misiekkb Opublikowano 23 Września 2013 Opublikowano 23 Września 2013 Mam takie pytanie związaną z jakością dźwięku przy odtwarzaniu muzyki przez słuchawki. Mniej więcej jak prezentuje się w tym Mi2S tak porównująć do innych telefonów. Oraz jaka jest impedencja wyjścia słuchawkowego?
Acid Opublikowano 23 Września 2013 Opublikowano 23 Września 2013 O impedancji nie wiem Ale dźwięk na starcie jest bardzo dobry bo aktywne jest Dolby Mobile. Dodatkowo tylko w romie MIUIPolska dodawany jest ViperFX - system do polepszania dźwięku (jest dostępny z menu Ustawienia). Wtedy zastępuje on domyślny silnik Xiaomi. Na MIUIPolska jest poradnik jak ustawić ViperFX. Dźwięk jest niesamowity i lepszy tylko im lepsze mamy słuchawki. U mnie w dobrej jakości słuchawkach aż membrany wibrują przy basie (o ile tak ustawię). Poza tym możliwości konfiguracji są ogromne, toteż można dowolnie ustawić dźwięk do naszych potrzeb.
misiekkb Opublikowano 23 Września 2013 Autor Opublikowano 23 Września 2013 Gdyż tak myślę o zmianie właśnie telefonu i całkiem poważnie myślę o Mi3 albo Mi2s. Tylko jak jest dokładnie z tym dźwiękiem czy Mi2s jest trochę gorszy od HTC ONE, a np. lepszy niż iPhone 4s. Jeśli chodzi o wszystkie ulepszacze dźwięku to jestem temu przeciwny, gdyż one naogół degradują dźwięk, gdyż liczy się tak naprawdę tylko jakość chipsetu audio, jego wzmaczniacza, a resztę ulepszaczy należy dla mnie wywalić z systemu, no poza EQ gdyż się przydaje.
Acid Opublikowano 23 Września 2013 Opublikowano 23 Września 2013 No wg. mnie nie masz racji. ViperFX to nie jest zwykły polepszacz dźwięku. Zresztą w HTC One masz tak samo. Masz Beats prawda? W telefonie są od tego biblioteki i aplikacja, które razem dają dźwięk. W MI2 jest tak samo. Jest dźwięk Dolby od Xiaomi i ViperFX (z własnymi libami). A zresztą możesz sam się przekonać bo ViperFX jest na wiele telefonów. Wg. mnie właśnie ta możliwość szerokiej personalizacji dźwięku w ViperFX pozwala na uzyskanie świetnego odbioru. Jeśli liczysz na studyjną jakość to nie wiem... Ale pamiętaj, że MI-2 to telefon tani, owszem ma bardzo mocne podzespoły i markowe, ale nie ma za tą cenę jakiegoś chipu z iPhone 5. Choć porównywałem dźwięk do iPhone 5 i nie ustępuje niczym.
misiekkb Opublikowano 23 Września 2013 Autor Opublikowano 23 Września 2013 Dzięki za odpowiedź. CO do HTC i ich Beats pierwszą rzeczą żeby uzyskać dobry dźwięk to trzeba wyłączyć je, gdyż ono podbija wysoki bas, jednocześnie degradująć szczegółowość dźwięku. Ok, są właśne liby w ViperFX, czyli poniekąd samemu można zmienić, a raczej dostosować dźwięk pod siebie i właśnie o to chodzi, żeby mieć dostęp do konfiguracji tutaj. Nie liczę na studyjną jakość, gdyż to nie jest możliwe, tylko na granie neutralne, bez żadnego podbicia na żadnym paśmie, a szczególnie na wysokim basie. Jeśli niczym nie ustępuje iPhonowi 5 to jest dobrze, gdyż iP5 gra trochę gorzej od iPhona 4s, ale nadal jest bardzo dobrym smartphonem do słuchania muzyki.
Rekomendowane odpowiedzi