Kowal1910 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, Mam bardzo nietypowy problem - niedawno kupiłem mi 8, przeniosłem kontakty z chmury i wszystko do dziś działało dobrze. Dziś chciałem wysłać smsa do znajomej, a po wysłaniu okazało się, że wysłało do zupełnie innej osoby - w kontaktach oby dwie osoby mają przyporządkowane tylko swoje numery telefonów, nic nie jest scalone. Jak wchodzę w kontakt tej pierwszej osoby i klikam w wiadomość to wrzuca mi tą drugą osobę, natomiast gdy do drugiej chcę wysłać sms to pojawia się tylko ona. Testowo sprawdziłem kilka innych kontaktów i tylko w tym jednym przypadku jest problem. Usunąłem więc wszystkie kontakty, smsy, połączenia i chciałem do tej osoby wysłać wiadomość wpisując tylko numer telefonu - niestety nadal przypisuje się numer tej drugiej osoby + jeszcze trzeciej (a do trzeciej też normalnie mogę sms wysłać). W załączeniu screen co pokazuje w wiadomościach gdy wysłałem z gołą książką adresową. Edit Z trzecim numerem że screena jest to samo przekierowuje na pierwszy numer... Sprawdziłem kilka innych numerów i jest ok. Co może być przyczyną? Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Kowal1910
Nezumi Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Wyczyść dane apki, jak to nie zahula, to zostaje Ci wipe fona.
Kowal1910 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Wyczyściłem dane - nie pomaga. Co ciekawe ta pierwsza osoba jak do mnie napisała to pojawiło się jako odrębny wątek i jak tam odpisuje to jest ok. W oknie jej wiadomości pojawiła się wiadomość która wcześniej przekierowała się na drugą osobę i nad nią jest adnotacja :wiadomość grupowa: . Niby jest ok, ale jak w wiadomościach utworzę nową i wpiszę tą pierwszą osobę to znów wysyła do drugiej. Wyczyściłem dane apki nie dało nic. Czy jest jeszcze jakiś pomysł? Nie chciałbym wipować telefonu, dopiero co powrzucałem na niego wszystkie ważne apki i zdjęcia... Dodam, że wcześniej było ok jak pisałem z tą pierwszą osobą - popsuło się po nowej aktualizacji z nowym androidem. Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Kowal1910
Nezumi Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Nowy android, tym bardziej wipe. Często przy zmianach androida zdarzają się różne problemy, wipe rozwiązuje sporą większość z nich, a że masz pewnie zablokowany BL, to wiele więcej nie zrobisz. Możesz spróbować podmienić dialer/kontakty na jakiś inny z GP i zobaczyć, czy na nim też tak będzie, ew sprawdzić, czy na innej apcje do SMS (np Textra) też tak będzie... 1
Kowal1910 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2018 Na Textra działa wszystko jak trzeba. Mogę na tym pozostać tylko pytanie czy można zmienić by domyślnie klikajac w ikonke (zrzut) otwierała się textra a nie wiadomości fabryczne?
Nezumi Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 44 minuty temu, Kowal1910 napisał: Na Textra działa wszystko jak trzeba. Czyli błąd jest w aplikacji SMS, czyściłeś jej dane? Nie podmienisz chyba tego w tym miejscu, bo jest to odsyłacz z apki systemowej->systemowej. Spróbuj ustawić Textre jako domyślną aplikację do SMS, ale raczej to nie zadziała.
Kowal1910 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Tak wyczyściłem jej dane i to nic nie dało. Odsyłacz nie działa pomimo ustawienia textry jako aplikacji nadrzędnej, więc albo się muszę przyzwyczaić do textry albo zrobić wipe... Jeszcze jako ciekawostka - textra wysłała sms do poprawnej osoby, a w aplikacji sms pokazało znów 3 numery jakby nadal ta grupa w niej działała pomimo, że nikt inny tej wiadomości nie dostał Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Kowal1910
Nezumi Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 @Kowal1910 Spróbuj może zainstalować apk ponownie, tutaj masz ostatnią wersję: https://www.apkmirror.com/apk/xiaomi-inc/messaging-3/messaging-3-10-1-0-82-release/
Kowal1910 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2018 Skończyło się jednak na wipe, mapy google też zaczęły szaleć i zjeżdżał mi GPS z trasy. Po wipie wszystko wróciło do normy. Dzięki za pomoc.
Nezumi Opublikowano 21 Grudnia 2018 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi