Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój problem jak w temacie :) Mianowicie przykładowo w Google Maps pokazuje moją lokalizację ok 100-300 metrów od obecnego położenia nie wiem dlaczego, jakieś pomysły na rozwiązanie tego ? Aplikacja wyświetla mi informację że przez Wi-Fi można uzyskać lepszą dokładność ale nie będę przecież korzystał z Wi-Fi na trasie podczas jazdy samochodem :)

Opublikowano

Zadam teraz (być może) głupie pytanie: włączyłeś GPS? ^^ Ewentualnie czy złapałeś fixa, powinieneś mieć taką ikonę na pasku powiadomień:

rrJf.png

U mnie dokładność ok. 300 metrów jest gdy mam wyłączony GPS i WiFi. Z włączonym WiFi dokładność wzrasta do kilku metrów, a na GPSie jest normalnie. Niedawno z ciekawości odpaliłem Endomodo podczas jazdy rowerem, trasę zarejestrował bardzo dokładnie.

Opublikowano

Swego czasu zastanawiałem się nad kupnem Hongmi, jednak kupiłem MI2S(właśnie zakończono odprawę celną we Wrocławiu :)).

Sprawny i dokładny GPS bardzo bardzo mnie interesował, gdyż chcę w przyszłości korzystać z telefonu jako nawigacji w wygodny sposób, czasem szukam skrytek geocaching itd.

Ogólnie ludziska piszą, że dokładność lub długie łapanie fixa to przypadłość telefonów z MTK.

Znalazłem taką apkę na telefony z MTK jak Hongmi:

Podobno fixuje GPS.

Mam nadzieję, że pomoże. Pozdrawiam Sial :)

Edit: Dodam, że taki fix stosujemy tylko raz.

Opublikowano

Przy pierwszym uruchomieniu lub po wygraniu nowego romu GPS zawsze będzie pierwszy raz długo łapał sygnał. Najlepiej włączyć dane komórkowe i WiFi wtedy to potrwa krócej. Jak złapie już sygnał to następne złapanie fixa będzie już dużo szybsze.

Ja i G2

Opublikowano

Ja się nie zgodzę. Na moim LG Optimus One po wgraniu ROMu 4.4.2 z XDA i pierwszym uruchomieniu GPS łapał fixa dokładnie 9 sek, przy wyłączonych Wi-Fi i danych komórkowych. Sam się dziwiłem, bo złapał fix nawet w budynku z dala od okna, kiedyś nie łapał. No, ale stary budynek to może stropy drewniane i mu łatwiej.

Dawniej fix zajmował około 1-3 minut. Stąd moje przypuszczenia, że również czas fix jest zależny od ROMu i tego czy dodane zostały tam jakieś tweaki na GPS.

Ale to tylko moje subiektywne przypuszczenia i mogę nie mieć racji. Ekspertem nie jestem :)

Opublikowano

@Drobnoustrój oczywiście że GPS włączony :D jeszcze raz dzisiaj spróbuje na spokojnie :) @Sial też wczoraj znalazłem tą metodę :) ale "wujka" użyje w ostateczności :) dam znać później :D

Talkowane z mojego Redmi :)

Opublikowano

Możesz też nie używać apki tylko ręcznie wejść w tryb inżyniera MTK

Także to jest wbudowana funkcja procesora, a apka tylko ułatwia procedurę wejścia w tryb.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...