Jump to content

glosnosc halas 3h 2h

Recommended Posts

Witam Panowie

Zakupilem 2H z mysla zeby dzialal non stop w trybie nocnym, wybralem 2h nie tylko ze wzgledu na cene ale tez dlatego, ze dowiedzialem z netu, choc nie wiem czy to prawda, ze nie ma on dodatkowego malego wiatraczka ktory nadmuchuje powietrze na czujnik, ze zdjec wynika faktycznie ze go nie ma a na laserowym czujniku 2s 3h jest wiatraczek. 

Mimo jednak tego nie potrafie spac przy 2h, dzwiek wywiewanego powietrza mi nie przeszkadza jest nawet ok ale z wnetrza dochodzi bardzo nieprzyjeme "buczenie" chyba od lozyska wiatraka, slychac to nonstop nawet z 3metrow. Sprawdzilem o ile mozna w sklepie czy w modelu 2s jest podobnie i bylo podobnie choc wiadomo w otoczeniu "nie nocnym" odsluch jest slaby. 

Czy jestem odosobnionym przypadkiem, czy Wy nie slyszycie tego wycia wiatraka na nocnym ? 

Moze ktos ma wersje 3H czy w niej faktycznie jest ciszej na nocnym, nie chodzi o ped powietrza a dzwiek obracania mechanismu bezszczotkowego, moze ktos ma oba oczyszczacze? 

Czy moze nawet jesli zakupie 3H to sie okaze ze ten dodatkowy wiatraczek od czujnika laserowego zacznie swoje piski, skoro jest maly to z zasady powinien wydawac piszczace dzwieki

Przyznam ze zawiodlem sie na air purifier i to srogo, co dziwne uwazam tryb nocny wystarczajacy co filtracji bo czuc ped powietrza i te kilka m^3 w nocy zrobi i tyle mi wystarczy ale no niestety, odglos oczyszczacza jak narazie jest wiekszy niz wody w kaloryferach ;P

Czy moglibyscie podzielic sie swoimi przemysleniami jesli chodzi o odglosy w nocy. 

Pozdrawiam

• 4 weeks later...

Ja posiadam model 2s i dokupiłem właśnie model 3h. W moim przypadku w trybie nocnym można spokojnie spać nawet metr od oczyszczacza, ale tego starego.. 

Nie wiem czy to wina akurat mojego modelu ale słychać wyraźnie w 3H pracę urządzenia/wiatraka, na tyle głośno że w trybie nocnym jest to uciążliwe gdy stoi w sypialni. 

Dlatego 3h wylądował w salonie a 2s wrócił do sypialni..

• 4 weeks later...

u mnie w wersji 3 hałasuje na pewno wentylatorek od czujnika pomiaru jakości powietrza, przez 1.5 miesiąca po zakupie było cicho, potem zaczęły się dziwne dźwięki, raz jest ciszej a innym razem głośnie ale jak u przedmówcy stoi w salonie i nie przeszkadza

To ja inaczej zapytam.

O ile tryb nocny w 2h mnie nie denerwuje, to wystarczy, że zmienie pozycję suwaka z 1 na 2 i zaczynam słyszeć buczenie/wibracje silnika. Pęd powietrza słychać dopiero od pozycji "5" (mógłbym przy tym i spać), ale to buczenie jest WKU*** denerwujące. Nawet za dnia mi przeszkadza, bo "7" działa głośniej od mojego PC z 5 wiatrakami, dwoma chłodnicami 280mm i rozchulanym gtx1070 MSI...

Jak to wygląda w H3? Też tak bardzo słychać pracę silnika?

Edited by Erill

• 1 year later...

Hałas buczenia to przez czujnik który ma mały wentylator.

Ja rozwiązałem ten problem za 20 zł kupując na Aliexpress ten mały wentylatorek 20x20 i lutując w te same przewody i działa tanim kosztem tak samo jak nowy za 100 zł.

https://pl.aliexpress.com/item/1005002554644307.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.9042311.0.0.6edd5c0fRuL8cA

• 2 years later...

Witam. Dzięki za podpowiedź. Rozebrałem czujnik (2 minuty pracy). Faktycznie jest tam malutki radiatorek. Łopatki były zabrudzone kurzem. Przedmuchałem kompresorem. Zainstalowałem i śmiga jak nowy. Przed wymianą warto to zrobić ale może to doraźny kierunek i za jakiś czas będzie wymagał wymiany.