Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam kupić Redmi Note 3 pro z iBuygou czy ktoś może mi powiedzieć z jakim softem oryginalnie wysyłają telefon? Czy jest tam język polski i da się korzystać z np. Google Play? Spotykam się z informacjami że można dostać jakieś chińskie śmieci ale nie za bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi

Opublikowano

Właśnie trochę poczytałem i nie wiem czy dobrze rozumiem. Oto co mi się udało wywnioskować.

1. Przed 2016 rokiem smartfony Xiaomi było dostępne tylko z jakimś chińskim szajsem i jedyna sensowna opcja to wgranie polskiego MIUI
  2. Jakoś niedawno Xiaomi zaostrzyło politykę wobec wgrywania alternatywnego softu i jednocześnie udostępniło wersję oprogramowania Global, która posiada j. polski. Oznacza to że można używać telefonu z oryginalnym softem ale można też wgrać polski MIUI z tym, że trzeba odblokować bootloadera i pogodzić się z utratą gwarancji producenta.
  3. Wersja Global jest badziewna i wszyscy narzekają: "Kurde co za badziew!".
  4. Jak kupujemy telefon za granicą jest ryzyko że dostaniemy wersję chińską, która nijak się nie nadaje do używania w Europie.

Mnie jako laika interesuje jedynie żeby kupić telefon, mieć go po polsku lub angielsku żeby Google Play działał i tyle. Dla mnie koniec tematu. Tylko nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji czy telefon z zagranicy "out of the box" nadaje się do używania czy trzeba przy nim czarować coś z wgrywaniem innego softu.

Opublikowano (edytowane)

Ad 2 - Gwarancja producenta nie jest tobie potrzebna - a ibuygou czy goldway z tego co wiem nie anuluje gwarancji z powodu odblokowania bootloadera (chyba że przy okazji uwalisz telefon). Jakby co przed wysyłką na ewentualną naprawę gwarancyjną możesz wrzucić rom miflashem.

Ad. 3 - Mam Global Stable i nie narzekam :D Miałem co prawda odblokowywać bootloader i wgrać miui polska, ale do globala nie mogę się za bardzo przyczepić i tak już został (przynajmniej na razie) .

Ad. 4 - Jak chcesz wersję od razu do użytku - np. Goldway na aliexpress - wersje z zainstalowanym globalem - dopłata kilka dolców.

Edytowane przez marcolomeo
  • Like 1
Opublikowano

Tak, wystarczy zaznaczyć odpowiednią opcję :)

A wracając do Twoich pytań:
Odblokowując bootloader w Xiaomi nie tracisz gwarancji producenta, w końcu zgodę na odblokowanie dostajesz od samego Xiaomi. Bootloader jest tylko blokowany przed wgrywaniem śmieciowego oprogramowania przez sklepy, by ludzie nie psuli sobie na starcie opinii o ich sofcie. Jak użytkownik chciałby wgrać sobie coś śmieciowego, to już jego sprawa.

Wersja Global nie jest badziewna. Sam co prawda siedzę na MIUI Polska, ale jakiś tydzień, dwa po zakupie telefonu siedziałem na Global Stable i zero problemów.

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za opinie. W ciągu kilku dni nie jest łatwo się rozeznać w nowym temacie a będzie to mój pierwszy smartfon (taaaa są jeszcze na świecie ludzie którzy mają telefony z klawiaturką::-P)

Opublikowano

Ja kupowałem na ibuygo i otrzymałem telefon z Global Stable na pokładzie :) od razu czekało na mnie OTA które dodało język polski, więc jest dobrze dla kogoś kto nie zamierza się bawić.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

• Like 1
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...