Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie związaną z jakością dźwięku przy odtwarzaniu muzyki przez słuchawki. Mniej więcej jak prezentuje się w tym Mi2S tak porównująć do innych telefonów. Oraz jaka jest impedencja wyjścia słuchawkowego?

Opublikowano

O impedancji nie wiem :( Ale dźwięk na starcie jest bardzo dobry bo aktywne jest Dolby Mobile. Dodatkowo tylko w romie MIUIPolska dodawany jest ViperFX - system do polepszania dźwięku (jest dostępny z menu Ustawienia). Wtedy zastępuje on domyślny silnik Xiaomi. Na MIUIPolska jest poradnik jak ustawić ViperFX. Dźwięk jest niesamowity i lepszy tylko im lepsze mamy słuchawki. U mnie w dobrej jakości słuchawkach aż membrany wibrują przy basie (o ile tak ustawię). Poza tym możliwości konfiguracji są ogromne, toteż można dowolnie ustawić dźwięk do naszych potrzeb.

Opublikowano

Gdyż tak myślę o zmianie właśnie telefonu i całkiem poważnie myślę o Mi3 albo Mi2s. Tylko jak jest dokładnie z tym dźwiękiem czy Mi2s jest trochę gorszy od HTC ONE, a np. lepszy niż iPhone 4s. Jeśli chodzi o wszystkie ulepszacze dźwięku to jestem temu przeciwny, gdyż one naogół degradują dźwięk, gdyż liczy się tak naprawdę tylko jakość chipsetu audio, jego wzmaczniacza, a resztę ulepszaczy należy dla mnie wywalić z systemu, no poza EQ gdyż się przydaje.

Opublikowano

No wg. mnie nie masz racji. ViperFX to nie jest zwykły polepszacz dźwięku. Zresztą w HTC One masz tak samo. Masz Beats prawda? W telefonie są od tego biblioteki i aplikacja, które razem dają dźwięk. W MI2 jest tak samo. Jest dźwięk Dolby od Xiaomi i ViperFX (z własnymi libami). A zresztą możesz sam się przekonać bo ViperFX jest na wiele telefonów. Wg. mnie właśnie ta możliwość szerokiej personalizacji dźwięku w ViperFX pozwala na uzyskanie świetnego odbioru. Jeśli liczysz na studyjną jakość to nie wiem... Ale pamiętaj, że MI-2 to telefon tani, owszem ma bardzo mocne podzespoły i markowe, ale nie ma za tą cenę jakiegoś chipu z iPhone 5. Choć porównywałem dźwięk do iPhone 5 i nie ustępuje niczym.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. CO do HTC i ich Beats pierwszą rzeczą żeby uzyskać dobry dźwięk to trzeba wyłączyć je, gdyż ono podbija wysoki bas, jednocześnie degradująć szczegółowość dźwięku. Ok, są właśne liby w ViperFX, czyli poniekąd samemu można zmienić, a raczej dostosować dźwięk pod siebie i właśnie o to chodzi, żeby mieć dostęp do konfiguracji tutaj. Nie liczę na studyjną jakość, gdyż to nie jest możliwe, tylko na granie neutralne, bez żadnego podbicia na żadnym paśmie, a szczególnie na wysokim basie. Jeśli niczym nie ustępuje iPhonowi 5 to jest dobrze, gdyż iP5 gra trochę gorzej od iPhona 4s, ale nadal jest bardzo dobrym smartphonem do słuchania muzyki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...