Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Fomratowałem ten telefon wiele razy, ale nic to nie pomogło nawet pogorszyło się, wszystko się strasznie zacina. Co ją mogę z tym tel jeszcze zrobić?

Opublikowano
1 minutę temu, kubs94 napisał:

Tego akurat nierobiłem. Jedynie formatowałem go poprzez Mirecovery

Zrób miFlash, jeżeli dalej będzie się wieszać zostaje Ci gwarancja/serwis.

Opublikowano

No to instrukcja na forum i ogień. Miflash odświeży wszystko co się da w telefonie, potem w razie problemów będzie można inną diagnozę stawiać.

Tak się zastanawiam, już z czystej ciekawości (bez żadnych personalnych wycieczek), co z tymi telefonami(piszę o mi4) się dzieje, co się robi, że może tak się zacinać, lagować, restartować, wyłączać?!?! Ja nic takiego nigdy nie doświadczyłem.

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Przed chwilą, kulig007 napisał:

No to instrukcja na forum i ogień. Miflash odświeży wszystko co się da w telefonie, potem w razie problemów będzie można inną diagnozę stawiać.

Tak się zastanawiam, już z czystej ciekawości (bez żadnych personalnych wycieczek), co z tymi telefonami się dzieje, co się robi, że może tak się zacinać, lagować, restartować, wyłączać?!?!

Ja nic takiego nigdy nie doświadczyłem.

Sam się zastanawiam, ale zauważyłem, że już było kilka osób które zgłaszały wieszającą się Mi4 po x-czasie używania... Nie wiem czy czasami nie są to posiadacze jakichś refubrished, którzy kupili tel po taniości na alie... Oczywiście nie chce tutaj nic sugerować co do autora tematu, takie moje luźne przemyślenia :P

Opublikowano
5 godzin temu, kulig007 napisał:

Tak się zastanawiam, już z czystej ciekawości (bez żadnych personalnych wycieczek), co z tymi telefonami(piszę o mi4) się dzieje, co się robi, że może tak się zacinać, lagować, restartować, wyłączać?!?! Ja nic takiego nigdy nie doświadczyłem.

Sam niewiem czemu tak się dzieje. Z początku było wszystko ok, a teraz to bym ten telefon normalnie rozwalił z nerwów. 

Tak rozumiem tylko chodzi mi o te metody. Bo jest 1 i 2. 

Z flashowalem go i dalem mu chiński ROM później wgralem MIUI Polska. Powiem tak, różnicy zbyt wielkiej nieczuję  

Opublikowano

U Xon24, jakoś w Lipcu

Ja też mam od Buriza, praktycznie przedział czasowy jak u Ciebie... Bo z tego co pamiętam, już w lipcu miałem Mi4. Ale żadnych dziwnych objawów nie mam (odpukać oby tak dalej).

Opublikowano
23 minuty temu, kubs94 napisał:

Znaczy ja powiem tak tel chodzi szybko, lecz ma dużo przycinek

Tak z ciekawości, pobierz CPU-Z i sprawdź ile rdzeni procka i z jakim taktowaniem pracuje w zwykłym i wydajnym trybie, być może tu leży problem? Właśnie ktoś pokazał w temacie w dyskusji ogólnej SS gdzie procek an wydajnym ma wyłączony 2 rdzeń (nawet przy wykorzystaniu 100%, rdzeń jest ciągle off).

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kubs94 napisał:

nie masz czasem mi4 lte (cu)?

Może cos jest na rzeczy w tym konkretnym modelu ?

Ja mam podobnie, MI3 chodzi lepiej niz MI4.
Telefon chodzi szybko, ale ma lekkie zrywki w animacjach.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano

Ja mam tak jak kubus94. Cpu 1 (według cpu z) jest wyłączony nawet w trybie wydajnym. Tak samo pokazuje antutu lecz tam zmienia się load tego rdzenia a wynik wychodzi normalny czyli 42 tyś punktów.

Wydaje mi się że problem jest tylko z odczytem. Gdyby jeden rdzeń nie działał wyniki punktowe wychodziłyby zauważalnie mniejsze. Przynajmniej tak mi się wydaje bo nie wiem jaką częścią składową jest test wydajności wielu rdzeni.

Ja mam model bez CU. Kupiony w XFS miesiąc temu.

Wysłane z Xiaomi Mi4

Edit: reset pomógł. Wszystko hula więc polecam olac sprawę tym co nic nie przycina :-)

Opublikowano (edytowane)

U mnie w wydajnym wszystkie rdzenie chodza na 2456MHz. Mimo tego lekkie lagowanie sie zdarza, moze to po prostu jakas niedorobka miui albo samego andka czy governora pod nowszy SoC. Antutu u mnie tez ok, czyli 45 tys. pkt.

Zobaczymy przy wersji 6.0 jak wyjdzie czy sie to poprawi. Szkoda, ze przy wersji LTE nie mozna wgrac miui v5. Tak dla samego testu. 

Ciekawe jest to ze sprawdzalem na mi3 (bo to tez cancro) te rdzenie i tam, czy to wydajny czy normalny tryb, nigdy nie chca isc na full. Cpu1 i dosyc czesto Cpu2 maja tez caly czas "stopped". Reszta waha sie od 300 do 1300 MHz(zmienia sie nonstop). Pomimo tego, wszystko dziala gladko. Antutu to 42 tys punktow.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano
1 godzinę temu, lg4xhd napisał:

U mnie w wydajnym wszystkie rdzenie chodza na 2456MHz. Mimo tego lekkie lagowanie sie zdarza, moze to po prostu jakas niedorobka miui albo samego andka czy governora pod nowszy SoC. Antutu u mnie tez ok, czyli 45 tys. pkt.

Zobaczymy przy wersji 6.0 jak wyjdzie czy sie to poprawi. Szkoda, ze przy wersji LTE nie mozna wgrac miui v5. Tak dla samego testu. 

Ciekawe jest to ze sprawdzalem na mi3 (bo to tez cancro) te rdzenie i tam, czy to wydajny czy normalny tryb, nigdy nie chca isc na full. Cpu1 i dosyc czesto Cpu2 maja tez caly czas "stopped". Reszta waha sie od 300 do 1300 MHz(zmienia sie nonstop). Pomimo tego, wszystko dziala gladko. Antutu to 42 tys punktow.

To w takim razie ja mam chyba pecha co do telefonu :( Idzie to może jakoś naprawić

Opublikowano (edytowane)

25 minut temu, kubs94 napisał:

To w takim razie ja mam chyba pecha co do telefonu :( Idzie to może jakoś naprawić

ale co dokładnie Ci się dzieje, bo sam wyżej napisałeś, że telefon chodzi szybko.

15 godzin temu, kubs94 napisał:

A te przycinki jak duże są u Ciebie? Mógłbyś to pokazać na filmiku, to porównam do tych moich. Jaką wersję masz telefonu ? Nie czasem LTE i 2GB ?
Jest to okrojona wersja w pamięć, może dali jakies inne (gorsze) kostki albo coś niż np. w MI4w. A może to tylko kwestia niezoptymalizowanego softu pod tą wersję procka?

Ile punktów w antutu Ci wyciąga? Działają płynnie Ci te testy i gry w 3D ? Ile masz FPS na "project anarchy" ?

Gdzieś na forum en.miui czytałem, ktoś miał problem z lagami, ale to takimi, że telefonu nie dało się praktycznie normalnie użytkować. Pisali, że może to być spowodowane problemem digitizera czy wyświetlacza. Coś nie styka, nie dociska się jakaś taśma łącząca dotyk z płytą główną.

Ludzie pisali, że to się poprawiało po zdjęciu obudowy i podłożeniu czegoś, żeby bardziej dociskało baterię.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano
17 minut temu, lg4xhd napisał:

ale co dokładnie Ci się dzieje, bo sam wyżej napisałeś, że telefon chodzi szybko.

A te przycinki jak duże są u Ciebie? Mógłbyś to pokazać na filmiku, to porównam do tych moich. Jaką wersję masz telefonu ? Nie czasem LTE i 2GB ?
Jest to okrojona wersja w pamięć, może dali jakies inne (gorsze) kostki albo coś niż np. w MI4w. A może to tylko kwestia niezoptymalizowanego softu pod tą wersję procka?

Ile punktów w antutu Ci wyciąga? Działają płynnie Ci te testy i gry w 3D ? Ile masz FPS na "project anarchy" ?

Gdzieś na forum en.miui czytałem, ktoś miał problem z lagami, ale to takimi, że telefonu nie dało się praktycznie normalnie użytkować. Pisali, że może to być spowodowane problemem digitizera czy wyświetlacza. Coś nie styka, nie dociska się jakaś taśma łącząca dotyk z płytą główną.

Ludzie pisali, że to się poprawiało po zdjęciu obudowy i podłożeniu czegoś, żeby bardziej dociskało baterię.

Kwestie modelu 2Gb można sobie darować, mam ten model ja i kilku moich znajomych, nikt nie ma problemu z przycinkami, a problem z lagami pojawiał się na każdym modelu Mi4, wystarczy przeszperać ten dział.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Nezumi napisał:

Kwestie modelu 2Gb można sobie darować, mam ten model ja i kilku moich znajomych, nikt nie ma problemu z przycinkami, a problem z lagami pojawiał się na każdym modelu Mi4, wystarczy przeszperać ten dział.

no tak, tylko tam ludzie mają wieeeelkie lagi, telefon chodzi jakby w 2 FPS, odblokowywanie ekranu trwa kilkanaście sekund.

Czy u kolegi kubs94 jest podobnie? Jak to konkretnie wygląda?

U mnie są to tylko takie mikro szarpnięcia czasami przy "slideowaniu" pulpitów czy menu. Przesuniesz szybko palcem, i jak idzie ta animacja to lekko ją czasem szarpnie. Tak jakby coś nagle dociążyło na ułamek sekundy CPU.

A może to być wina słabej jakości szkła? Mam jakieś tam najtańsze. Może jeszcze to sprawdze bo i tak zaczęło mi odłazić po bokach.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano
3 minuty temu, lg4xhd napisał:

no tak, tylko tam ludzie mają z czego pisza, wieeeelkie lagi, telefon chodzi jakby w 2 FPS, odblokowywanie ekranu trwa kilkanaście sekund.

U mnie są to tylko takie mikro szarpnięcia czasami przy "slideowaniu" pulpitów czy menu. Przesuniesz szybko palcem, i jak idzie ta animacja to lekko ją czasem przytnie.

A może to być wina słabej jakości szkła? Mam jakieś tam najtańsze. Może jeszcze to sprawdze bo i tak zaczęło mi odłazić po bokach.

Nie wiem czy hard glass może mieć coś wspólnego, w każdym bądź razie mam Mi4 2Gb i żadnych zwiech, czy ścin, nawet mikro, kuzynka i znajomi też mają ten sam model, niektórzy od pół roku, inni od miesiąca, żaden z nich nie zgłaszał jakichkolwiek zwiech... Ściny i zwiechy na pulpicie etc, mi to śmierdzi problemem z płytą/prockiem...

Opublikowano (edytowane)

zobacze jeszcze za tydzień (jak wyjdzie) na androidzie 6.0 czy coś się poprawi.
Ale jak mówie, nie jest to jakieś uciążliwe, ogólnie wszystko śmiga szybko, tylko nie tak idealnie gładko.
No i dlaczego antutu i gry w ogóle nie przycinają?

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano
11 minut temu, lg4xhd napisał:

zobacze jeszcze za tydzień (jak wyjdzie) na androidzie 6.0 czy coś się poprawi.
Ale jak mówie, nie jest to jakieś uciążliwe, ogólnie wszystko śmiga szybko, tylko nie tak idealnie gładko.
No i dlaczego antutu i gry w ogóle nie przycinają?

Jeżeli Antutu i gry nie przycinają, a przycina tylko pulpit, to kwestia MIUI już, u mnie śmiga, ale jak wiemy, MIUI żyje własnym życiem, ma własne zachcianki i być może coś się mu "zmuliło" :P. Może warto jakiś wipe cache zrobić? :P

Opublikowano
17 minut temu, Nezumi napisał: Kwestie modelu 2Gb można sobie darować, mam ten model ja i kilku moich znajomych, nikt nie ma problemu z przycinkami, a problem z lagami pojawiał się na każdym modelu Mi4, wystarczy przeszperać ten dział.

no tak, tylko tam ludzie mają wieeeelkie lagi, telefon chodzi jakby w 2 FPS, odblokowywanie ekranu trwa kilkanaście sekund.

U mnie są to tylko takie mikro szarpnięcia czasami przy "slideowaniu" pulpitów czy menu. Przesuniesz szybko palcem, i jak idzie ta animacja to lekko ją czasem szarpnie. Tak jakby coś nagle dociążyło na ułamek sekundy CPU.

Szkło, nie ma żadnego wpływu na te lagi. A te mikrolagi przy przesuwaniu to też w dużym stopniu wina governora. Jakbyś bawił się w custom kernel i zmienił sobie zarządcę, zauważyłbyś od razu różnice na korzyść innych, lepszych, bardziej dopracowanych governorów.

Choć ja mam to szczęście, że na stock kernel i domyślnych ustawieniach mam bardzo płynne działanie UI.

Opublikowano (edytowane)

ale czy te lagi kwalifikują się jako usterka telefonu, czy to po prostu już tak czasem bywa? Mam to na kazdym sofcie (chiński, polski, europejski, stabilny, rozwojowy - na każdym prawie ten sam efekt).
Przy przewijaniu stron www czy opisów w google play, też rwie (ale na MI3 to akurat także rwie).
Właśnie sprawdzałem filmiki demonstracyjne gier z googleplay i te też działają płynnie, zaraz zainstaluje asphalta i chwile pogram jeszcze.

ok sprawdzilem temple run 1 i 2 - chodzi miodzio, zero jakichkolwiek lagów.

asphalt - chodzi płynnie, lecz takie mikro zrywki sie pojawiają np. przy łapaniu tych dopalaczy.

Ale generalnie wygląda wszystko ok, poza lagami w menu telefonu.
Skoro to może być wina governora, być może w nowym androidzie się to poprawi, licze na to :)

A wracając do tematu, kubs94, jak wygląda to u ciebie konkretnie to zamulanie ? I jak działają gry i testy ?

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano

Wątpię, że nowy Android to poprawi. Zazwyczaj domyślnie są ustawione governory Ondemand, albo Interactive - przynajmniej ja od początku przygody z Androidem się z nimi spotykam - a te nie są do końca udane, jak tak patrzeć na całą pozostałą listę.

Opublikowano

XIAOMI MI4W 64GB 3GB RAM

Z tym telefonem chodzi o to, że podczas przesuwania/pisania telefon się wiesza i po 2 sek się odblokowuję. Niemogę nawet płynnie przeglądać stron często zdarza mu się zawiesić. 

Z flashowalem telefon i wgrałem mu chińską wersję romu i przez update zip dogralem polska wersje

Mam jeszcze pytanie. Czy idzie ten telefon z flaszowac i wgrac mu od razu Polska wersję bez zadnych kombinacji typu najpierw chiński ROM a później dogranie MIUI Polska ROM?

Teraz działają tylko dwa w trybie wydajnym i normalnym

Screenshot_2015-12-06-17-16-13_com.cpuid.cpu_z.png

Opublikowano
1 godzinę temu, kubs94 napisał:

XIAOMI MI4W 64GB 3GB RAM

Z tym telefonem chodzi o to, że podczas przesuwania/pisania telefon się wiesza i po 2 sek się odblokowuję. Niemogę nawet płynnie przeglądać stron często zdarza mu się zawiesić. 

Z flashowalem telefon i wgrałem mu chińską wersję romu i przez update zip dogralem polska wersje

Mam jeszcze pytanie. Czy idzie ten telefon z flaszowac i wgrac mu od razu Polska wersję bez zadnych kombinacji typu najpierw chiński ROM a później dogranie MIUI Polska ROM?

Teraz działają tylko dwa w trybie wydajnym i normalnym

Screenshot_2015-12-06-17-16-13_com.cpuid.cpu_z.png

Nie, musisz najpierw wgrać CN z tego co wiem. Spróbuj zrestartować telefon i zobaczyć, czy dalej tak będzie, do tego odpal jakieś gry i zobacz czy tam też są widoczne zwiechy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...