ramza Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 Witajcie, mam takie pytanie. Paczkę odebrałem na poczcie, nie było mnie w domu więc listonosz zostawił awizo. Wcześniej dostałem list z UC. Na poczcie niczego nie płaciłem, Pani po prostu dała mi paczkę. Czy to jest normalne? Czy nie powinienem uiścić opłat celnych właśnie na poczcie? Dodam że na paczce jest informacja od UC: "Karta należnościowa" oraz "Dokument potwierdzający dokonanie zgłoszenia celnego - obrót pocztowy (przywóz)". I teraz nie wiem czy mam płacić czy nie. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak mam dalej postąpić. Proszę o pomoc PS: zapytałem o to również na innym forum, chcę się dowiedzieć czy inni też spotkali się z taką sytuacją.
fakeman Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 Poszukaj dobrze na forum bo pamiętam taki przypadek już tutaj.
tpawel Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 Może się zdarzyć że Pani musiała Twój VAT zapłacić z własnej kieszeni bo od Ciebie nie zauważyła że ma wziasc. Sam kiedyś swojego listonosza gonilem.
Grzesiuso Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 12 minut temu, ramza napisał: Witajcie, mam takie pytanie. Paczkę odebrałem na poczcie, nie było mnie w domu więc listonosz zostawił awizo. Wcześniej dostałem list z UC. Na poczcie niczego nie płaciłem, Pani po prostu dała mi paczkę. Czy to jest normalne? Czy nie powinienem uiścić opłat celnych właśnie na poczcie? Dodam że na paczce jest informacja od UC: "Karta należnościowa" oraz "Dokument potwierdzający dokonanie zgłoszenia celnego - obrót pocztowy (przywóz)". I teraz nie wiem czy mam płacić czy nie. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak mam dalej postąpić. Proszę o pomoc PS: zapytałem o to również na innym forum, chcę się dowiedzieć czy inni też spotkali się z taką sytuacją. Przeczytaj dokładnie list od UC, powinno tam być wszystko napisane.
ramza Opublikowano 15 Września 2016 Autor Opublikowano 15 Września 2016 Listo dostałem standardowy z prośbą o dosłanie informacji, natomiast na samej paczce tak jak napisałem dostałem dwa dodatkowe dokumenty: "Karta należnościowa" oraz "Dokument potwierdzający dokonanie zgłoszenia celnego - obrót pocztowy (przywóz)". Na obydwu widnieje kwota, no nic nie chce żeby ktoś za mnie płacił, trudno się mówi. Przejdę się na pocztę i załatwię sprawę 2
suad Opublikowano 17 Września 2016 Opublikowano 17 Września 2016 Tą kartę należnościową powinieneś dostać dopiero po zapłaceniu cła. Skoro nie płaciłeś a otrzymałeś to wyjdzie na to, że pani z poczty będzie musiała zapłacić, dlatego że ona musi rozliczyć się z przesyłek a zapłatę cła ma pobrać poczta. Sam miałem kiedyś taką sytuację , że listonosz zostawił mi tą kartę i nie wziął pieniędzy. Paczkę odebrała siostra. Jak bym się uparł to musiałby sam zapłacić, jeszcze tym bardziej,że często zostawiał awizo w drzwiach mimo tego, że jestem w domu. Nie chciało się mu zadzwonić na dzwonek, pewnie dlatego, że musiałby mieć paczkę ze sobą. Jednak zapłaciłem - może polepszy się dostarczanie innych paczek
ramza Opublikowano 19 Września 2016 Autor Opublikowano 19 Września 2016 Ja również zapłaciłem. Cholerne sumienie by mnie męczyło dzięki za odpowiedzi 1
r0bertt Opublikowano 19 Września 2016 Opublikowano 19 Września 2016 @ramza Takie zachowanie się chwali - brawo Ty! też bym tak zrobił, jak naliczyli to szkoda p. listonosz... nawet jak zostawia awizo bo nie chce się zadzwonić.... 2
Rekomendowane odpowiedzi