tommek Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Witam, chyba przez pomyłkę zadałem to pytanie na wątku dla MIUI 6.8.18 ale tam leci gorąca dyskusja o Kalkulatorze i moje pytanie przeszło niezauwazone. Jestem tylko biernym użytkownikiem i nie bardzo się znam na rootowaniach i podobnych zabiegach. Skrót TWRP mnie wrecz przeraża. Mój problem jest pewnie banalny i wtórny ale dla mnie realny i dlatego prosze o odpowiedź. Problem: Mam MI4W na którym dawno temu zainstalowałem MIUI 6 PL BETA (po jakiś kosmicznie skomplikowanych zabiegach opisanych zresztą na tym portalu (likwidacja dual boot, instalacja kilku ROMów w ściśle określonej kolejności). Ja bym został na tej becie gdyby nie jeden bug: po włączeniu opcji wifi wyłacza się radio telefonii komórkowej. Chce więc zainstalować najnowszy ROM xiaomi.eu_multi_MI3WMI4W_6.8.18_v8-6.0.zip, bo licze że taka operacja naprawi ten problem (jednoczesne wifi dla danych i zasięg sieci komórkowej dla rozmów głosowych) Pytania: 1) Czy mogę zainstalować ROM po prostu przez przekopiowanie go na pamięć wewnętrzną i zainstalowanie wewnętrznym updaterem (zamiast używania TWRP i podobnych rozwiązań, których w sumie nie rozumiem, nie chcę i nie potrzebuje)? 2) Jeśli odpowiedź na pierwsze bytanie jest pozytywna to czy taka operacja zostawi moje osobiste ustawienia, apki i dane na telefonie czy też zostanie on wyczyszczony i zresetowany do ustawień fabrycznych? 3) Czy ten ROM ma polską wersję językową (po screenshotach widzę że tak ale chce mieć pewność)? Będę wam wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na te pytania. Pozdrawiam, Tomek
FBlaze Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Akurat na tym telefonie jest to mega banalne, bo ma TWRP wgrane i odblokowany jest. Ja przez wyłączenie telefonu i potem vol+ power włączałem twrp, robiłem wipe i wgrywałem przez wgranie z zip'a przez TWRP. zero problemu choć przez wewnętrzny update też było spoko - choc zaleca się wipe zrobić by lefefon wywalił stare pliki systemu.
tommek Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Dzięki. Ten telefon to dałem mojemu tacie i on nie chce by cokolwiek zostało "skasowane". Czy można by tak bez tego "wipe"?
ZduneX25 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 https://miuipolska.pl/forum/topic/9004-mi3mi4-miuipolska-miui-7-android-60/
tommek Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Dziękuję za link. To z właśnie tej instrukcji korzystałem kilka miesięcy temu by przejść ze starego MIUI (opartego chyba na KitKacie) na Androida 6.0.1 BETA. Jednak podczas tej procedury mój telefon został "wyczyszczony". Rozumiem że teraz mogę użyć już wewnętrznego aktualizatora by update'ować 6.0.1 beta do 6.8.18 - super. Czy ta operacja znowu zresetuje mi telefon do stanu fabrycznego czy pozostawi dane i apki (czego mój tata się domaga)? Acha, doczytałem "Aktualizacja nie usuwa danych użytkownika jednak zalecane jest wykonanie pełnej kopii systemu." W moim przypadku, gdy zmieniałem KitKata na 6.0.1 to mi wszystko usunęła ale mam nadzieję że terez już nie usunie... Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Tomek
Rekomendowane odpowiedzi