Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oddałem telefon do serwisu w celu wymiany taśmy od przycisków głośności i włącznika. Taśma została wymieniona ale bateria się rozładowała więc chcieli ją podładować. Z niewiadomych przyczyn bateria spuchła i teraz telefon się nie uruchamia.

Jedyne co się dzieje po włączeniu to świeci się czerwona dioda nad ekranem i nic się nie wyświetla.

Moje pytanie czy uszkodzenie dotyczy tylko baterii czy może coś więcej się mogło zepsuć? Podobno bateria była wyjęta z telefonu i ładowana na "krótko" poza nim. Później po jej włożeniu jedyne co się dzieje to tak jak pisałem wcześniej telefon przy próbie włączenia uruchamia tylko czerwoną diodę i nic więcej.

Proszę o pomoc;)

PS. Dioda miga po uruchomieniu.

Edytowane przez sowa152
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Mam problem ze swoim RN2 otóż gdy podłączam telefon do ładowania nic się nie dzieje zapala się tylko czerwona lampka na jakieś 30 sekund i gaśnie nie mogę nic z nim zrobić nie reaguje na nic. Nawet go odkręciłem i sprawdziłem wszystkie zimne luty są ok nie ma śladów zalania. Najgorsze że nie mam nawet od kogo pożyczyć baterie do sprawdzenia bo nie chce pakować nawet śmiesznych 50 zł w telefon który tyle teraz jest wart. 

Proszę o konkretne odpowiedzi szukałem po sieci i wszędzie pisali że jeśli czerwona lampka nie miga to raczej bateria ale nie było to do tego modelu.

Opublikowano

Jest połączenie z komputerem?

Jak nie to pewnie moduł USB padł. Z tego co widzę, to dosyć słaby punkt w Xioami.

Zostaw jeszcze w ładowarce na 24h i nie ruszaj, może się obudzi. 

No i nie próbuj włączać telefonu na siłę, bo wykończysz akumulator na amen.

Opublikowano
54 minuty temu, bezglowy napisał:

Jest połączenie z komputerem?

Jak nie to pewnie moduł USB padł. Z tego co widzę, to dosyć słaby punkt w Xioami.

Zostaw jeszcze w ładowarce na 24h i nie ruszaj, może się obudzi. 

No i nie próbuj włączać telefonu na siłę, bo wykończysz akumulator na amen.

nie ma połączenia z Kompem znaczy jest to samo co z ładowarką zapala się czerwona dioda i tyle po 30 sekundach gaśnie. Więc bym wykluczył moduł USB ze względu na zapalającą się diodę co samo przez siebie mówi że jakieś napięcie przechodzi przez cały telefon.

Opublikowano

Przechodzić może, ale weź pod uwagę że jeśli zepsuł się "system" odpowiedzialny za odłączenie ładowania w momencie gdy bateria jest pełna to może dojść do sytuacji gdy:

Podłączasz telefon - > prąd leci do akumulatora - > system sprawdza czy bateria jest pełna - > fałszywe odczytanie sygnału że tak - > no to odlaczamy prąd by nie przeładować baterii.

Btw. W jakim stanie jest ta bateria? Spuchla może?

Wytaptane

Normalnie powinna być płaska jak deska z obu stron. Jak widzisz już wybrzuszenia to lepiej jej nie używać.

A jak jest dalej płaska to szukałbym raczej winy w module USB (ładowarkę możemy odrzucić ze względu na to że tak samo dzieje się po podłączeniu do komputera)

Opublikowano

bateria płaska sprawdzana miernikiem i nie działa prawidłowo w sumie to w ogóle nie działa (0.5 A) napięcia natomiast jak zamknę obwód w telefonie i podłącze do ładowarki napięcie jest. Nie wiem już sam do końca....

Opublikowano
bateria płaska sprawdzana miernikiem i nie działa prawidłowo w sumie to w ogóle nie działa (0.5 A) napięcia natomiast jak zamknę obwód w telefonie i podłącze do ładowarki napięcie jest. Nie wiem już sam do końca....

(Jak jest rozładowana to nigdy nie da Ci dobrego napięcia.-> Czyt. na samym dole) Ciekaw tylko jestem czy przypadkiem nie jest za bardzo rozładowana. Ale jak masz odpowiedni sprzęt to możesz jeszcze spróbować ją naładować poza telefonem, ale jak dla mnie to trochę zbyt hardcorowe  

Spróbuj podłączyć do ładowarki na 24h i nie ruszać, nie raz już ja technika działała cuda . To rozwiązanie jest akurat w miarę bezpieczne

Wytaptane

W sumie to tak się zastanowiłem.. I nie jestem do końca pewny jak sprawa wygląda z natężeniem :/

Napięcia Ci nie da dobrego, a natężenie? Sam już nie wiem. Ale dalej będę się trzymał tego że jeśli jest zbyt mocno rozładowana to wyniki nie będą wiarygodne. No i nie można wykluczyć opcji, że w wyniku tego uległa uszkodzeniu

@sacoridian

A sprawdź jeszcze jakie natężenie powinna mieć bateria na OUT. Powinno na niej pisać

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bezglowy napisał:

@sacoridian

A sprawdź jeszcze jakie natężenie powinna mieć bateria na OUT. Powinno na niej pisać

OK tak zrobię, zobaczymy pójdę jeszcze jutro do znajomego elektryka i niech to wszystko pomierzy :P mam nadzieje ze to tylko bateria bo dla mnie telefon jest wystarczający mam go 2 lata i działał jak żyleta.

Edytowane przez mrosi
Edytujemy cytowaną zawartość...
Opublikowano
10 minut temu, sacoridian napisał:

OK tak zrobię, zobaczymy pójdę jeszcze jutro do znajomego elektryka i niech to wszystko pomierzy :P mam nadzieje ze to tylko bateria bo dla mnie telefon jest wystarczający mam go 2 lata i działał jak żyleta.

Ale nim pójdziesz to podłącz go do ładowania :P

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam postaram się opisać mój problem najlepiej jak się da.
Telefon podczas próby włączenia reaguję podświetleniem się ekranu wciąż jest czarny ale lekko się podświetla towarzyszy temu wibracja.

Podłączenie do ładowarki nic nie daję nic się nie podświetla nic się nie dzieje.

Przycisk home i reszta również się nie podświetlają

Telefon nie pobiera prądu. Podłączenie przez usb do komputera również nie działa. Nie  jest wykrywane nawet urządzenie to znaczy:

-port nie jest zajęty tym samym nie wykrywa telefonu wcale

- brak reakcji na podłączenie ani ze strony diody ani przycisków dolnych ani ekranu

Próba uruchomienia fast boot również nie działa

Próba uruchomienia TWRP nie działa

Wyciągniecie baterii włożenie przytrzymanie przycisku power 10 minut nie działa

Po prostu przez chwilę podświetla ( krótkie przytrzymanie=krótkie zaświecenie, dłuższe przytrzymanie=świeci dłużej ale gdy za długo gaśnie i znów powtarza proces) się 

Czy da się coś z tym zrobić?

Edytowane przez Modzel
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...