Ari93 Opublikowano 6 Marca 2014 Opublikowano 6 Marca 2014 Na forum nie widze a jakis czas temu zostal stworzony program do robienia zdjec RAW na naszych Xiaomach KLIK Link do tematu na xiaomi.eu Do tego przydatny jest program z marketu RAW Decoder ktorym mozemy te rawy wgl otworzyc i ew przekonwertowac do .jpg lub .tiff. Zdjecia z mojego aparatu (8mpx) zajmuja 16MB z groszem, przekonwertowane do .tiff 8bit prawie 23MB a .tiff 16bit prawie 46MB ;P I teraz moj problemik... robiac zdjecia normalnie aparatem gdzie jest cala masa filtrow tego nie widac ale gdy na kompie przyjzalem sie zdjeciom w .tiff zauwazylem cala mase "pojedynczych" pixeli "odbiegajacych" od normy... sa to pixele koloru niebieskiego, zielonego lub czerwonego. "Pojedynczych" jest w cudzyslowiu poniewaz te pixele maja 5 pixeli (krzyzyk) lub 1 oraz wszystkie 8 sasiadujacych ale z troche juz slabszym kolorem niz centralny pixel itp. Tych "punktow" tak pi razy drzwi jest 500-1000 wiec calkiem sporo, bardziej widac w ciemnych miejscach, na jasnych/bialych nie widac. Tez tak macie? To sa jakies bad pixele tyle ze w aparacie czy ocb? Dodam ze sprawdzlem 3 rozne zdjecia i polozenie tych badow jest takie same czyli to nie moze byc od brudnego szkielka itp
Robbo Opublikowano 7 Marca 2014 Opublikowano 7 Marca 2014 To nie są bad tylko hot pixele. Na dobrych matrycach pojawiają się dopiero przy wyższych wartościach ISO i długich czasach naświetlania. Przy tak małych i gęstych matrycach nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ja i LG G2
grizzly Opublikowano 7 Marca 2014 Opublikowano 7 Marca 2014 Czyli masz rawa bez algorytmu upływającego te piksele.
Ari93 Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Opublikowano 7 Marca 2014 Czyli mi2 ma dobra matryce bo na zdjeciach w dzien zadnych takich anomalii nie widac czyli to ze ke widac to w sumie potwierdza ze sa to zdjecia wyciagniete bezposrednio z aparatu bez żadnych algorytmow
Robbo Opublikowano 7 Marca 2014 Opublikowano 7 Marca 2014 Dobra matryca jest wtedy, kiedy przy długim czasie naświetlania pow. 30 sek, przy zasłoniętym obiektywie nie ma gorących pixeli. W takim prymitywnym aparacie jak w komórce tego nie sprawdzisz. Ja i LG G2
Rekomendowane odpowiedzi