Skocz do zawartości

Telefon wysłany na gwarancje do Chin - brak zwrotu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 13.09.2016 kupiłem telefon Xiaomi Redmi Note 3 Pro na aliexpres u sprzedawcy Hong Kong Goldway. Po dwóch tygodniach głośnik zaczął trzeszczeć następnie przestał działać. Próbowałem naprawiać telefon na miejscu, ale okazało się, że nigdzie nie ma do niego pasujących części. 17.02.2017 odesłałem więc telefon ponownie do Chin za pośrednictwem Poczty Polskiej. Telefon do Chin szedł równy miesiąc. Po kolejnym miesiącu telefon został naprawiony i 15.04.2017 wysłany do mnie. Mineły ponad dwa miesiące a ja nadal nie otrzymałem telefonu z powrotem.

W opcji śledzenia przesyłki mam taką wiadomość:

Poland】 The shipment is being forwarded, please wait patiently.

2017-05-08 10:38:00 [PolandGMT+8]

Czy to znaczy, że telefon jest od ponad miesiąca w Polsce? Inne strony do śledzenia pokazywały, że telefon jest w Warszawie w jakimś Transit Center. O co tutaj chodzi?? Czy telefon mógł utknąć na granicy? Jak to możliwe, że kiedy kupiłem telefon to za pierwszym razem szedł 10 dni roboczych, a teraz kiedy sam opłaciłem przesyłkę w dwie strony telefon idzie ponad dwa miesiące....

Opublikowano
Tracking number:

994493623091

Logistics company:

SF eParcel

Order number:

83317813842140

Hi it is still on the way, RS932639562EE=994493623091
Or you can contact this number for have a check:
801 333 444/(+48) 43-842-06-00

Wrzucam wszystko co mam. Ostatnią wiadomość przesłał mi niedawno Goldway.

Opublikowano
Dzwoniłem na pocztę i podawałem im ten numer śledzenia 994493623091 ale pani mówiła, że to jakiś błędny, nie ich numer.

Wpisywałem go też na stronie poczty polskiej i to samo - nic nie lokalizuje. 
Opublikowano

Za pierwszym razem nie płaciłem.

Dzwoniłem dzisiaj do Urzędu Celnego, oni skierowali mnie abym dzwonił do Świata Przesyłek. Pytałem się, to obie strony mówiły, że nie powinno być żadnej opłaty celnej, a Pan ze Świata Przesyłek mówił, że telefon powinien być wysłany na dniach i wtedy Poczta Polska będzie mi go dostarczać do domu. Podał mi nawet numer którym zostanie nadana przesyłka podczas transportu przez Poczte Polską.

Ale to wszystko gdybanie. Także telefon jest w kraju od ponad miesiąca. Przez telefon mówili, że to jest różnie - jedne telefony odprawiają szybko a na drugie się czeka - nie wiem z czego to wynika, ale jakaś masakra. Mam nadzieję, że niedługo dostane telefon do ręki, bo de facto nie użytkuje go od prawie roku..... 

Opublikowano

Napisałem do polskiego przedstawiciela Hong Kong Goldway na facebooku i odpisał mi tak:

"Witamy! Wygląda na to, że przesyłka zaginęła. Przykro nam, ale czasami się to zdarza. Otwórz proszę spór o zwrot środków"

Sam już nie wiem co o tym myśleć. Co doradzacie?? 

Opublikowano
2 godziny temu, KLIMA napisał:

Napisałem do polskiego przedstawiciela Hong Kong Goldway na facebooku i odpisał mi tak:

"Witamy! Wygląda na to, że przesyłka zaginęła. Przykro nam, ale czasami się to zdarza. Otwórz proszę spór o zwrot środków"

Sam już nie wiem co o tym myśleć. Co doradzacie?? 

Skoro tak napisali to otwórz spór jeżeli masz możliwość... troche dziwne że UC nie wysłał pisma na Twój adres ani nic - no ale czego się spodziewać po PP :D 

Opublikowano

@KLIMA napisałeś że prawie rok czasu nie masz telefonu ? Dziwi mnie trochę twoja bierność, ja bym po pierwszym miesiącu zakładał spór i żądał zwrotu kosztów. To że sam szukałeś gdzie jest przesyłka to strata czasu, ktoś musi wprowadzić status a miałem takie przypadki że paczka była u mnie a status że Hong Kong :D Tylko żeby ten temat kogoś nie zniechęcił do zakupów w Chinach bo nawet kupując u nas są w stanie zgubić przesyłkę, nie musi płynąć przez ocean :) Mam nadzieję że sprawę zakończysz pozytywnie. Pozdrawiam.

Opublikowano

A powiedzcie mi jeszcze jak mam otworzyć spór o telefon, skoro za pierwszym razem zapłaciłem 192.83$ i dostałem telefon, a druga opcja za 12 $ to kwota jaką poniosłem płacąc za wysyłkę po naprawie z Chin do Polski. Wiec jaki sposobem korzystając ze sporu mam odzyskać całą kwotę??

Bez tytułu.png

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...