Kuna08 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam, spotykam się ostatnio z takim problemem, że jak włączę na Mi BoX S aplikację Netflix, to w całym domu, wszystkie inne urządzenia nie mogą połączyć się z internetem, występuje błąd, natomiast Netflix działa bezproblemowo. Czy wiecie może jak sobie z tym poradzić?
kola01 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Napisz chociaż jakiej szybkości masz internet, jak łączysz go z Mi Boxem (WiFi/Lan) i jak łączą się z netem pozostałe urządzenia. Jakie urządzenie u Ciebie rozsyła internet (router /AP/ jaki model) ? Jeśli to WiFi to w jakim standardzie jest rozsyłane. Co to znaczy "nie mogą połączyć się z internetem, występuje błąd"? Jaki dokładnie błąd? W ogóle nic nie działa, czy działa powoli? Jak oczekujesz pomocy, to udziel chociaż podstawowych informacji. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez kola01
Kuna08 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Internet 150 mbps, wszystkie urządzenia łączą się po Wi-Fi. Internet jest rozsyłany przez router UPC, wczoraj zrobiłem tak, że mam sieć 2.4 Ghx i 5Ghz, teraz tylko komputer łączy się z 5GHz i z nim nie ma problemu, natomiast po włączeniu Netflixa (po 2.4 GHz) na pozostałych urządzeniach wyskakuje info o problemach z połączeniem z internetem (brak połączenia). Nie ma możliwości podłączenia wszystkiego pod 5 GHz i MiBoxa pod 2.4GHZ ze względu na problemy z zasięgiem.
kola01 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Możliwe, że masz słaby zasięg 2,4GHz i jednocześnie dużo widocznych sieci w eterze. Kolejne urządzenie jakim jest Mi BOX zajmujące 2,4GHz już zapycha pasmo i urządzenia bardziej oddalone od routera tracą połączenie. Możesz to sprawdzić skanując eter lub podłączając testowo, gdy nie ma neta po WiFi, urządzenie kablem do routera. Najprościej byłoby podłączyć Mi BOXA do routera kablem LAN + adapter USB-RJ45. Jeśli nie możesz położyć kabla to możesz kupić adaptery powerline. Inne możliwości to zmiana lokalizacji routera z UPC. Ostatecznie, by poprawić zasięg WiFi możesz dołożyć Access Point 5GHz w innym miejscu . Nie baw się tylko w żadne wzmacniacze WiFi bo to nic nie daje (kolejne śmieci w eterze). Edytowane 30 Grudnia 2019 przez kola01 1
Rekomendowane odpowiedzi