Walo Opublikowano 12 Listopada 2016 Opublikowano 12 Listopada 2016 dzień dobry. Mam problem z moimi MI 4. Ni stąd ni z owąd przestały działać klawisze funkcyjne. Czytałem podobny temat na tym forum o tym problemie, ściągnąłem XPERIA/AOSP NavBar Buttons wg rady kogoś kto się tam udzielał, niestety po restarcie telefonu żadne wirtulne klawisze funkcyjne na ekranie nie występują. Nadawałem programowi oczywiście uprawnienia roota. Czy można z tym coś zrobić? Dodam że wyświetlacz był wymieniany, a podświetlenie tych przycisków działa jak należy.
kulig007 Opublikowano 12 Listopada 2016 Opublikowano 12 Listopada 2016 Na szybko włączysz je poprzez Asystenta Dotyku (ustawienia >>dodatkowe ustawienia) Albo drugi sposób, gdzieś na forum była podawana komenda, żeby wpisać w build.prop - wtedy wirtualne klawisze mogą(nie muszą) działać.Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka 1
Walo Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Opublikowano 12 Listopada 2016 @kulig007 możesz rozwinąć? Nie widzę poddziały "dodatkowe ustawienia" w ustawieniach. Z tą komendą też prosiłbym krok po kroku, gdyż nie ogarniam za bardzo.
kulig007 Opublikowano 12 Listopada 2016 Opublikowano 12 Listopada 2016 Nie wiem jak Cię inaczej poprowadzić, gdyż podałem prostą ścieżkę do włączenia tej opcji.Jaki masz w ogóle system? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Walo Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Opublikowano 12 Listopada 2016 4.4.4 KTU84P wersja MIUI MIUI by xiaomi.eu 5.12.11 Ustawienia wyglądają u mnie tak http://screenshot.sh/ov4TtTXbxc2cV http://screenshot.sh/n9iMuCHubxE9T http://screenshot.sh/m3AUc1jcPOZdT
kulig007 Opublikowano 12 Listopada 2016 Opublikowano 12 Listopada 2016 No to bardzo możliwe, że w tak wczesnej wersji nie było tej funkcji dodanej do MIUI.Możesz próbować przez build.prop, dodać komendę do pliku, restart i może będą działać.Ewentualnie robić update (najlepiej przez Mi Flash) do bardziej aktualnych wersji, wtedy tą opcję(asystent dotyku) będziesz mógł włączyć w ustawieniach. Instrukcje wgrywania MIUI z 4.4 do 6.0 masz na forum, skrót do build.prop też był gdzieś podany. Jest uniwersalny do wszystkich tel. Choćby w Googlach znajdziesz. Ja niestety muszę zmykać do roboty, więc już czasu nie znajdę. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Walo Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Opublikowano 12 Listopada 2016 będę próbował, zajrzyj tu później jeśli znajdziesz czas po pracy. Dzięki i pozdrawiam
RegimeOfTerror Opublikowano 12 Listopada 2016 Opublikowano 12 Listopada 2016 Tak jak napisał Ci kolega, zaktualizuj do najnowszej wersji Miui przez MiFlash, wtedy będziesz miał asystenta dotyku czyli taką kulkę z wszystkimi "klawiszami" funkcyjnymi. 1
Walo Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 byłby ktoś tak miły i wytłumaczył krok po kroku jak zainstalować najnowszą wersje MIUI przez miFlash? Rozumiem że nie chodzi tu o zwykłą instalację z poziomu "aktualizacje" z włączonego telefonu? Pozdrawiam
RegimeOfTerror Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Instalacja systemu na zablokowany bootloader przez MiFlash Jeśli masz rom global to pobierz z en.miui.com rom pod fastboot dla swojego modelu po prostu i zainstaluj MiFlashem. Jeśli masz xiaomi.eu to pobierz najnowsze china dev, zainstaluj mi flashem. Potem przez fastboot wgraj TWRP dla swojego modelu i skopiuj najnowsze xiaomi.eu na telefon i wgraj przez TWRP. Wszystkie poradniki znajdziesz w Tutorialach albo FAQ albo w dziale Mi4. Edytowane 13 Listopada 2016 przez RegimeOfTerror 1
Walo Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 będę próbował, póki co brak pytań
Walo Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 a jeśli zaktualizuję system z pozycji telefonu(5.12.11), a nie Mi Flash to też będę miał opcję asystent dotyku? Tego Mi Flasha ściągnąłem na komputer ale w browserze nie widzę opcji zaznaczenia telefonu podłączonego do usb.
Walo Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 Próbowałem wg instrukcji którą mi podesłałeś @RegimeOfTerror ale się nie udało, wgl sporo rzeczy mi się nie zgadzało. Poszperałem trochę i zastanawiam się czy ja w ogólę ten bootloader mam zablokowany -telefon z xiaomiforsale, i po wciśnieciu power +głośność mam do wyboru chińskie krzaczki i "english" u zrobić update z pliku zip czy coś takiego. Mogę tak zainsalować ściągniętą wcześniej wersje miui?
RegimeOfTerror Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 W Mi4 bootloader z natury jest odblokowany. Ale instalacja przez MiFlash przebiega tak samo. Teraz jeszcze dla pewności masz ROM Global, czy Xiaomi.eu? W aktualizację przez telefon ja bym się nie bawił bo z tego co czytałem masz androida 4.4, a to trzeba by było instalować ROM łączący partycje, bo najnowsze ROMy są już oparte o androida 6. Więc najbezpieczniej jest zrobić aktualizację przez MiFlash. Czyli od początku, jeśli chcesz mieć Global, wchodzisz na en.miui.com, pobierasz rom global pod fastboot dla swojego modelu, podłącz telefon w trybie fastboot do kompa (power i volime -) i wgraj ten rom przes MiFlash.
Walo Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Opublikowano 14 Listopada 2016 Jeszcze zanim przeczytałem Twojego posta spróbowałem wrzucić aktualizacje na telefon w pliku zip i odpalić ją za pomocją "aktualizacji". Mogłem się spodziewać że działać nie będzie. Mam xiaomi.eu i najnowszą aktualizacje, zaznaczoną na ss http://screenshot.sh/m2ayrEMmVdZvj . Rozumiem że mam próbować odpalić miflash, w browse znaleźć tą aktualizacje i próbować wrzucić na telefon w trybie fast bot?
RegimeOfTerror Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Krok 1 Instalacja ADB/Fastboot Krok 2 MiFlash (w pobieraniu ROMu wybierasz najnowszy global developer lub china developer jeśli później chcesz instalować xiaomi.eu, nie stable, chyba, że chcesz po prostu wgrać globala i mieć święty spokój to pobierasz global stable i po tym kończysz, w sumie po tym co widzę sugeruję pobrać Latest global stable version fastboot i zainstalować MiFlashem i mieć spokój) Edytowane 14 Listopada 2016 przez RegimeOfTerror 1
Walo Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Opublikowano 14 Listopada 2016 po podłączeniu telefonu, włączeniu fast boota i wpisaniu komendy mam coś takiego http://screenshot.sh/mMcfkfDgDjb2J - dobrze? Pobrałem tą wersje,więc chyba global stable? http://screenshot.sh/mGCpjYPgIOlnr Teraz na czym polega zainstalowanie przez flasha? widzę że coś się ruszyło, bo mam urządzenie w Mi Flash w koncu widoczne. Teraz tylko pytanie co mam zaznaczyć w browse. Gdy zaznaczam folder z plikiem zip. mam taki błąd że nie można odnaleźć pliku.
Walo Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Opublikowano 14 Listopada 2016 up. Należało się wypakować plik do folderu (pustego)na pulpicie i wskazać w browserze w MiFlash. Mimo że instalacja została przerwana pod koniec (jakieś 80-90%), nie było informacji o sukcesie - to udało się zainstalowac nowy system i jest wymarzony asystent dotyku. Wielkie dzięki za pomoc @RegimeOfTerror co prawda klawisze funkcyjne to nie są, ale przynajmniej nie będzie trzeba co wejście w jakąś aplikacje restartować telefonu. 1
Rekomendowane odpowiedzi