Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem zaczął się niewinnie, brakło prądu w baterii, więc podłączyłem telefon do ładowania. Nie bardzo chciał się naładować więc pomyślałem że to wina marnej ładowarki w aucie brata. o ale w domu to samo - brak ładowania. Wszystko działa, ale nie ładuje. Po podpięciu pod komputer, telefon był chwilę widoczny ale później zniknął. Zauważyłem przy tym, że gniazdo USB się grzeje wiec odłączyłem tel.

Zamówiłem na aliexpress płytke z portem usb, oznaczenia wydawały się podobne.

o tutaj:

https://pl.aliexpress.com/item/Micro-usb-plug-port-charge-board-Microphone-For-Xiaomi-M4i-mi4c-Red-Rice-Xiao-mi-hongmi/32672821264.html?spm=2114.13010608.0.0.LbctjX

Na zdjęciach poniżej zamówiona płytka jest w telefonie, stara wymontowana obok:

tel1.thumb.jpg.42ba87c091ff01f1d17c2db40e37204d.jpg 

tel2.thumb.jpg.9738102a250d94f13ace081bfc7f4714.jpgtel3.thumb.jpg.fb9d3473b741381e55b0f53f399d0925.jpg

Po wymianie powróciło ładowanie ale zauważyłem, że zasięg zrobił się tragiczny, na trasie którą zwykle jeżdżę do pracy często brak zasięgu, nawet zdarz to się w Krakowie, a gdy cudem znajdę się 4G, strony nie ładują się. Podejrzewam że to kwestia anteny/połączenia z przewodem antenowym etc (przewód widoczny z lewej strony). Jednak przepinałem i poprawiałem już to połączenie kilka razy i nic. Styki pinów widoczne na dole po lewej też nie wyglądają inaczej niż w starej płytce, wiec nie podejrzewam ich.

Dla pewności ostatnio wgrałem najnowszy soft + zerowanie systemu. Nie pomogło. 

Teraz pytanie czy nadziałem się na jakąś lipną podróbkę tej płytki? Jeżeli tak, to gdzie zamówić oryginał ew. taką, która nie będzie robić takich cyrków? A może problem leży gdzie indziej?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dla potomnych rozwiązanie:

Zakupiłem drugą płytkę USB. Płytka zamówiona pierwsza lepsza na chybił-trafił z Aliexpress. Tym razem zasięg wrócił do normy, jednak internet działa... różnie. Niby pokazuje zasięg H+ ale ładowanie stron jest miejscami tragiczne. Jest zdecydowanie gorzej niż było. W związku z tym chyba muszę szukać oryginału z demobilu. Poza tym zamiennik jest słabszej jakości. W obu gniazdo USB było tak wlutowane, że lekko odstaje obudowa w okolicy gniazda, więc radzę zwrócić na to uwagę przy zakupie.

Czy ktoś ma RN2 na części i opchnie mi tą płytkę USB? 

Opublikowano
Dnia 2.05.2017 o 20:39, Lamcza napisał:

a usilowales znalezc jakiegos speca ktory ci wlutuje gniazdo w oryginalna plyke mysle ze daloby sie znalesc :P

Eee tam będę szukał, sam to zrobiłem :)  Niestety sam port jest ok, padała jakaś drobnica na płytce, ale bez schematów to szukaj wiatru w polu.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...