Skocz do zawartości

GPS przeszkadza w aktualizowaniu się lokaliacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mi2S, MIUI5.

Od pewnego czasu (niestety nie pamiętam od ilu aktualizacji) obserwuję pewien problem w działaniu lokalizacji. Opiszę to na przykładzie.

• Wszystkie opcje lokalizacji mam włączone.
  • Jestem, powiedzmy, na krakowskiej Starówce, włączam Google Maps, po chwili moja pozycja jest idealnie pokazana.
  • Wyłączam Google Maps i nie korzystam z innego programu, który używa lokalizowania.
  • Kilka godzin później jestem już w domu, w Warszawie, włączam Google Maps i klikam na ikonkę, która ma wycentrować mapę na mojej aktualnej lokalizacji.
  • Wg Google Maps, nadal jestem na krakowskiej Starówce, choć kółko nie jest niebieskie, ale szare. Mapa próbuje skorzystać z GPS, ale w domu to się nie uda.
  • Próbuje jednak i próbuje, kompletnie ignorując możliwość zlokalizowania po Wi-Fi i sieci komórkowej. Trwa to w nieskończoność.
  • Ale wystarczy nawet na sekundę wyłączyć GPS i właściwa pozycja (po Wi-Fi) zostaje natychmiast ustalona.

Kiedyś tak nie było – w razie braku sygnału/fixa GPS priorytet miała lokalizacja innymi metodami i działało to sprawnie.

Dzięki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem, czy ten problem miałem tylko ja (z jakichś nieznanych powodów), ale zgłaszam, że po przesiadce na MIUI6 – problemu już nie ma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...