Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na forum nie widze a jakis czas temu zostal stworzony program do robienia zdjec RAW na naszych Xiaomach ;)KLIK

Link do tematu na xiaomi.eu

Do tego przydatny jest program z marketu RAW Decoder ktorym mozemy te rawy wgl otworzyc i ew przekonwertowac do .jpg lub .tiff.

Zdjecia z mojego aparatu (8mpx) zajmuja 16MB z groszem, przekonwertowane do .tiff 8bit prawie 23MB a .tiff 16bit prawie 46MB ;P

I teraz moj problemik... robiac zdjecia normalnie aparatem gdzie jest cala masa filtrow tego nie widac ale gdy na kompie przyjzalem sie zdjeciom w .tiff zauwazylem cala mase "pojedynczych" pixeli "odbiegajacych" od normy... sa to pixele koloru niebieskiego, zielonego lub czerwonego. "Pojedynczych" jest w cudzyslowiu poniewaz te pixele maja 5 pixeli (krzyzyk) lub 1 oraz wszystkie 8 sasiadujacych ale z troche juz slabszym kolorem niz centralny pixel itp.

Tych "punktow" tak pi razy drzwi jest 500-1000 wiec calkiem sporo, bardziej widac w ciemnych miejscach, na jasnych/bialych nie widac.

Tez tak macie? To sa jakies bad pixele tyle ze w aparacie czy ocb? Dodam ze sprawdzlem 3 rozne zdjecia i polozenie tych badow jest takie same czyli to nie moze byc od brudnego szkielka itp

Opublikowano

To nie są bad tylko hot pixele. Na dobrych matrycach pojawiają się dopiero przy wyższych wartościach ISO i długich czasach naświetlania. Przy tak małych i gęstych matrycach nie ma co liczyć na dobrą jakość.

Ja i LG G2

Opublikowano

Czyli mi2 ma dobra matryce bo na zdjeciach w dzien zadnych takich anomalii nie widac ;) czyli to ze ke widac to w sumie potwierdza ze sa to zdjecia wyciagniete bezposrednio z aparatu bez żadnych algorytmow

Opublikowano

Dobra matryca jest wtedy, kiedy przy długim czasie naświetlania pow. 30 sek, przy zasłoniętym obiektywie nie ma gorących pixeli. W takim prymitywnym aparacie jak w komórce tego nie sprawdzisz.

Ja i LG G2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...