Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

chciałam kupić Xioami Redmi Note 3 Pro. Zależy mi na pewnej gwarancji - chciałabym uniknąć sklepów/serwisów, które mogą się "zwinąć" w ciągu kilku miesięcy lub u których trudno byłoby uzyskać rzetelną naprawę. Telefon chciałam kupić na firmę. Nie jestem płatnikiem VAT. Telefon chciałam wrzucić w koszty pomniejszając podatek dochodowy. Proszę o informację, gdzie najlepiej taki telefon kupić.

Rozważam iBuyGou, Technos, XMS i Pytono. Zrobiłam rozeznanie, ale nadal mam wątpliwości:

iBuyGou - 2 lata gwarancji u Acida - cena wraz z ubezpieczeniem od Vatu około 220 dolarów - 850 zł - nie mogę wrzucić go w koszty ponieważ nie będzie będzie odprawy celnej.

Technos - rok gwarancji - cena 859 - 879zł w zależności od koloru. Telefon mogę odliczyć od dochodu.

XMS - rok gwaranacji (nie wiem gdzie??) - cena 176 Euro - około 750 zł. Nie wiem natomiast jak tutaj wrzucić telefon w koszty. Czytałam wątki o XMS i nie wiem co w przypadku jak nie jestem płatnikiem VAT. Nie chodzi mi o odliczenie VATu tylko odliczenie zakupu od dochodu.

Pytono - rok gwarancji - cena 859. Telefon mogę odliczyć od dochodu. Telefon mogę odebrać osobiście. Nie mam do nich daleko - jest to zaleta - w przypadku ewentualnej naprawy może to być istotne.

Reasumując najdrożej wyjdzie w IBG, natomiast pozostałe sklepy są na podobnym poziomie (~850zł i wrzucenie w koszty u Technosa i Pytono lub 750zł w XMS (nie wiem czy mogę go wrzucić w koszty). Nie wiem jak z gwarancją. Chciałabym mieć ją pewną.

Nie mam pojęcia w którym sklepie mogłabym uzyskać oprogramowanie MIUI Polska. Z tego co wyczytałam lepiej korzystać z  tego systemu niż wersji GLOBAL. Nie wiem czy wszystkie sklepy pozwalają na zmianę na MIUI Polska?

Czy może skorzystać z jakiegoś innego sklepu?? 

Bardzo proszę o pomoc!!

Edited by rapidziory
Posted

Kupiłem w Technos Mi4c na FV i też nie jestem VATowcem więc poszło w koszty i wszystko ok
Teraz kupiłem Mi5 w empix.pl też na FV i też ok

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Posted

Dzięki za odpowiedź. Dla mnie istotne są następujące kwestie (kolejność punktów nie ma znaczenia):

1. Możliwość wrzucenia w koszty

2. Pewność usługi gwarancyjnej (i jej długość)

3. Cena

4. Oprogramowanie - czasami natknęłam się, że ktoś pisał o ROMie z jakimiś niepotrzebnymi dodatkami. Najchętniej chciałabym mieć możliwość wgrania MIUI Polska.

• 3 weeks later...
Posted

Dołączę do pytania - z tym że chciałbym też wiedzieć jak jest w przypadku płatników VAT - czy da się gdzieś dostać fakturę na firmę w razie doliczenia VATu?

Posted

Odradzam Technos szczególnie co do punktu :

2. Pewność usługi gwarancyjnej (i jej długość) - Nie ma żadnej pewności, pewnie uznają, że problem nie nadaje się do naprawy na gwarancje i zaproponują naprawę na Twój koszt a ceny 3x większe niż w normalnych serwisach komórkowych lub odeślą bez żadnego protokołu listem poleconym inpost gdzie list potrafi iść dwa tyg bez ubezpieczenia żadnego.

A jak zadzwonisz zapytać co się dzieje z telefonem, który odesłałeś na gwarancje to Ci bezczelnie powiedzą , że przyjdzie na niego kolej a oni nie odpowiadają na pytania telefonicznie.

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...