Ari93 Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Witam, wlasnie zauwazylem ze system podaje odwrotne dane odnosnie zuzycia energii czyli podczas dzialania podaje np 250mA a podczas ladowania -800mA. Dalo by sie to poprawic przy okazji nastepnej aktualizacji?
Acid Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 A gdzie jest podany ten odczyt? W jakiej aplikacji? No i od razu odpowiem, na pytanie: nic nie będzie poprawione w następnej aktualizacji. To wykracza poza nasze możliwości.
Ari93 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Opublikowano 12 Listopada 2013 Battery Stats Widget polskiego autora, juz do niego napisalem planuje jakas aktualizacje i chyba to poprawi jak i rowniez w zdecydowanie bardziej rozbudowanym Battery Monitor Widget, przy ladowaniu pokazuje na czerwono -mA a jak odlacze to na zielono +mA jesli u Ciebie tez jest ten bug to moze bys go zglosil do Xiaomi?
Acid Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 No u mnie tez tak jest. Tylko czy czasem nie jest to kwestia kompatybilności aplikacji z MIUI lub samym MI-2? Bo MIUI tego nie poprawi skoro nigdzie w systemie nie ma wskazań natężenia prądu baterii a wiec nie ma takiej potrzeby by te wskazania "odwracać". Sam pomiar procentowy zużycia jest prawidłowy. Taki BetterBatteryStats pokazuje poprawne procentowe użycie baterii od odłączenia. Jedynie wskazania mAh są odwrócone w innych apkach tego typu. Mogę do nich napisać ale oni już dawno te bugi olewają albo to do nich po prostu nie dociera tak jak powinno.
Ari93 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Opublikowano 12 Listopada 2013 "Bo MIUI tego nie poprawi skoro nigdzie w systemie nie ma wskazań natężenia prądu baterii (...)." tzn? Programy tego typu wyciagaja natezenie z /sys/class/power_supply/battery/current_now i faktycznie, normalnie pokazuje np 195600 a jak podlacze ladowarke zmienia sie na np -532600 co do reszty to tak, jest poprawnie, programy widza kiedy ladowarka podlaczona a kiedy nie tylko ten pobor jest odwrocony... przy okazji, wychodzi na to ze ladowarka od Xiaomi nie ma 1A tylko jakies 700-800mAh Jest tez plik "energy_full", wychodzi na to ze jesli ta wartosc zostanie osiagnieta przestaje dalej ladowac baterie. Tak z ciekawosci, jaka masz tam wartosc po chyba prawie roku uzytkowania telefonu? U mnie pokazuje 1943000000 czyli wychodzi na to ze bateria nie ma 2000mAh tylko 1943mAh ;P
Acid Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 W energy_full mam tak samo. 1943. A telefon mam z grudnia 2012. Ta reszta nie wynika z zarezerwowanej pojemności baterii? Tzn miało by to zapobiegać całkowitemu rozładowaniu ogniwa. Przy ładowaniu mam -399300. Czyli powinno być +? Hm nigdy się nie zastanawiałem nad tym.
Ari93 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Opublikowano 12 Listopada 2013 myslalem ze z czasem ten parametr bedzie sie jakos zmienial tzn ze telefon wychwyni ile jest w stanie "wpompowac" energii w baterie bo z czasem powoli pojemnosc baterii przeciez spada no tak, logicznie myslac + dodaje prad do baterii a - odejmuje a tu mamy na odwrot ;p
Acid Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Hm sprawdziłem na Hongmi i tam jest: /sys/class/power_supply/battery/BatteryAverageCurrent 485 podczas ładowania, czyli w MI-2 jest skopane.
Ari93 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Opublikowano 12 Listopada 2013 no jest jest dziwi mnie troche ze jestes tym zaskoczony czyli nikt tego nigdzie raczej nie poruszal... moze to w jakis ostatnich aktualizacjach "przypadkiem" przestawili?
Acid Opublikowano 13 Listopada 2013 Opublikowano 13 Listopada 2013 No bo nikt specjalnie na ten prąd nie patrzył Wysłane z Xiaomi MI 2
Rekomendowane odpowiedzi