misiu-182 Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 (edited) Dzień dobry. W zeszłym tygodniu zakupiłem Redmi 6 3/32GB w sklepie Media Expert. Mam problem z jakością połączeń w sieci Plus. Od 20 lat jestem w sieci Plus na kartę. W czasie nawiązywania lub odbierania połączeń jakość dźwięku jest słaba, jakby przytłumiona. Na to samo skarżą się moi rozmówcy. Po przełączeniu na tryb 3G czasem udaje się nawiązać połączenie przyzwoitej jakości i wtedy w czasie rozmowy wyświetla się symbol HD z słuchawką nad literami. Po włożeniu karty innych operatorów (Virgin, Play) problem nie występuje a dźwięk jest czysty i wyraźny. Wyświetla się też symbol HD. Pisałem na forum plus i tam w odpowiedzi dostałem informację, że Redmi 6 nie występuje w ofercie ich sieci, nie był testowany w ich konfiguracji i prawdopodobnie brak jest wsparcia dla HD Voice. Poradzili żeby skontaktować się z pomocą techniczną Xiaomi. Posiadam też Redmi Note 5A 2/16 i tam również używam Plus na kartę ale w tym telefonie jakość połączeń jest ok. Co robić? Czy będą jakieś aktualizacje, czy próbować oddać telefon. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Edycja: Nadmieniam że: żona używa Redmi Note 4 3/32, córka Redmi 3s 3/32, a syn Redmi 5 3/32. Wszyscy w sieci Plush na kartę i nikt nie ma takich problemów jak ja w Redmi 6. Moja karta w poprzednim telefonie, Lumii 435, również działa dobrze. Edited April 8, 2019 by misiu-182 Link to comment Share on other sites More sharing options...
the4anoni Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 (edited) Redmi 6 jest oparty o SoC MTK, a rn5a, r3s i r5 są na Snapdragonie - być może dlatego na reszcie telefonów działa ok. Jak wszystko działa dobrze na innych kartach to jeżeli ta karta była docinana itp. to spróbowałbym wymiany karty w salonie na nową. I ewentualnie można się pokusić o wgranie najnowszego Global Stable jeśli jest stara wersja lub jakiś inny ROM. Aczkolwiek polecam pomyśleć nad lepszą ofertą niż Plus na kartę. Kiedyś Plus to był synonim słowa jakość, a dziś ich infrastruktura to podkładka dla MVNO. Mogę polecić Nju Mobile na kartę / Abonament (Obecnie używam oferty na kartę, Nju to pod marka Orange). Wiem że jest to a2mobile i inni, aczkolwiek przy wyborze operatora nie radzę kierować się wyłącznie ceną, a stabilnością i jakością usług Edited April 13, 2019 by the4anoni Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu-182 Posted April 17, 2019 Author Share Posted April 17, 2019 (edited) Dzień dobry. Dziękuję za sugestie. Problem nie dotyczy tylko jednej karty SIM sieci Plus. Moja obecna karta była wymiana około 2-3 lata temu i nie jest docinania. Na karcie z drugiego telefonu (też fabrycznie nano) jest to samo. Wgrywanie innego oprogramowania chyba nie wchodzi w grę bo telefon jest nówka (dzisiaj 12 dni), z oficjalnej polskiej dystrybucji i z gwarancją. Grzebanie w oprogramowaniu pewnie spowodowało by jej utratę. Telefon zaktualizował się sam w dniu zakupu do najnowszej oficjalnej wersji. Przed i po aktualizacji jakość połączeń była taka sama. Zmiana sieci raczej nie wchodzi w grę ponieważ utrzymanie numeru kosztuje mnie kilka złotych rocznie (darmowe wewnątrz sieci) a prawie cała rodzina i znajomi są w plusie. Poza sieć rozmawiam średnio około 15-20 min. miesięcznie i do tego używam karty Virgin z pakietem 30/30/300 za 3 zł (w drugim smartfonie Plus/Play odNowa). Ja nie potrzebuję "No limit", chociaż żona, syn i córka korzysta. Za rozmowy/SMS/MMS/10GB przy umiejętnym korzystaniu z promocji dostępnych w Plusie można zapłacić od 11,12 do max 14,29 zł za 30 dni. Moim zdaniem żadna oferta na kartę tego nie przebije, a abonamentu nie będę miał już nigdy. Na razie, na telefonie, wymusiłem preferowanie sieci 3G i z moich obserwacji wynika, że około 80-90% połączeń jest w dobrej jakości. Po przełączeniu na LTE lub 2G jest słabo, ale da się przeprowadzić rozmowę. Ponieważ odpowiadają mi rozmiary telefonu, to chyba będę z tym żył. W przyszłości może jakaś aktualizacja naprawi problem. A może Plus coś poprawi u siebie. Pozdrawiam. Edited April 17, 2019 by misiu-182 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts