Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

mam taki maleńki problemik - ucegliłem Mi5s. 
To może od początku:
chciałem wgrać na dwa telefony (Mi5 Pro i Mi5s) nowe systemy z xiaomi.eu. Ściągnąłem paczki wg przykazań z tutka. Dostałem zezwolenie od xiaomi na odblokowanie bootloadera. Zacząłem od Mi5s. Udało mi się odblokować bootloader i wtedy zrobiłem głupotę. Odapliłem flash_all dla gemini. Oczywiście wszystko ładnie zaczęło się wgrywać, ja zająłem się czymś innym i jak wróciłem do kompa to konsola się zamknęła, a ekran telefonu zmienił się z fastboota na czarny. No i oczywiście zero reakcji. Po podłączeniu do kompa wykrywa go w menedżerze urządzeń jako: Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 (COM20) (ew. COM10, COM30 w zależności od USB). Ściągnąłem chiński global i chciałem go puścić przez MiFlash. Jednak dostaję ciągle 'cannot receive hello packet'. Szukałem info co mogę zrobić, ale większość informacji się nie sprawdziła. Zrobiłem sobie ten magiczny kabelek w którym się zwiera zielony z czarnym. Zwarłem kabelki, podpiąłem do telefonu i trzymałem tak przez ponad 10 sekund, później rozwarłem i wyszukało mi urządzenie: "nieznane urządzenie usb (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)". Nie dało się go w żaden sposób poprawnie zainstalować. Po restarcie kompa wyszukiwało się już jako HS-USB QDLoader.

I teraz prosto z mostu: mam szansę samemu to uratować? Jest W OGÓLE szansa na uratowanie tego telefonu? Aż się teraz boję ruszyć drugi.... 

Opublikowano

Jak masz ten driver co napisałeś to jest telefon w trybie EDL i teraz po prostu wgraj ROm w Miflash. Na liście w Miflash będzie pokazany port COM zamiast nazwy jak jest w standardowym fastboot.

Opublikowano (edytowane)

Jaką masz wersję MiFlash? Nie musiałeś robić kabelków, bo telefon i tak był w trybie EDL więc wystarcza tylko wgrać soft też miałem problem z hello packet :P

Edytowane przez Bonzi
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. 
Ten problem z ' cannot receive hello packet' jest dość częsty i faktycznie... Mi pomogło użycie MiFlash w wersji beta (być może również odpalenie go jako admin - nie wiem, ale na wszelki wypadek tak zrobiłem). 

Wgrałem sobie global przez MiFlash, a później już normalnie twrp i rom z xiaomi.eu.

Ale wracając do tematu to i tak był problem z tym, że nie chciał się połączyć (hello packet) na MiFlash beta. Telefon wykrywało bezbłędnie, ale ciągle po ok 10-15s był error cannot read hello packet. Kilkanaście resetów kompa i kilka zmian usb później poszło... 

Heh, faktycznie ciężko jest uwalić xiaomi na amen ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...