vinyl_13 Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Witam, kupiłem ostatnio 2 sztuki MI5. Jeden wersja 64GB szkło i drugi 128 GB Pro ceramika. W wersji 128 GB zauważyłem zmniejszoną czułość telefonu na dotyk przycisków poniżej ekranu. Poniżej moje spostrzeżenia: - telefon noszę w silikonowym etui - jego zdjęcie trochę pomaga, - mam dodatkowo szkło ale jego nie usuwałem - przycisk home działa zawsze - ekran dotykowy działa bez zarzutu - kiedy telefon leży np. na stole użycie przycisków jest prawie niemożliwie, no może bardzo mocne - dotyk ręką ramki telefonu poprawia sytuację - podłączenie do ładowarki - problem całkowicie zanika Dodatkowo nie działa mi dotyk w TWRP - próbowałem chyba wszystkie wersje jakie znalazłem... Drugi telefon 64GB działa normalnie, czyli np. w leżąc na stole, także w etui i ze szkłem na ekranie. Myślę że wersja ROMu niewiele tu pomaga - byłem na miuipolska (weekly), wróciłem do Stable Global i nadal to samo. Myślicie że to wada fabryczna czy może Xiaomi zmieniło coś w produkcji i soft musi nadrobić? Czy ktoś z wersją ceramiczną może potwierdzić jak to wygląda u niego? Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 15 Października 2016 przez vinyl_13 korekta
SlenderJr Opublikowano 20 Października 2016 Opublikowano 20 Października 2016 Sprawdź jaki tryb baterii masz włączony, być może to jest problemem, spróbuj twrp ze strony twrp.me, polecam wersję przed ostatnią i polecam rom EU stable 8 lub 7.5 (lepszy czas pracy baterii itp.) sam posiadam wersję ceramic 128 GB i nie zauważyłem zmniejszonej czułości na przyciski, wystarczy lekkie muśnięcie i działają jak należy telefon kupowałem mniej niż miesiąc temu więc nie wiem czy poprostu masz wadliwy model czy coś i zastanawiające jest to że etui albo dotknięcie ramki ma jakikolwiek wpływ na przyciski które nie są w żaden sposób połączone z ramką ani z etui
t.bone Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Odkopuje wątek, bo mam identyczny problem - i zastanawiam się, czy jest to częsta przypadłość w tym modelu. Czy więcej osób ma z tym problem? Posiadany ROM Global 6.11.10 beta. Mi5 mam od tygodnia. Na początku założyłem szkło hartowane "no name". Po zdjęciu dotyk działał miód malinka. Myślałem, że to kwestia wadliwego szkła. Następnie założyłem Nillkin Advance Pro, znowu to samo. Przycisk MENU bardzo często nie reaguje na dotyk. Już napisałem maila do serwisu - telefon zakupiłem w Polsce. Zastanawiam się czy to może być kwestia softu? Tak przy okazji: Dnia 20.10.2016 o 19:03, SlenderJr napisał: Sprawdź jaki tryb baterii masz włączony, być może to jest problemem, spróbuj twrp ze strony twrp.me, polecam wersję przed ostatnią i polecam rom EU stable 8 lub 7.5 (lepszy czas pracy baterii itp.) sam posiadam wersję ceramic 128 GB i nie zauważyłem zmniejszonej czułości na przyciski, wystarczy lekkie muśnięcie i działają jak należy telefon kupowałem mniej niż miesiąc temu więc nie wiem czy poprostu masz wadliwy model czy coś i zastanawiające jest to że etui albo dotknięcie ramki ma jakikolwiek wpływ na przyciski które nie są w żaden sposób połączone z ramką ani z etui Wkurzają mnie tego typu posty, które nic nie wnoszą do dyskusji....
SlenderJr Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Odkopuje wątek, bo mam identyczny problem - i zastanawiam się, czy jest to częsta przypadłość w tym modelu. Czy więcej osób ma z tym problem? Posiadany ROM Global 6.11.10 beta. Mi5 mam od tygodnia. Na początku założyłem szkło hartowane "no name". Po zdjęciu dotyk działał miód malinka. Myślałem, że to kwestia wadliwego szkła. Następnie założyłem Nillkin Advance Pro, znowu to samo. Przycisk MENU bardzo często nie reaguje na dotyk. Już napisałem maila do serwisu - telefon zakupiłem w Polsce. Zastanawiam się czy to może być kwestia softu? Tak przy okazji: Wkurzają mnie tego typu posty, które nic nie wnoszą do dyskusji....Skoro twierdzisz że nic nie wnoszą do dyskusji to po co piszesz o swojej wersji softu? I zastanów się czy twój post nie jest bardziej bez sensu, sam sobie odpowiedziałeś na zadane przez siebie pytanie więc? Skoro ze szkłem no name oraz szkłem od nillkina masz ten sam problem a bez szkła wszystko działa to chyba wiadomo że to nie wina telefonu ani softu... Najprawdopodobniej szkło jest za grube albo panel LCD jest mało wrażliwy przez grubość szkła, ot cała zagadka, nie dziękuj Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
t.bone Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Jeśli ktokolwiek spotka się z podobnym problemem na ROM Global, to myślę że pod poniższym adresem uda mu się rozwiązać problem. Mi pomogło, full wipe i przejście na miui.eu stable 6.11.10.https://xiaomi.eu/community/threads/navigation-buttons-are-not-responsive-after-putting-tempred-glass-screen-protector.35605/Jest lepiej. Mam nadzieję, że w przyszłości uda się całkowicie rozwiązać problem.PS. SlenderJr, nie spamuj.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
frqq Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 Ja mam zmniejszoną czułość przycisków po wgraniu miui polska. Jakies pomysły ? ( wczesniej miałem global i było git )
t.bone Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 Nie wiem na ile to prawda, ale tu gdzieś na forum czytałem, że problemy z czułością dotyku są powszechnym zjawiskiem w ostatniej/ostatnich partiach produkcji Mi5. Wysłane z Xiaomi Mi5 vaja tapatok
Rekomendowane odpowiedzi