Skocz do zawartości

Brak zmian na karcie EMMC po procesie odceglania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem posiadaczem Redmi w poniższych parametrach:

• 2013023 (WCDMA);
  • MiRecovery 2.0.1;
  • MIUI Polska 5.7.16;
  • telefon podobno z dobrego źródła (sklep 1949.com), ale sam już nie wiem...

Od kilku dni mam z telefonem problem. Jego objawy to:

• częste restarty bez powodu;
  • zamykanie się usług;
  • niepoprawne działanie aplikacji (np. czasami brak kontaktów, brak możliwości zainstalowania aplikacji);
  • po podłączeniu do komputera (sprawdzane na kilku) brak widoczności wewnętrznej karty SD (jest widoczna jedynie zewnętrzna).

Bez bawienia się w ceregiele stwierdziłem, że wrócę do stabilnego v6, ale jak się okazało prosto nie było (nie jest). Co do tej pory przeszedłem, to:

• czyszczenie cache w recovery - udane, ale nie rozwiązuje problemu
  • czyszczenie user data w recovery - niby udane, ale na telefonie nic się nie zmieniło (do ok 20% czyszczenie idzie powoli, a potem przeskakuje na 99%)
  • czyszczenie all data w recovery - nieudane, zwraca błąd
  • próba update'u firmwareu przez aplikację "Aktualizuj" (zarówno najnowszego v6, jak i stabilnego) - nieudane;
  • próba update'u firmwareu przez Recovery (MiRecovery które mam na pokładzie pozwala wgrać tylko plik "update.zip") - oczywiście nieudane, bo plik należy umieścić na wewnętrznej karcie SD, a nie zewnętrznej;
  • próba odceglania przy użyciu SP Flash Tool do wersji v6 testowane zarówno z baterią, bez baterii i na różnych kablach i komputerach - nieudane, program ładuje firmware, na końcu pokazuje że jest ok (żółty pasek 100% + zielony znaczek). Po restarcie telefonu okazuje się, że nie nastąpiły żadne zmiany;
  • próba odceglenia przy użyciu SP Flash Tool do wersji v5 testowane zarówno z baterią, bez baterii i na różnych kablach i komputerach- nieudane, program ładuje firmware, na końcu pokazuje że jest ok (żółty pasek 100% + zielony znaczek). Po restarcie telefonu okazuje się, że nie nastąpiły żadne zmiany. Załączam zrzut potwierdzający, że firmware został wgrany. Program pokazuje, że karta MMC ma 29Gb (?!);
  • próba wgrania samego TWRP poprzez SP Flash Tool (z wcześniejszym formatowaniem i bez) - nieudane, program ładuje firmware, ale po restarcie do recovery (bez ładowania systemu), dalej jest MiRecovery;
  • próba wyłącznie sformatowania partycji recovery - nieudane, dostaję informację że format przebiegł pomyślnie ale w recovery dalej rezyduje MiRecovery;
  • próba wymazania partycji recovery z poziomu fastboot - fastboot erase recovery - nieudane, przez 15min nic się nie zadziało;
  • próba wgrania recovery z poziomu fastboot- fastboot flash recovery C:\recovery.img - nieudane, po przesłaniu pliku wyskakuje błąd checksum error (sprawdzane na kilku plikach recovery);
  • próba zbotowania TWRP z poziomu fastboot - fastboot boot recovery.img - nieudane, po 15min nic się nie zadziało;
  • próbowałem jeszcze plik aktualizacyjny update.zip umieścić na telefonie poprzez adb, ale nie jestem pewien do którego katalogu należy go wrzucić. Wrzuciłem do /data, po restarcie do recovery, MiRecovery wyrzucało błąd że na karcie SD brak pliku update.zip

Do czego mam dostęp:

• vcom
  • fastboot
  • adb (ale z poziomu uruchomionego androida, brak z poziomu recovery)
  • po adb shell mogę wejść na roota poprzez su, i podmontować /system w trybie zapisu
  • recovery

adb i fastboot na komputer wzięte stąd. Podejrzewam, że albo jest tablica partycji mmc jakoś skopana, albo pamięć jest uszkodzona. Test pamięci Flash Toolem wykazuje niezgodność z patternem scatter (załączam plik). Zauważyłem, że w systemie nie jest podmontowana partycja emmc@fat. Nie byłem jednak jej w stanie ręcznie podmontować (mount /emmc@fat /storage/sdcard0/ nie przechodzi). Z której partycji (katalogu) MiRecovery czyta plik update.zip?

Jakieś sugestie?

Zrzut ekranu 2015-11-12 03.17.00.png

Zrzut ekranu 2015-11-12 03.23.23.png

Opublikowano

Jest kilka możliwości. Wygląda na to, że z ułożeniem danych coś jest nie tak i nie masz praw zapisu.
Co do 29 Gb to są gigabity, nie gigabajty.

Albo masz wersję z chipem od Toshiby, która ma z wieloma rzeczami problemy.

Albo jest coś skopane z formatowaniem i dobrze by było zrobić format z bootloaderem + download w najnowszym SPFT.

Albo uszkodzenie fizyczne i nic z tym nie zrobisz.

Opublikowano

To ja dorzucę swoje pytanie żeby nie tworzyć kolejnego wątku ... po aktualizacji do najnowszej wersji MIUI v7 "zniknęła" mi karta SD (zewnętrzna). Najpierw pojawił się problem z aparatem, robił zdjęcia ale ich nie zapisywał. W konsekwencji wywaliło błąd karty SD i prosił o format. Kilka restartów i wymiana karty SD nie pomogły. Nową kartę wykrywa jako czystą jednak po formatowaniu zostaje automatycznie odłączona ... jakieś pomysły ?

Opublikowano
1 hour ago, Numb said:

Co do 29 Gb to są gigabity, nie gigabajty.

No tak, oczywiście. Mój błąd, trochę późno już było

1 hour ago, Numb said:

Albo masz wersję z chipem od Toshiby, która ma z wieloma rzeczami problemy.

Flash Tool twierdzi, że to Sandisk, ale nie wiem na ile można temu twierdzeniu zawierzyć

1 hour ago, Numb said:

Albo jest coś skopane z formatowaniem i dobrze by było zrobić format z bootloaderem + download w najnowszym SPFT.

Mówiąc format z bootloaderem masz na myśli pełny format w Flash Tool? Czy przy tej operacji będzie potrzeba przywracania IMEI?

1 hour ago, Numb said:

Albo uszkodzenie fizyczne i nic z tym nie zrobisz.

Czy jakiś serwis i przelutowanie kości pamięci wchodzi w grę czy raczej mogę już wtedy zapomnieć o telefonie?

Opublikowano
2 godziny temu, paranoiq napisał:

No tak, oczywiście. Mój błąd, trochę późno już było

Flash Tool twierdzi, że to Sandisk, ale nie wiem na ile można temu twierdzeniu zawierzyć

Mówiąc format z bootloaderem masz na myśli pełny format w Flash Tool? Czy przy tej operacji będzie potrzeba przywracania IMEI?

Czy jakiś serwis i przelutowanie kości pamięci wchodzi w grę czy raczej mogę już wtedy zapomnieć o telefonie?

Tak, pełny format z przywracaniem IMEI. 

Co do serwisu to nie wiem, nie znam się na takich zabawach. 

Opublikowano

Po pełnym formacie i wgraniu romu, po wystartowaniu telefonu pojawia się tylko logo. Miałem nadzieję, że android się przebudowuje, ale przez całą noc nic się nie zmieniło...

Na jakiej zasadzie w ogóle działa format? U mnie trwa około 1-2 sek, a po zgraniu pamięci do pliku i podejrzeniu w hex editorze widzę sporo bloków innych niż 0xff, czy 0x00. W tym pierwsze bloki pamięci są wypełnione przez coś co jest reprezentowane jako EMMC_BOOT

Opublikowano

Format w teorii powinien czyścić wszystko łącznie z bootloaderem (ale bez preloadera, bo inaczej VCOM by nie działał). Niestety dla Redmi 1 z chipami Toshiby ten ROM często nie działa, a nikt nie zrobił oddzielnego obrazu, i wtedy są hard bricki.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...