rapidziory Posted November 4, 2016 Posted November 4, 2016 (edited) Witam, chciałam kupić Xioami Redmi Note 3 Pro. Zależy mi na pewnej gwarancji - chciałabym uniknąć sklepów/serwisów, które mogą się "zwinąć" w ciągu kilku miesięcy lub u których trudno byłoby uzyskać rzetelną naprawę. Telefon chciałam kupić na firmę. Nie jestem płatnikiem VAT. Telefon chciałam wrzucić w koszty pomniejszając podatek dochodowy. Proszę o informację, gdzie najlepiej taki telefon kupić. Rozważam iBuyGou, Technos, XMS i Pytono. Zrobiłam rozeznanie, ale nadal mam wątpliwości: iBuyGou - 2 lata gwarancji u Acida - cena wraz z ubezpieczeniem od Vatu około 220 dolarów - 850 zł - nie mogę wrzucić go w koszty ponieważ nie będzie będzie odprawy celnej. Technos - rok gwarancji - cena 859 - 879zł w zależności od koloru. Telefon mogę odliczyć od dochodu. XMS - rok gwaranacji (nie wiem gdzie??) - cena 176 Euro - około 750 zł. Nie wiem natomiast jak tutaj wrzucić telefon w koszty. Czytałam wątki o XMS i nie wiem co w przypadku jak nie jestem płatnikiem VAT. Nie chodzi mi o odliczenie VATu tylko odliczenie zakupu od dochodu. Pytono - rok gwarancji - cena 859. Telefon mogę odliczyć od dochodu. Telefon mogę odebrać osobiście. Nie mam do nich daleko - jest to zaleta - w przypadku ewentualnej naprawy może to być istotne. Reasumując najdrożej wyjdzie w IBG, natomiast pozostałe sklepy są na podobnym poziomie (~850zł i wrzucenie w koszty u Technosa i Pytono lub 750zł w XMS (nie wiem czy mogę go wrzucić w koszty). Nie wiem jak z gwarancją. Chciałabym mieć ją pewną. Nie mam pojęcia w którym sklepie mogłabym uzyskać oprogramowanie MIUI Polska. Z tego co wyczytałam lepiej korzystać z tego systemu niż wersji GLOBAL. Nie wiem czy wszystkie sklepy pozwalają na zmianę na MIUI Polska? Czy może skorzystać z jakiegoś innego sklepu?? Bardzo proszę o pomoc!! Edited November 4, 2016 by rapidziory
malina Posted November 4, 2016 Posted November 4, 2016 Kupiłem w Technos Mi4c na FV i też nie jestem VATowcem więc poszło w koszty i wszystko okTeraz kupiłem Mi5 w empix.pl też na FV i też okWysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
rapidziory Posted November 4, 2016 Author Posted November 4, 2016 Dzięki za odpowiedź. Dla mnie istotne są następujące kwestie (kolejność punktów nie ma znaczenia): 1. Możliwość wrzucenia w koszty 2. Pewność usługi gwarancyjnej (i jej długość) 3. Cena 4. Oprogramowanie - czasami natknęłam się, że ktoś pisał o ROMie z jakimiś niepotrzebnymi dodatkami. Najchętniej chciałabym mieć możliwość wgrania MIUI Polska.
Guest Posted November 21, 2016 Posted November 21, 2016 Nie wiem czy to nadal aktualne ale wrzucam swoje dwa ogloszenia na fv23% http://allegro.pl/redmi-note-3-pro-eu-opcje-gw12-24m-fv23-i6617209930.html http://allegro.pl/redmi-3s-eu-opcje-gw12-24m-fv23-i6617213570.html
Dejw. Posted November 21, 2016 Posted November 21, 2016 Dołączę do pytania - z tym że chciałbym też wiedzieć jak jest w przypadku płatników VAT - czy da się gdzieś dostać fakturę na firmę w razie doliczenia VATu?
michalzielony Posted November 25, 2016 Posted November 25, 2016 Odradzam Technos szczególnie co do punktu : 2. Pewność usługi gwarancyjnej (i jej długość) - Nie ma żadnej pewności, pewnie uznają, że problem nie nadaje się do naprawy na gwarancje i zaproponują naprawę na Twój koszt a ceny 3x większe niż w normalnych serwisach komórkowych lub odeślą bez żadnego protokołu listem poleconym inpost gdzie list potrafi iść dwa tyg bez ubezpieczenia żadnego. A jak zadzwonisz zapytać co się dzieje z telefonem, który odesłałeś na gwarancje to Ci bezczelnie powiedzą , że przyjdzie na niego kolej a oni nie odpowiadają na pytania telefonicznie.
Recommended Posts