Skocz do zawartości

Mi 5 - problem z odblokowaniem bootloadera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

we wtorek wysłałem request unlocku bootloadera i dzisiaj w nocy dostałem smsa ze zgodą i od tego czasu siedzę nad tym i dalej jest w punkcie wyjścia.

Telefon: Mi 5 64gb
MIUI version: MIUI 8.0 Stable 

Ściągnąłem program Mi Unlock po przyznaniu mi tego unlocka i wyskoczyło coś takiego przy 50%: 9a4c92e403.png
Poczytałem, poszperałem - trzeba mieć wersję developerską. Okej, próba przez MiFlash ale się nie da bo bootloader zablokowany (chyba mam rację?) .

Dalsze czytanie doprowadziło mnie do tego, że na pamięć wewnętrzną mam wrzucić oryginalny deweloperski rom i wtedy wszystko będzie śmigać więc wrzuciłem tam gdzie trzeba. Problem w tym taki, że wchodząc w Updater -> Choose update package -> downloaded rom nie znajduje w nim żadnych plików. Jak z tego punktu dojść do odblokowania bootloadera?

Edytowane przez r0xize
Opublikowano
Tak jak mówiłem, MiFlash z tego co się orientuje nie działa przy zablokowanym bootloaderze.

Da się, jednakże telefon należy uruchomić w trybie edl, a nie fastboot. Różnica jest tylko kwestia trybu, bo później w Miflashu robimy tak jak w poradniku.

Napisane z Xiaomi Mi5

• Like 1
Opublikowano

Mnie zawsze uczono że należy zaczynać od rzeczy najprostszych, a widzę że nikt tu o tym jeszcze nie wspomniał. Jesteś zalogowany na MI account na telefonie? Taki błąd pojawia się też właśnie jak próbujesz odblokować urządzenie które nie jest zalogowane.

Poza tym z tego co wiem tryb developerski uruchamia się tak: wchidzisz w ustawienia, na samym dole informacje o telefonie, klikasz 7 razy w rubryczke z wersja miui, wyświetli się informacja "you are now developer." Czy coś takiego. Jak to zrobisz masz dodatkowe opcje systemowe w grupie "system i urządzenia", jest to trzecia grupa ustawień od góry. Musisz wejść w pełną listę (dodatkowe ustawienia) i na dole będzie dodatkowa opcja "ustawienia programistyczne". Tam będziesz mógł włączyć debugowanie USB, a to też może pomóc z tego co naczytałem się kiedyś na necie.

Ps. Rozumiem że masz menu po ang, a ja nie pamiętam nazw tych opcji z wersji ang. Ale myślę że powinieneś sobie poradzić :). Najpierw spróbuj się zalogować i zsynchronizować tel. Z kontem xiaomi, o ile jeszcze tego nie robiłeś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...