simonnam Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Cześć, Mam problem z dźwiękiem w Mi Box 4K. Mi Box połączyłem z kinem domowym LG HT504TH kablem z dwoma końcówkami toslink + przejściówka (http://allegro.pl/adapter-optyczny-gniazdo-toslink-wtyk-jack-3-5mm-i6767537018.html). W systemie wyjście ustawiłem na SPDIF, ale dźwięku jak nie było, tak nie ma. Jak włączę automatyczny wybór dźwięku, to ustawia się on na PCM i idzie przez HDMI to telewizora. Na końcu kabla (podłączanej do kina domowego) widać czerwone światło, więc raczej sygnał jest przesyłany. Czy ktoś z Was wie jak sobie z tym poradzić? Z góry dzięki za pomoc.
PeterMac Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Hmm, powinno to działać z twojego opisu bezproblemowo, ja bym spróbował podłączyć jeszcze kablem 3,5mm jack - RCA do wejścia Coaxialnego w kinie jesli posiada.
simonnam Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Też mi się wydawało, że będzie to działać poprawnie. Może Mi Box wysyła dźwięk w formacie, którego moje kino domowe nie jest w stanie zdekodować (jak by nie patrzeć, ma ono już około 10 lat). Co do RCA, to niestety nie będzie wtedy dźwięku 5.1.
PeterMac Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Podłączałeś inne urządzenie pod to kino po optyku zeby mieć pewność ze z kinem i jego ustawieniami wszystko gra ? Jeśli działa wyjście optyczne to wysyła dźwięk w formacie standardowym dla tego wyjścia specyfikacji czyli zapewne 48kHz jak kino ma wejście sygnału optycznego to nie ma mowy żeby takiego sygnału nie przyjęło. Ja mówiłem o sprawdzeniu podłączeniu kablem jack 3,5 - RCA czyli o połączeniu również cyfrowym elektrycznym coaxial czyli odpowiednik optycznego również obsługującym 5.1. Choć ponoć obecny Mi Box 4K go nie obsługuje, takze pewności nie ma ale warto sprawdzić takim kablem rowniez właśnie jesli masz wejscie Coaxial w kinie. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez PeterMac
RadkoR Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Nie obsługuje coaxiala. Albo optyk albo analogowe stereo 3,5mm.U mnie 5.1 działa po optyku w systemie i Kodi, ale Netflix już nie. Pewnie dlatego, że Netflix używa Dolby Digital Plus a mój apituner go nie dekoduje i puszcza w PCM2.0.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
simonnam Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 U mnie niestety nic nie działa po optyku. Obecnie podłączyłem TV z kinem domowym przez RCA. Szkoda, że nie ma 5.1, ale lepsze to niż dźwięk z głośników telewizora
PeterMac Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Mówię podłącz coś innego do tego kina optykiem i wtedy będzie wiadomo które urządzenie jest winne
simonnam Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Do tej pory miałem podłączony odtwarzacz Blu-Ray (LG BP420) tym samym kablem (bez adaptera, połączenie toslink-toslink) i wszystko działało poprawnie. Niestety nie mam innego urządzenia z optykiem 3.5mm żeby wykluczyć problem z adapterem, ale tak jak pisałem, widać czerwone światłu na końcu.
PeterMac Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Najlepiej sprawdzić gdzieś u znajomego, pod innym amplitunerem, niestety nie mam lepszego pomysłu. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez PeterMac
simonnam Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Kupiłem nowy kabel (optyk, 3.5mm - toslink) i teraz dźwięk jest przesyłany Niestety, tak jak u kolegi RadkoR, Netflix działa tylko w 2.0. Podejrzewam, że przyczyna jest taka sama, czyli amplituner nieobsługujący danego standardu audio.
mayday79 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Witam, podepmę się pod temat: od kilku dni posiadam miboxa i mam problem z dźwiękiem na YouTube. Posiadam wspomnianego miboxa, tv LG webOS LF990V, i kino Denon AVR x520t. Mibox mam podłączony do kina po HDMI, Tv podłączony do kina po optyku, Kino z tv podłączone również po HDMI. Na Netflix dźwięk DD+ ( wiadomo w zależności od filmu) a na youtubie po wybraniu filmu typu" test DD 5.1 " dekoder rozpoznaje źródło dźwięku jako PCM 2.0 . Co robię źle lub czy te filmy na YouTube rzekomo 5.1 wcale z takim dźwiękiem nagrane nie są? Na Kodi póki co nie trafiłem na strumień wideo z dźwiękiem wielokanałowym. Możecie coś poradzić ?Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
PeterMac Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Tak filmy na YouTube są w 2.0 Stereo.
mayday79 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Mam rozumieć że po mojej stronie i ustawieniach sorzetu wszystko w porządku?! Ps. To po jakiego czorta podpisują to jako 5.1?Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
PeterMac Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Bo oryginalne klipy zapewne miały taki dźwięk, jednak po wrzuceniu na serwis YouTube po transkodowaniu już go nie mają Cytat All videos that get uploaded to YouTube get re-encoded upon upload and ALL videos on YouTube after that re-encoding only contain Stereo or Mono audio tracks for playback (even if the original was in 5.1)... Tutaj masz pliki testowe miedzy innymi z dźwiękiem wielokanałowym http://kodi.wiki/view/Samples Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez PeterMac
mayday79 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Dzięki, skorzystałem. Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi