Jump to content

losrabarbaros

Użytkownicy
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

losrabarbaros's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Cześć, mam wielki problem, może opiszę w punktach tą akcję: 1. Telefon Mi 9t 6/64, zakupiony 09.2019 na allegro, jako "wersja europejska (global version)", podany kod producenta MZB7724EU. Nic nie było w nim zmieniane typu ROM itp 2. Zainstalowane były na bieżąco aktualizacje, czyli Miui 11, Android 10 3. Przez cały okres działał w zasadzie bez zarzutu. 4. W dniu wczorajszym, przy baterii ok 10%, postanowiłem go naładować przez ładowarkę. Po podłączeniu zero reakcji, info itp., że telefon się ładuje, sprawdziłem 2 kable, 2 ładowarki i inny telefon. Ładowarki i kable sprawne. Postanowiłem uruchomić go ponownie i tu lipa - parę samoczynnych restartów zanim się uruchomił całkowicie, parę razy restarty z ekranu zanim zdążyłem odcisnąć palec itp. Po długich walkach postanowiłem zrobić Wipa - na ekranie widoczny był postęp do około 3% potem info, że success wipe i potem restart no i niestety info: "android setup isn't responding" i niedziałające opcje do wyboru "wait" i ok. 5. Telefon podłączony do komputera jest widoczny, w sensie jak uruchamiam Fastboot-a w Windowsie pojawia się urządzenie "Android" 6. Co mogę w tej sytuacji zrobić oprócz gwarancyjnego odesłania? Czytałem kilka wątków np. odnośnie innego Rom-a i niepasującego regionu itd. Da się sprawdzić jakoś, że moja wersja to na 100% global itd? Czy komendami ADB ? No po prostu jak się wali to wszystko na raz, a tel mi potrzebny jak nigdy yhh. Pomoże ktoś, co wpierw zrobić zachowując max bezpieczeństwa?
×
×
  • Create New...