Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad innym romem niż też z MIUI polska, aktualizuje z tygodnia na tydzień, aczkolwiek ostatnie 2 aktualizacje opuściłem, aktualnie mam 6.3.24. Myśle nad zmianą romu, chciałbym coś co ładnie wygląda, podobnie do naszego miui, myślałem nad sMIUI ale mało o tym sie dowiedziałem, ma ktoś pojęcie jak to wygląda czy działa szybciej (to główny atut, bo z wersji na wersje wydaje mi sie ze telefon dłużej się wczytuje, aplikacje dłużej się wczytują itp..) oraz wygląda podobnie? :) 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za wspomnienie o mnie :D

No więc tak, sMIUI w tej chwili ma jedynie rom 6.3.24, jeżeli nie chcesz aktualizować w przyszłym tygodniu to możesz na niego przejść. Myślę, że wystarczy wgrać przez TWRP paczkę i zrobić wipe dalvik cache i cache. Brak aktualizacji jest związany ze zmianami dokonywanymi przez Xiaomi które to komplikowały życie autora sMIUI plus fakt, że nic one nie wnosiły. 

Co do sMIUI: masz w nim do wyboru wiele rzeczy na starcie, tworzysz rom pod siebie przy pomocy strony smiui.net . Jak dla mnie 6.3.24 jest najlepszym romem od grudniowego 5.12.24 . smiui.net pozwala wybrać czy chcesz w romie mieć synchronizację Xiaomi, apkę poczty, AdAway czyli adblocker, zegar w stylu iOS czyli center clock, supersu (nie potrzebny), apkę pogoda i jeszcze parę rzeczy. Sporo to ułatwia i niekiedy pozwala mieć dłuższy czas na baterii (brak synchro Xiaomi, apki pogoda i logów ).

Ja i @kulig007 siedzimy na nim od wielu miesięcy. Niekiedy jest mniej błędów niż w MIUI Polska, a tłumaczone jest także przez Acida, bo sMIUI bazuje na xiaomi.eu 

Płynność wydaje mi się, że będzie taka sama... albo nieco lepsza na sMIUI. Przede wszystkim zrób ten wipe dalvik i cache, po nim będzie długo telefon się włączał, ale to normalne :-)

Co do zmuł telefonu... wgraj apkę Kernel Adiutor i zmień ustawienia Entropy (Entropia) na 256 / 512 i GPU na max 200 GHz i daj kłódkę i autostart....

Edytowane przez Addamas
Opublikowano

Ja to jeszcze jak miałem Mi2s, to praktycznie od początku tego projektu używałem sMIUI. Kiedyś, kiedyś (czasy v5) to była spora różnica na korzyść sMIUI. Teraz trochę się to zaciera, bo jak wspomniał@Addamas, Xiaomi utrudnia większe modowanie w systemie.

Teraz wprawdzie śmigam na Mi4, ale moje oko widziało odrobinę płynniejsze działanie UI na sMIUI. A teraz gdy w końcu udało mi się pozbyć animacji od Xylona(są ciężkie dla systemu) i wrócić do stock MIUI, to już w ogóle widzę jak telefon zapier**** :-)

Zmiana sMIUI na Miui PL i na odwrót jest tak mało skomplikowana, że każdy zainteresowany powinien sobie sprawdzić działanie tego ROMu.

Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...