Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w Mi nie włączył Ci się flash? bo zdjęcie jakby bez lampy.

Mi2s 3 zdjęcie jest z lampą.

Zdjęcia z Lumi, pierwsze z lampą, drugie bez.

W Lumii jest bardzo prosty w obsłudze program Nokii do robienia zdjęć z ręcznym focusem: http://imgur.com/a/fge0C#0

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mi2s 3 zdjęcie jest z lampą.

Zdjęcia z Lumi, pierwsze z lampą, drugie bez.

W Lumii jest bardzo prosty w obsłudze program Nokii do robienia zdjęć z ręcznym focusem: http://imgur.com/a/fge0C#0

W Lumii po 1 masz większą matryce i robi dlatego lepsze zdjęcia i każdy co pisze ze mi 2s robi lepsze jest kolejnym fanatykiem xiaomi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę tu jest o tych aparatach ale chciałem się zapytać o jeszcze jedno porównanie. Czy duża jest różnica w jakości zdjęć mi2s 16G a mi2s 32G? Jak wiadomo na 16G jest promocja ale nie wiem czy nie dopłacić do 32G. Kilka stron wcześniej ktoś napisał, że 32G ma aparat sony i o wiele lepsze zdjęcia. czy tak jest rzeczywiście?

Opublikowano

Wstawiłem kilka postów wyżej zdjęcia z wersji 32 gb. 32 ma inną optykę. 16gb ma 8 mpix cmosa na przyslonie 2.0 chyba, a 32gb ma dużo lepszy Sony exmor rs 13 mpix na przyslonie 2.2. Pozdrawiam! ;)

Edit. Na 5 stronie tego tematu Masz moje próbki wideo i zdjęć.

Opublikowano

Ale dlaczego lepszy? Bo ma więcej pikseli? To często wada, zwłaszcza przy słabszym oświetleniu.

Poza tym wersja 16GB ma jaśniejszy obiektyw, co jest zaletą.

Żeby jednoznacznie stwierdzić co jest lepsze, należałoby zrobić test z użyciem obu aparatów, w tych samych warunkach i tym samym scenom. Inaczej jest to tylko gdybanie i rozpowszechnianie urban legends.

A to, że mają aparat od Sony też niewiele znaczy, z tej choćby przyczyny, że oprogramowanie (skądinąd dość istotny element układanki) jest od MIUI. O ile ten aparat jest w ogóle tak fantastyczny jak się twierdzi.

Opublikowano

Na yt jest filmik porownujacy oba aparaty i różnica jest spora ;) nie trudno poszukać porównania :) sama optyka od Sony dużo dała. To optyka z Sony Xperia z serii Z, to chyba mówi wystarczająco o jakości.

Opublikowano

Przykro mi, ale nie przekonałeś mnie. A to, że to Sony, nie mówi nic o jakości, to tylko nazwa.

Poza tym, nazywanie optyką kawałka plastiku wartego kilka dolców, to jednak spore nadużycie. Do tego ten plastik jest ciemniejszy niż w wersji 16GB.

Poproszę o jakieś konkrety, a nie marketingowe bla bla bla.

Może podrzuć jakiegoś linka, jeżeli to prawda, chętnie przyznam Ci rację.

Opublikowano

Może sam poszukaj?

Napisał ci gdzie możesz znaleźć porównania...

Ale lepiej czekać na gotowe...

Opublikowano

Tyle, że każdy tak pisze, bo tak najłatwiej - gdzieś jest, poszukaj sobie, wujek Google się kłania itp.

Jeżeli zna takie porównanie, to niech podlinkuje, jak pisałem - chętnie przyznam rację.

Zamiast tego kilka ogólników, marketingowy bełkot i niczym nie poparte opinie z internetu.

Opublikowano

No i super ;)

W pierwszym linku jest porównanie z MI2. Nie wiem czy jest to ten sam aparat co w MI2S, pomijając tę samą rozdzielczość (nie wiadomo jakie parametry ustawione).

W drugim jest porównanie MI2S, MI2 i MI2A, prrzy czym nie wiemy, które to MI2S - 16GB czy 32GB?

Pominę milczeniem biedną jakość YT, gdzie tak naprawdę niczego nie można porównać.

Chodzi mi o porównanie zdjęć z obu telefonów zrobionych w tych samych warunkach, te same fotografowane sceny, przy tych samych parametrch - iso, czas, przesłona. I jeszcze żeby można było odczytać dane exif, wtedy można coś tam porównać, inaczej to nic takie porównanie nie warte.

Opublikowano

1. Raczej ten sam, ale to pewnie Acid tylko mógłby potwierdzić lub ktoś bardziej rozeznany.

2. Masz podane, że aparat to 13MP no ale jak wniosków wyciągać nie umiesz to sorry - i jak w 1 jak ten sam to masz porównanie.

Co do tych (twoich) porównań to sorry, ale raczej w takie cuda się nikt nie bawi, no ale masz google więc jak zdecydujesz się ich użyć to może coś znajdziesz.

Opublikowano

1. Czyli nie wiemy nic, czy ten sam czy nie.

2. I dalej nie ma porównania MI2S wersji 16GB i 32GB.

Musisz wiedzieć jedno - jeżeli chcesz porównać osiągi dwu aparatów - to jedynie takie (moje) porównanie ma sens.

No ale masz Google, więc jak zdecydujesz się go użyć, to może coś znajdziesz na temat fotografii jako takiej, i na temat metodologii takich porównań, bo póki co to błądzisz po omacku, i nie masz w temacie żadnego pojęcia. Przepraszam, że tak piszę, ale gdybyś miał pojęcie, tej dyskusji by nie było.

Opublikowano

MI2 16/32 gb ma taka sama optyke jak MI2S 16gb czyli 2.0 na 8Mpix, MI2S 32gb ma 13mpix Sony exmor. Powiem szczerze że osobiście jestem zadowolony, i na prawdę nie rozumiem osób które na siłę doszukuja się jakiś wad. Ah te durne Xiaomi do lepszego modelu wstawiło gorsza optykę. Nie ma to jak jakiś 'fotograf' oczekuje niewiadomo czego od telefonu. Może full klatkę jak w 5D albo w Leice za 20 tysi? ;)

Opublikowano

To może "jakiś fotograf" odpowie, fotograf który tak naprawdę nie musi się doszukiwać wad, gdyż "fotografia komórkowa" to tylko namiastka, i jakieś poważne jej analizowanie mija się z celem.

Czepiłem się Twojej bardzo ogólnikowej wypowiedzi, niczym nie popartej, poza mętnymi i niczym nie popartymi opiniami, których w sieci od zatrzęsienia, gdyż tak sobie palnąłeś, nie popierając tego żadnym sensownym porównaniem. Ktoś twierdzi, że Sony exmor to och i ach, inny że 13 MPix to nie to co 8, i że zawsze nowsze musi być lepsze. I tak, jestem fotografem, nie profi, ale amatorem który sporo o tym wie, bo to lubi i się tym interesuje bardziej niż telefonami.

Tak naprawdę, to nie wiem który aparat jest lepszy, dokładnie tak samo jak Ty tego nie wiesz, z tym że Ty tak sobie gdybasz, nie mając ku temu żadnych przesłanek, tak na marginesie. Tak naprawdę oba te aparaty są pewnie porównywalne, czyt. takie same kiepskawe deczko.

Ale jak już tak bardzo chcesz je porównać, to zrób to jak należy, i czymś to poprzyj, gdyż inaczej jest to tylko Twoja opinia, opinia jakich w sieci setki, tysiące, jak nie lepiej.

Opublikowano

Dobra szkoda mi czasu aby zagłębiać się dalej - takich testów jak chcesz pewnie nie znajdziesz.

Co do poszukania info o fotografii - nie potrzebuję bo mnie to nie rajcuje...

Dobra jeszcze @up - jak dla mnie filmik 1 pokazuje że kamera lepiej nagrywa przy wersji 13 MP, na 2 masz info że aparat lepiej trochę radzi sobie przy ciemniejszych sceneriach przy wersji 8MP - chcesz mieć takie porównanie jak chcesz? Napisz może do kolesia który nagrywał materiał z 2 filmiku - jak ma wciąż te 3 telefony to może ci porobi zdjęcia i tyle - posprawdzasz sobie i już i to chyba będzie najlepsze wyjście...

Opublikowano

Powiem tak - miałem porównanie trzymając oba modele w rękach. Skoro wiesz lepiej ode mnie jak działa aparat w jednym i drugim z wyczytania parametrów to po co się dopytujesz? ;) a jakby to był jakiś custom z przysłona 2.0 w telefonie za 4 stowki też byś mówił że aparat lepszy bo przysłona 2.0? Proszę Cię.. ;)

-- 1 mar 2014, o 00:34 --

Poza tym mówię - gość szuka telefonu z dobrym aparatem a nie 5D. Ale chyba ktoś tego nie rozumie i ciągle narzeka na fotografię komórkową. Myślę że fora pomyliłeś ;) nie mówię że telefon robi nie wiadomo co, ale zdjęcia na exmorze są wiele lepsze :)

Opublikowano

Nie muszą być tak super lepsze... Bo Sony raczej malo tu wnosi w świecie aparatów jakoś zbytnio zauwazalny nie jest, chyba ze jestes ich fanem.Obiektyw masz jaśniejszy w 16gb. Optyka ta sama (o ile można to uznać za optyke). Matryce maja takie same wiec tu nic lepszego, gorszego w jakości zdjęcia nie będzie widać. Ja nie narzekam na swój aparat w mi2a, niczym nie różni się od tego w i9300. Ale w porównaniu do LG g2 to nie ma porównania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...