Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój mi 9 zakupiony jeszcze przed premierą w Polsce (amazon.es) sprawia kłopoty po przygodzie z betą android q. Ale od początku.

Android Q beta dla MI 9 - początek problemów

Po zakupie telefon wszystko działało prawidłowo, ale postanowiłem przetestować androida q w wersji beta. Odblokowałem bootloader po tygodniu oczekiwania, wgrałem metodą fastboot androida q beta dla mi 9 i... tu zaczęły się pierwsze problemy: m.in. restarty, niedziałający auto-obrót, brak możliwości korzystania z czytnika lini w ekranie. Tyle problemów wystarczyło by wrócić do poprzedniej wersji softu. Pytanie tylko jaka to była wersja?

MI 9 Global stable v10.2.12.0 - eskalacja problemów

Pobrałem najnowszą dostępną wersję stabilną global v10.2.12.0 w miejsce Androida Q i wgrałem standardowo metodą fastboot. Po 2 dniach użytkowania zorientowałem się po numerkach i aktualizacjach zabezpieczeń, że nie jest wersja softu wgrana przy zakupie. Dodatkowo zauważyłem protelem z niedziałaniem następujących funkcji: czujnik światła (automatyczna regulacja podświetlenia), kompas, auto-obracanie ekranu, nagrywanie video w aplikacji stock - aparat ver. 3.0 (Slow-Motion i Krótkie wideo działa). W porcie G Cam nagrywanie wideo działa prawidłowo. Wgrałem ten sam rom ponownie bez błędów blokując bootloader, ale nic się nie zmieniło.

MI 9 Global EEA stable v10.2.24.0 - brak poprawy

Problemy zmusiły mnie do szukania innej wersji romu, tej, która dostarczona była fabrycznie. Po przeszukania Googla dowiedziałem się o wersji na rynek europejski EEA, pobrałem wersję MI 9 Global EEA stable v10.2.24.0 fastboot i wgrałem blokując bootloader i odblokowując bootloader za każdym razem. Niestety brak zmian, problemy które miałem w Global występują bez zmian. 

MI 9 Global EEA stable v10.2.15.0 - znowu to samo

Pomysł z wgraniem starszej wersji softu, również nie rozwiązał problemu. Następnie update automatyczny do 10.2.24 bez zmian.

Lista problemów w pigółce:

• nie działa auto-obrót
  • nie działa czujnik światła
  • nie działa kompas (żyroskop?)
  • nie działa nagrywanie video w aplikacji aparatu od xiaomi

Zastanawiam się czy po zminie rom-u jest jeszcze coś w pamięci urządzenia, co nie jest nadpisywane przy metodzie fastboot i powoduje problemy? Przypomnę że przed odblokowaniem i Androidem Q wszystko działało prawidłowo. Może inna metoda wgrania softu? A może wersja rom w wersji beta/dev?. Prawdę mówiąc "ręce mi już opadają" i mam ochotę wysłać go do reklamacji. Pomocy!

Opublikowano (edytowane)

@maro157pl

Nie naprawisz tego żadnym flashowaniem romu bo się nie da. Naprawa jest banalna, wymaga flasha partycji persist i zrobisz to tylko przez TWRP.

Link do TWRP:

W TWRP wybierz install image, wybierz plik z linku, zaznacz persist i to tyle. Wszystko zacznie działać i możesz wrzucać wtedy dowolny soft. Osobiście polecam xiaomi.eu.

Link do pliku, którym naprawisz telefon:

Persist_MI9.img

Ps. "w pigułce" :P

Edytowane przez sp4ubw
Literówki
  • Like 1
  • Thanks 1