Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy  ŁADOWARKA QUICK CHARGE 2.0 nadaje się do Xiaomi Redmi 3s? Bo słyszałem że ładowarki z szybkim ładowaniem niszczą akumulatory w smartfonach nie przystosowanych do tego.

Opublikowano

Nawet jeśli podłączysz ładowarkę QC do telefonu QC to przez ok. sekundę ładuje ona standardowym 5V/2A, dopiero po sygnale z telefonu przełącza się na tryb QC także odpowiadając na twoje pytanie to nadaje się

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 minut temu, jozwa napisał:

Bo słyszałem że ładowarki z szybkim ładowaniem niszczą akumulatory w smartfonach nie przystosowanych do tego.

Oficjalnie niby nie przystosowany, ale w praktyce działa z szybkimi ładowarkami, a w romach dev nawet pojawia się ikona szybkiego ładowania. Jak nie przystosowany, to będzie ładowało max 5V i 2A. Jak najbardziej nadaje się, ale lepiej używać QC3.0. bo płynnie zmienia napięcie ładowania (2.0 skokowo, 5-9-12V). Jakby taka ładowarka ładowała pełną mocą, to mogła by zaszkodzić, ale w praktyce tak nie jest. Sprawdzałem napięcia i prąd ładowania (miernikiem USB) w 3S z ładowarką 3.0 i nic złego się nie dziaje. Napięcie w żadnym momencie nie przekroczyło 8,7V a natężebie 2,2A. Sam proces ładowania przebiega bardziej optymalnie niż zwykłą 5V 2A. Co do czasu to na początku ładuje szybciej, pod koniec nawet wolniej od fabrycznej.