Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem z nawigacją GPS w moim Mi2S, nie mam pojęcia czy to jest typowe w tych modelach czy tylko u mnie. Chodzi o to, że gdy próbuje wykryć moją lokalizację mając wyłączone tyko GPS i sieć komórkowa, albo nawet razem z Wi-Fi, to i tak czekam z 5 minut i nic się nie dzieje. Pobralem też apkę satelite checker i żadnej nie widzi. Więc po co mi GPS jak w ogóle nie działa i się nie sprawdzi jako nawigacja w praktyce? Może jest na to rozwiązanie?

Korzystając z wifi, kiedy szukam jakieś miejsca np wpisując konkretny adres to wyszuka bez problemu, a mi chodzi o korzystanie z nawigacji bez wifi, gdybym gdzieś wyjechał.

Opublikowano

"gdy próbuje wykryć moją lokalizację mając wyłączone tyko GPS i sieć komórkowa, albo nawet razem z Wi-Fi"

jesli mu wszystko wylaczysz to skad ma wziasc lokalizacje? z kompasu?

"Więc po co mi GPS jak w ogóle nie działa"

to go wlacz i wtedy wlacz nawigacje, mi nawet w domu (pogoda tez nie najlepsza) po niecaly 10s znalazl 2 satelity a po jakis 20s juz byl polaczony (raczej dzieki A-GPS), widzi 18 satelit a polaczyl sie z 14

Wejdz w ustawienia, dostep do lokalizacji i zaznacz satelitu gps oraz lokalizacja w sieci i musi dzialac

Opublikowano

Wybacz, klawiatura mi napisała wYłączone a nie włączone.....

Więc ponawiam pytanie, a Twoj post jest nieaktualny, przepraszam.

Wszystko mam powłączane: dostęp do lokalizacji itp, internet i po naciśnięciu moja lokalizacja i tak nic nie wykrywa.

Opublikowano

po wylaczeniu internetu mi wynalazl 2 satelity i tyle... lezal tak z 10min i juz dalej nie chcial ruszyc ale cos znalazl a skoro tobie totalnie nic nie znajduje to byc moze cos z antena jest nie tak

Opublikowano

Generalnie z moich obserwacji wynika, że gps w mi2s słabo sobie radzi, ja mam często problem z znalezieniem lokalizacji jak tylko znajdę się blisko jakiegoś budynku , lub pod mostem , często zdarza mi się , że znikam i czekam aż gps znajdzie moją lokalizację, co jest trochę dziwne w centrum miasta , lub gdy znikam z zasięgu gps podczas jazdy autostradą ale cóż tak bywa. Mojej siostry stara nokia wykrywa lokalizację w domu, ja muszę wyjść na zewnątrz , żeby coś pokazało i trochę się czeka. Aczkolwiek nie dla gpsa kupowałem ten telefon.

Nie wiem jakiej nawigacji używasz ale radzę ci ją włączyć dopiero jak znajdziesz się na zewnątrz bo ja np. często miałem tak, że jak ustawiłem sobie coś w domu i odpaliłem gps po czym wychodząc z mieszkania czekając w aucie dalej nic nie wykrywa. Dopiero jak włączę za zewnątrz nawigację to wtedy mi wykrywa ale to też zależy jaka nawigacja.

Opublikowano

To trochę niefajnie, skoro z waszych obserwacji jest podobnie. Jeszcze nie sprawdzałem działania na zewnątrz, tylko w bloku. A mam pewne porównanie, bo poprzedni telefon bez problemu już mnie wykrywał nawet będąc w domu (htc desire bravo). GPS nie jest mi bardzo potrzebny do życia, ale ogólnie chciałem to zbadać, w razie czego gdyby coś było nagłego. Szkoda trochę.. może jeszcze ktoś inny ma jakieś wnioski z obserwacji lub znalazł rozwiązanie?

Opublikowano

Cóż, w moim MI-2S nawigacja działa dobrze. Fix-a łapie szybko, bardzo sporadycznie go gubi na moment. Generalnie nie mam powodów do narzekania.

Opublikowano

Ja mam Mi2S, drugie piętro (a są tylko 3). Na dworze czyste niebo, test robiony przy uchylonym oknie.

Zostawiłem fona na 5 minut na parapecie i wykrył dopiero po 5 minutach kilkanaście satelit i kilka w użyciu.

Trochę długo mu to zajęło... da się to jakoś przyspieszyć? Zrobiłem test na trybie normalnym w programie GPS Test.

W pasku powiadomień oczywiście migała ikonka gps, wszystkie opcje lokalizacyjne włączone.

Czyżby mam model z lipnym GPS, skoro zajmuje mi to tak długo a niektórym wykrywa po kilku sekundach?

Opublikowano

A w bunkrze nie sprawdzałeś? :)

GPS służy do użytku poza budynkami. Jeśli chcesz używać wewnątrz budynków sugeruję używać map tradycyjnych ;)

Na szybkość znajdowania sygnału ma wpływ wiele czynników. (podstawowym jest to jak dawno temu GPS złapał ostatniego fixa)

Opublikowano
Na szybkość znajdowania sygnału ma wpływ wiele czynników. (podstawowym jest to jak dawno temu GPS złapał ostatniego fixa)

Prawda. Choć nie rozumiem dlaczego. Wiem mniej więcej jak działa GPS, jak jest obliczana pozycja, ale nie rozumiem w tym roli "łapania fixa" i dlaczego stanowi to taki problem.

Czy ktoś jest w stanie to objaśnić?

Opublikowano

Tak z grubsza (to co sam wiem i rozumiem). Przy złapaniu fixa ważna jest dokładna synchronizacja z zegarami atomowymi satelit (im czas dotarcia sygnału z satelity jest dłuższy to znaczy że jest dalej od niego i na tej zasadzie wykrywa naszą pozycję). Do złapania fixa aktualnie urządzenia GPS (aGPS pomaga sobie zsynchronizować zegar przez sieć GSM dlatego przyśpiesza) potrzebują minimum "zobaczyć" cztery satelity, do utrzymania sygnału juz tylko 3.

Im czas od ostatniej synchronizacji jest krótszy tym zsynchronizowanie niedokładnych zegarów urządzeń jest dokładniejsze i trwa krócej. Do czasu aż nie zaczną stosować zegarów atomowych w urządzeniach codziennego użytku nadal będziemy musieli czekać na fixa.

A podobno już potrafią je produkować w małej obudowie tylko koszta nadal są spore :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...