Jump to content

Xiaomi redmi 6 4/64 czarny ekran i wibracje dead

adekbws

Recommended Posts

Hejka posiadam Xiaomi redmi 6 4/64  telefon tak sobie od, przestał działać. Nie włącza się, gdy bateria jest  naładowana to wibruje co jakiś czas, ekran cały czas czarny, po podłączeniu do komputera  czasami na chwile windows załapie ze cos zostało podpięte ale po chwili zrywa połączenie podczas wibracji telefonu. 
Da rade go jeszcze ożywić, jakie kroki poczynić ? 
Podobno z tym procesorem MTK nie ma trybu EDL. 
Jak na razie zdjąłem tylną obudowę.  

• 1 month later...

Hej, podłączę się do twojego tematu bo mam taki sam problem...

Najprowdopodobniej telefon jest uceglony.

Spróbuj odłączyć baterie na ~5 sekund i podłączyć ją spowrotem a następnie trzymając VOL- włączyć telefon żeby przeszedł w tryb fastboota.

Jeśli wejdzie w tryb fastboot będziesz mógł go flashować za pomocą konsoli - brawo :D

Jeśli nie masz fastboota jesteś w tej samej sytuacji co ja.

Mimo że nie ma EDL możesz przejść do trybu download właśnie przez styki lub po prostu przy odłączonej baterii i wciśniętym VOL+ podłączyć go do komputera(nie wiem czy zależy to od odblkowanego bootloadera - taki mam).

Wykrywa wtedy go jako urządzenie COM MediaTek. Jeśli nie otrzyma komendy w ciągu 2 sekund od podłączenia to się rozłącza.

Możesz spróbować dojść do tego samego co ja czyli - pobrałem ROM cereus_global_images_V10.4.4.0.PCGMIXM_20190927.0000.00_9.0_global_d8716e22a3

i gdy ustawisz SPFlash tool i tak nie wgrasz bo ponoć nie masz autoryzacji - wychodzi błąd STATUS_BROM_CMD_FAIL.

W moim przypadku nie widzę swojego telefonu na MiFlash.

• 1 month later...

Też jestem w tej samej sytuacji. Nie pierwszy raz eksprymentuję. pozostaje jedynie service center lub osoba która ma konto autoryzowane i wgrać przez SPflashtool (jakieś 3 lata temu znalazłem taką osobe i przez teamviewer wgrała za 15$, ostatnio widziałem oferty po 10$-5$). 

Co do sterowników po zainstalowaniu ręcznym quallcom QDloader 9008 tel pojawi się na liście programu MiFlash. Przycisk flash i po wysłaniu pakietu "hello" bez odpowiedzi tel nie przyjmuje naturalnie oprogramowania bo się nie przełączy na fastboot(bo go przecież nie ma ;) )

P.S. jak ma ktoś jakiś punkt zaczepienia (typu inny sterownik lub program, oficjalnie nieprzeznaczony dla danego modelu prosze pisać. eksperymentów nigdy za wiele)