Skocz do zawartości

Zatrzymanie na cle ale bez opłaty na poczcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam takie pytanie. 

Paczkę odebrałem na poczcie, nie było mnie w domu więc listonosz zostawił awizo.

Wcześniej dostałem list z UC.

Na poczcie niczego nie płaciłem, Pani po prostu dała mi paczkę. Czy to jest normalne? Czy nie powinienem uiścić opłat celnych właśnie na poczcie?
Dodam że na paczce jest informacja od UC: "Karta należnościowa" oraz "Dokument potwierdzający dokonanie zgłoszenia celnego - obrót pocztowy (przywóz)".

I teraz nie wiem czy mam płacić czy nie. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak mam dalej postąpić. 

Proszę o pomoc

PS: zapytałem o to również na innym forum, chcę się dowiedzieć czy inni też spotkali się z taką sytuacją.

Opublikowano
12 minut temu, ramza napisał:

Witajcie, mam takie pytanie. 

Paczkę odebrałem na poczcie, nie było mnie w domu więc listonosz zostawił awizo.

Wcześniej dostałem list z UC.

Na poczcie niczego nie płaciłem, Pani po prostu dała mi paczkę. Czy to jest normalne? Czy nie powinienem uiścić opłat celnych właśnie na poczcie?
Dodam że na paczce jest informacja od UC: "Karta należnościowa" oraz "Dokument potwierdzający dokonanie zgłoszenia celnego - obrót pocztowy (przywóz)".

I teraz nie wiem czy mam płacić czy nie. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak mam dalej postąpić. 

Proszę o pomoc

PS: zapytałem o to również na innym forum, chcę się dowiedzieć czy inni też spotkali się z taką sytuacją.

Przeczytaj dokładnie list od UC, powinno tam być wszystko napisane.

Opublikowano

Listo dostałem standardowy z prośbą o dosłanie informacji, natomiast na samej paczce tak jak napisałem dostałem dwa dodatkowe dokumenty:  "Karta należnościowa" oraz "Dokument potwierdzający dokonanie zgłoszenia celnego - obrót pocztowy (przywóz)".

Na obydwu widnieje kwota, no nic nie chce żeby ktoś za mnie płacił, trudno się mówi. Przejdę się na pocztę i załatwię sprawę :)

• Like 2
Opublikowano

Tą kartę należnościową powinieneś dostać dopiero po zapłaceniu cła. Skoro nie płaciłeś a otrzymałeś to wyjdzie na to, że pani z poczty będzie musiała zapłacić, dlatego że ona musi rozliczyć się z przesyłek a zapłatę cła ma pobrać poczta. Sam miałem kiedyś taką sytuację , że listonosz zostawił mi tą kartę i nie wziął pieniędzy. Paczkę odebrała siostra. Jak bym się uparł to musiałby sam zapłacić, jeszcze tym bardziej,że często zostawiał awizo w drzwiach mimo tego, że jestem w domu. Nie chciało się mu zadzwonić na dzwonek, pewnie dlatego, że musiałby mieć paczkę ze sobą. Jednak zapłaciłem - może polepszy się dostarczanie innych paczek :)

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...