Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, jestem świeżym użytkownikiem xiaomi hongmi. Krótko po tym jak tel dotarł do mnie od chińczyka zainstalowałem quadrant'a by sprawdzić co siedzi w środku i okazało się, że jest ok, czyli oryginał :) przy okazji odpaliłem pełny benchmark i otrzymałem wynik 4700 punktów z hakiem. Wynik bdb.

Następnie wg poradnika aktualizowałem soft w telu do najnowszego miui pl (wszystkie pliki z miui polska), wszystko przebiegło poprawnie i działa. Następnie zainstalowałem ponownie quadrant i zrobiłem pełny benchmark (spodziewając się wzrostu wydajności) a tu... ~2900 punktów :(:shock:

Czy polskie miui tak muli ten telefon czy może domyślnie jest ustawione jakieś oszczędzanie baterii i dławi cpu/gpu? ktoś może to wyjaśnić?

Opublikowano

Po pierwsze: nie sugeruj się benchmarkami

Po drugie: ROM 13 ma lekkie problemy z wydajnością w stosunku do wcześniejszych

Po trzecie: spróbuj w Panelu sterowania w ustawieniach zasilania stworzyć nowy profil z ustawieniem Wydajność, może trochę pomóc

Opublikowano

lekkie problemy? mi to wygląda na spore problemy...

ustawiłem profil wydajność i pomiędzy nim, a profilami standard i oszczędny nie ma żadnej różnicy w wyniku benchmarku...

na tym video

wynik dla cpu 16000 u mnie 2000 (różnica ogromna) i tu leży powód niskiego wyniku, ale co to powoduje? błędne wskazanie quadranta czy aż tak winny jest rom?
Opublikowano

Może kernel sobie reguluje mnożnik pod obciążeniem. Obciążenia w antutu nie ma, dlatego słaby wynik. U mnie pomimo snapdragona 800, mam może 22k bo telefon wykona test płynnie i więcej nie potrzebuje.

Tapatalk/Nexus5

Opublikowano

Polskie MIUI to nie może mulić. Po drugie: gdzie Ty widzisz że telefon muli? Działa tak jak może. Nie kupiłeś chyba go tylko dla cyferek w benchmarku... Na ROMie Ultimate działa chyba na 100% wydajności, a i tak nie jest to duża różnica. Na 13 są tylko drobne lagi UI od czasu do czasu i niewielki spadek fps w grach, ale nie jest to nic znaczącego. Podobno nie używa wszystkich rdzeni gdy mu nie potrzeba, tylko jednego, dlatego spadek. Xiaomi nie patrzy na benchmarki, a to pomaga utrzymać baterię na dłużej. Nowych ROMów prędko nie zobaczysz, pewnie kilka miesięcy. Jedynie porty binbinshe mogą zawierać nowe funkcje, ale nie poprawki wydajności. Przyzwyczaj się, to nie MI3 tylko budżetówka za ~600 złotych na MTK...

Opublikowano

nie kupiłem telefonu dla cyferek, sytuacje opisałem w pierwszym poście - jedną z pierwszych rzeczy, którą zrobiłem to instalacja (w celu sprawdzenia cpu i rozdziałki) i przy okazji testy quadrantem i dla porównania po updacie softu - no i wyniki tych działań mnie trochę zdziwiły... rzeczywiście wygląda to tak, jakby podczas benchmarka działał jeden rdzeń... xiaomi zastąpi u mnie lenovo a820, któremu aktualizowałem soft parę razy i zawsze op updacie był wzrost wydajności... poza tym z telefonem wszystko ok, działa bez zastrzeżeń i jestem raczej zadowolony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...