Jump to content

Brak HD Voice w sieci Plus

misiu-182

Recommended Posts

Dzień dobry.

W zeszłym tygodniu zakupiłem Redmi 6 3/32GB w sklepie Media Expert. Mam problem z jakością połączeń w sieci Plus. Od 20 lat jestem w sieci Plus na kartę. W czasie nawiązywania lub odbierania połączeń jakość dźwięku jest słaba, jakby przytłumiona. Na to samo skarżą się moi rozmówcy. Po przełączeniu na tryb 3G czasem udaje się nawiązać połączenie przyzwoitej jakości i wtedy w czasie rozmowy wyświetla się symbol HD z słuchawką nad literami. Po włożeniu karty innych operatorów (Virgin, Play) problem nie występuje a dźwięk jest czysty i wyraźny. Wyświetla się też symbol HD. Pisałem na forum plus i tam w odpowiedzi dostałem informację, że Redmi 6 nie występuje w ofercie ich sieci, nie był testowany w ich konfiguracji i prawdopodobnie brak jest wsparcia dla HD Voice. Poradzili żeby skontaktować się z pomocą techniczną Xiaomi. Posiadam też Redmi Note 5A 2/16 i tam również używam Plus na kartę ale w tym telefonie jakość połączeń jest ok. Co robić? Czy będą jakieś aktualizacje, czy próbować oddać telefon. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Edycja:

Nadmieniam że: żona używa Redmi Note 4 3/32, córka Redmi 3s 3/32, a syn Redmi 5 3/32. Wszyscy w sieci Plush na kartę i nikt nie ma takich problemów jak ja w Redmi 6.  Moja karta w poprzednim telefonie, Lumii 435, również działa dobrze.

Edited by misiu-182

Redmi 6 jest oparty o SoC MTK, a rn5a, r3s i r5 są na Snapdragonie - być może dlatego na reszcie telefonów działa ok.

Jak wszystko działa dobrze na innych kartach to jeżeli ta karta była docinana itp. to spróbowałbym wymiany karty w salonie na nową.

I ewentualnie można się pokusić o wgranie najnowszego Global Stable jeśli jest stara wersja lub jakiś inny ROM.

Aczkolwiek polecam pomyśleć nad lepszą ofertą niż Plus na kartę.

Kiedyś Plus to był synonim słowa jakość, a dziś ich infrastruktura to podkładka dla MVNO.

Mogę polecić Nju Mobile na kartę / Abonament (Obecnie używam oferty na kartę, Nju to pod marka Orange).

Wiem że jest to a2mobile i inni, aczkolwiek przy wyborze operatora nie radzę kierować się wyłącznie ceną, a stabilnością i jakością usług ;)

Edited by the4anoni

Dzień dobry.

Dziękuję za sugestie. Problem nie dotyczy tylko jednej karty SIM sieci Plus. Moja obecna karta była wymiana około 2-3 lata temu i nie jest docinania. Na karcie z drugiego telefonu (też fabrycznie nano) jest to samo. Wgrywanie innego oprogramowania chyba nie wchodzi w grę bo telefon jest nówka (dzisiaj 12 dni), z oficjalnej polskiej dystrybucji i z gwarancją. Grzebanie w oprogramowaniu pewnie spowodowało by jej utratę. Telefon zaktualizował się sam w dniu zakupu do najnowszej oficjalnej wersji. Przed i po aktualizacji jakość połączeń była taka sama. Zmiana sieci raczej nie wchodzi w grę ponieważ utrzymanie numeru kosztuje mnie kilka złotych rocznie (darmowe wewnątrz sieci) a prawie cała rodzina i znajomi są w plusie. Poza sieć rozmawiam średnio około 15-20 min. miesięcznie i do tego używam karty Virgin z pakietem 30/30/300 za 3 zł (w drugim smartfonie Plus/Play odNowa). Ja nie potrzebuję "No limit", chociaż żona, syn i córka korzysta. Za rozmowy/SMS/MMS/10GB przy umiejętnym korzystaniu z promocji dostępnych w Plusie można zapłacić od 11,12 do max 14,29 zł za 30 dni. Moim zdaniem żadna oferta na kartę tego nie przebije, a abonamentu nie będę miał już nigdy. Na razie, na telefonie, wymusiłem  preferowanie sieci 3G i z moich obserwacji wynika, że około 80-90% połączeń jest w dobrej jakości. Po przełączeniu na LTE lub 2G jest słabo, ale da się przeprowadzić rozmowę. Ponieważ odpowiadają mi rozmiary telefonu, to chyba będę z tym żył. W przyszłości może jakaś aktualizacja naprawi problem. A może Plus coś poprawi u siebie.

Pozdrawiam.

Edited by misiu-182