Jump to content
  • 0

Xiaomi Mi4s vs Xiaomi Redmi 4 Pro/Prime vs Xiaomi Mi5

jkorzeniowski

Question

Cześć,

chciałbym wymienić w końcu po 3,5 roku swój wysłużony Samsung Galaxy S4 Mini.

Bardzo ubolewam nad tendencją telefonów paletek, ale widzę, że prócz iphona i sony compact nie kupie nic ciekawego. Zależałoby mi na tanim zakupie - uważam że wszystkie telefony są przewartościowane stąd te 2 firmy skreślam i zostaje mi Xiaomi. Chciałbym żeby dostać telefon o całkiem dobrych parametrach bez ogromnych rozmiarów ale chyba nie ma już telefonów poniżej 135mm wielkości :/

Tak więc przewertowałem wzdłuż i wszerz i chyba stawiam na te 3 modele. Xiaomi Mi4s chyba najbardziej mi odpowiada, bo jest najmniejszy, ma dobre bebechy i ogólnie nic mu nie brakuje, niestety jest bardzo słabo dostępny w kolorze białym - odrzucam gold i lavender z wiadomych powodów. Czarny chyba mało praktyczny prawda? Nie lubie odcisków palców..

Niestety przez słabą dostępność i małą różnicę w cenie zauważyłem też Mi5, ale on już jest 0,5cm większy, aczkolwiek w podobnej kasie.

Jest też budżetowy Redmi4 Prime, ale chyba zniechęca mnie jego wielkość, słaby aparat i ramki(chociaż w szarym ponoć ich nie ma?)

Zakup zrobiłbym na firmę, więc vat sobie odliczę. Powiedzcie co najlepiej wybrać ? Nie gram, używam telefonu do internetu, czytania, jakiś aplikacji, mało społecznościówki, nawigacja, androidauto, maile, spotify, podcasty

i skąd? Goldway? Ibuygo? Mi4s prawdopodobnie z allegro wezmę, bo nigdzie nie ma go w wersji białej. Jak najtaniej kupić na ibuygo/u goldwaya? Gdzie lepiej?

Czy ma ktoś info gdzie są białe Mi4s dostępne?

Raczej zakup znowu na lata, nie chcę żeby mulił, ale nie chcę paletki która nie mieści się w spodniach.

Dzięki za odpowiedzi

Edited by jkorzeniowski

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ja bym odrzucil mi4s, to taka troche naciagana wersja mi4 czy lekko mlodszego mi4c. Szalu nie ma, tel raczej srednio popularny, mial premiere chwile przed mi5 czyli faktycznym flagowcem. 

Nie wiem czemu piszesz o wielkosci redmi4 ze cie odstrasza, przeciez to 5" telefon. Jest on raptem 2mm wyzszy od mi4s ktorego bierzesz pod uwage ze wzgledu na wielkosc. Pomieszanie z poplataniem... Moze zerknij tutaj http://www.phonearena.com/phones/size#/phones/size/Xiaomi-Mi-4s,Xiaomi-Mi-5,Xiaomi-Redmi-4-Prime/phones/9994,9055,10349  (tylko redmi 4 nie ma zdjecia i jest lekko przesuniety wyzej w porownaniu z pozostalymi, patrz na wymiary rzeczywiste w mm). Poza tym mi4s i mi5 dzieli tylko 5mm wysokosci, przy czym ekran w mi5 jest 0,2" wiekszy. Te wartosci sa naprawde nieodczuwalne. To nie jest przeskok jak z 4,7" na 5,5" gdzie faktycznie masz wrazenie jakbys trzymal maly TV w rece i zastanawial sie jak go wsadzic do kieszeni.

Jesli myslisz przyszlosciowo, chcialbys tel na lata, z tej trojki mi5 bedzie najlepszym wyborem. Widze ze zalezy ci na bialym kolorze - jest to najlatwiejdostepny mi5 obecnie i mozna go dostac w sensownej kwocie. Redmi 4 ma trzy kolory, bialy/zloty/czarny (czy tez szary) i tak w tym ostatnim nie widac ramek ekranowych, bo telefon ma czarna obramowke, wiec ramka sie zlewa.

Co do zakupow z odliczeniem VAT na firme... Jest z tym sporo problemow, przy kupnie w chinach, bo jakie dokumenty pokazesz w ksiegowosci? Jest z tym sporo zachodu radzilbym poczytac w temacie. Bo biorac pod uwage formalnosci i czas ktory bedziesz musial na to poswiecic, moze okazac sie to gra niewarta swieczki. I taniej wyjdzie zamowic na siebie jako osobe prywatna. 

Edited by PurpleHaze

• 0

Piszesz o problemach z vatem, mam takie oferty:

Geekbuying - 907zł netto: http://www.geekbuying.com/item/Official-Gloabl-Rom-Xiaomi-Mi5-5-15inch-3GB-32GB-Smartphone---White-374529.html

Banggood - 882zł netto -najtaniej: http://www.banggood.com/Xiaomi-Mi5-5_15-inch-3GB-RAM-32GB-ROM-Snapdragon-820-Quad-Core-4G-Smartphone-p-1038074.html

Ibuygo -1087zł netto- niestety najdrożej wychodzi: https://www.ibuygou.com/p-xiaomi-mi5-3gb-ram-32gb-rom-smartphone-plus-tempered-glass-screen-protector-and-smart-leather-flip-case03mm-8708.html 

Zakładam, że nikt ich nie ocli - spoko nie odlicze vatu bo nikt mi go nie wlepił.

Jednak jeżeli ocli to go zapłacę, a później sobie go odliczę - gdzie tu jest problem? Pytam bo może czegoś niedostrzegam. Chyba, że problem jest z papierami - chociaż jeżeli urząd celny nałoży cło to wystawi odpowiednie dokumenty na podstawie których odzyskam vat tak?

Edited by jkorzeniowski

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...