Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wymienionym przez siebie ekranie mam problem z czujnikiem zbliżeniowych . Czesto nie moglem odblokowac ekranu, musialem przetrzec miejsce obok glosnika i bylo ok. Wczoraj zalozylem folie na wyswietlacz, dalem ja na mokro. Jak rano ladnie wyschlo, tel. nie da sie normalnie odblokowac, czujnik zblizeniowy blokuje. W trakcie rozmow ekran nie gasnie, nie blokuje.

Mam pytanie, czy czjjnik jest na płycie głównej czy w wyswietlaczu? Jesli na plycie to by moze wystarczylo sprawdzic czy cos przy montazu nie wpadlo, jakis pylek kurzu pod szkielko..

Dobrze ze mam jeszcze zapasowy wyswietlacz, na nim czujnik dzialal bez zarzutu.

Wysłane z mojego MI 2S

Opublikowano

Lol.. myślałem, że to już wielokrotnie wyjaśniliśmy? Przecież nie dawno były tematy o tym.

Czujnik zbliżeniowy w MI2 masz na prawo od loga MI. Musi on być odsłonięty na folii. Ja taką folię mam (od Xiaomi). Jeśli nakleiłeś folię bez oczka na to miejsce to... wszystko działa prawidłowo, czyli czujnik wykrywa ze jest zasłonięty.

Opublikowano
Lol.. myślałem, że to już wielokrotnie wyjaśniliśmy? Przecież nie dawno były tematy o tym.

Czujnik zbliżeniowy w MI2 masz na prawo od loga MI. Musi on być odsłonięty na folii. Ja taką folię mam (od Xiaomi). Jeśli nakleiłeś folię bez oczka na to miejsce to... wszystko działa prawidłowo, czyli czujnik wykrywa ze jest zasłonięty.

mam szkło na i9300 zakrywa czujniki. wszystko dziala jak nalezy. probowalem rowniez zakryc czujniki przed nalozeniem szkla najzwyklejsza folia. Rowniez wszystko dzialalo na nalezy !

Opublikowano

Rozumiem, czyli skoro na SGS3 działa to MI2S też powinien tak? Bo ma te same czujniki, tych samych producentów i o tej samej czułości?

Opublikowano

Folia Imak. zaslania oczko. Programy do testowania sensorow pokazuja w polu czujnika zblizeniowego 0. Czy dotykam czy nie 'oczka'. Wyglada na to, ze czujnik jest nadwrazliwy, lub szkielko jest brudne od środka. Ogladalem zapasowy wyswietlacz, w nim jest tylko szkielko, czujnik musi byc na płycie głównej. Zanim nakleilem folie czujnik wykazywał nadwrażliwość. Co dziwne, jak mialem zalozony ten drugi wyswietlacz problemu wogule nie było. W wolnej chwili rozkrece tel i sprobuje przeczyscic co sie da, ew. podmienie wyświetlacze i zobacze co to da.

A sama folia jest naprawde super

Wysłane z mojego MI 2S

Opublikowano
Spoko, ale Mi2 to nie i9300 :)

Przed chwila nakleiłem kawałek jakiejś starej folii błyszczącej na MI 2A. Wszystko dziala

Rozumiem, czyli skoro na SGS3 działa to MI2S też powinien tak? Bo ma te same czujniki, tych samych producentów i o tej samej czułości?

No jak widać, działa.

Folia Imak. ...

A sama folia jest naprawde super

Wysłane z mojego MI 2S

Szkło jest super. Wszystkie folie przy szkle to tandeta.

Opublikowano

tak Acid, na drugim wyswietlaczu czujnik działał ok. teraz nie wiem, musze go przelozyc i sprawdzic.

No wiec kombinowalem z obydwoma wyświetlaczami. Sensory wygladaja ok, oczko w wyswietlaczu tez. Przetarlem na wszelki wypadek patyczkiem do uszu i spirytusem.

Wyswietlacz z folia dalej skutecznie zaslanial czujnik. Program do odczytu sensorow wskazywal ze czujnik jest zakryty.

Wyswietlacz bez folii na wstepie dziwnie dzialal. Po przyslonieciu go, i wybudzeniu przyciskiem, wskazywal ze jest zasloniety. po odkryciu czujnika dalej wskazywal ze jest zakryty. Po przetarciu szybki nie zawsze od razu odblokowywal sie. Po jakiejs chwili zaczelo jednak normalnie reagowac. Zalorzylem na niego folie nillkina, z dziurka na czujnik.

Co ciekawe, wg. programow testujacych sensor, brak bylo wartości posrednich. albo dystans ok 5cm,albo 0.na obu apkach brak wartosci posrednich.

Albo wiec mam nadwrazliwy czujnik, albo cos mu zaczyna dolegac...

edit.

Doszedlem do tego, ze to nie problem brudnego szkla, a kwestia jego docisku.. Gdy czujnik swiruje, i pokazuje ze jest zasloniety, wystarczy docisnac szkielko i problem znika. Moje podejzenia padaja na odleglosc czujnika od szkla. Po kilku rozebraniach telefonu jest coraz gorzej. Srubki dokrecone na maxa. Szybka wyglada dobrze wklwjona w ramke (wczesniej bylo dobrze).

wyglada na problem z czujnikiem...

Wysłane z mojego MI 2S

Opublikowano

Znalazlem troche informacji, moze komus to pomoze w przyszlosci. Zdaje sie ze namierzylem sprawce moich problemow

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2587697.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2627083.html

Mam identyczny efekt, tj. po docisnieciu szybki czujnik dziala. Pokombinuje z tasma czarna i wstawie jakies porady. Jak ktos bedzie wymienial szybke, moze sie liczyc z podobnymi problemami..

Wysłane z mojego MI 2S

edit:

Po przerobieniu tematów dotyczących iPhonów, poszedłem tym samym tropem. W MI2 jednak mamy fabryczną gumkę , która ma za zadanie odseparować oba czujniki - światła i zbliżeniowy.

y6cv.jpg

Miałem wrażenie, że ta gumka lekko sie przekosiła, więc ją zdemontowałem, i jako przegrodę dałem kawałek gąbki, która na dole miała taśme dwustronną.

cfq6.jpg

Z tej gąbki wyciąłem wąski paseczek, wkleiłem pomiędzy sensory, i działa!!

Jedyna zmiana jaką zauważyłem, to to, że czujnik zbliżeniowy nie reaguje z odległości ok.4cm jak było wcześniej, a ledwie z 1.5-2 cm.

Programikiem to testów sensorów sprawdziłem czujnik światła - reaguje błyskawicznie na zmianę oświetlania, w stanie spoczynku parametry są stabilne. Czujnik zbliżeniowy również puki co działa bez zarzutu. Mniejsza odległość wyrywania przeszkody nie przeszkadza, sprawdzałem przykładając tel przy uchu, nawet dalej jak przy normalnej rozmowie, ekran w końcu reaguje jak trzeba.

Proponował bym podpiąć ten temat dla potomnych, jako że każdego może to spotkać, i problem udało się rozwiązać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...