Skocz do zawartości

Xiaomi Mi5 - nagły zgon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim Mi5. Sytuacja wyglądała następująco:
Ładowałem telefon, naładowałem do 100%, sprawdziłem fejsa - było OK, odłożyłem na biurko, później odruchowo przy wychodzeniu na miasto schowałem go do kieszeni.
Na mieście chcę skorzystać z telefonu, a tu ZGON telefon wyłączony, nie da się załączyć, nie da się zresetować, nie zapala diody ładowania choć powerbank pokazuje, że ładuje.
PC w żaden sposób go nie wykrywa. 
Gdzie szukać przyczyny? Jedyne co było "nie tak" to słaba bateria, którą ładowałem już po 2 razy dziennie bez nadmiernego użytkowania, ale to raczej nie powód go totalnego uceglenia telefonu...
Macie jakieś pomysły? Jeszcze nie miałem telefonu, który przestałby działać sam z siebie, a trochę ich miałem...

Rozwiązanie:
1. Rozpięcie wszystkich wtyczek/złączy/taśm
2. Poruszanie wszystkim czym się dało
3. Oczyszczenie mechaniczne wszystkich styków między elementami: płyta - moduł górny i dolny
4. Przygrzanie suszarką do wysokiej, aczkolwiek nieznanej mi temperatury "aż zaśmierdzi" - moduł góra i dół.
5. Poskładanie do kupy

Telefon zareagował dzięki temu na ładowarkę. Bateria była wyładowana do zera, choć ja przed awarią naładowałem ją do 100%, a po pół godziny, max godzinie już nie działał - cegła. Później normalnie się uruchomił.
Nie wiem co to było, nie wiem co dokładnie spowodowało zmartwychwstanie, ale grunt, że działa.
Wcześniej nic nie działało, PC go nie wykrywał, resety itd... Był cegłą.
PS. Samo wypięcie wtyczki od baterii nie działało, dopiero "zestaw działań naprawczych".

Opublikowano

Może być bateria, moze być płyta główna, albo jeszcze coś innego.
Próbowałeś przytrzymać przycisk power dłużej? Tak z pół minuty?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...