prawidłowo widoczna (miniaturka z tłem). Z kolei Faststone zapisuje razem z tym co Fotoszop likwiduje i miniaturki są z białym tłem. Jest panie jakaś zagadka... ...tylko na Bogów Asgardu, Ariu93u, nie podążajciu drogo ekspertów Internetu i nie róbcie wątku o znaczeniu zdjęć przez Mi. P.S. Fajna kota. Czy już nauczona mówić "MIUI" zamiast "MIAU"?
Ari93 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Haha nie nie, nieba i internetów nie będę z tego powodu poruszał ;P ew. znajomego grafika jeszcze podpytam chyba że ktoś znajdzie jakieś sensowne wyjaśnienie wcześniej ;p Tylko w wigilie miuiknęła
Marvinka Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Marvinka obstawia jakieś profile osadzone w zdjęciu... ...i bez wątpienia bugi śledzące. Otworzysz na komputerze zdjęcie zrobione z Xiaomi i koniec, wpadłeś, Chiny cię posiadły, dobytek twói i zwierzynę rogatą. Wszystko ukradli! Nawet kotę!
Rekomendowane odpowiedzi