Skocz do zawartości

Szybki spadek poziomu baterii podczas korzystania z GPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie telefonu. Poziom baterii spada szybko, a podczas korzystania z GPS bardzo szybko. Korzystałem z softu 5.10.8 oraz 5.11.1, w obu występuje ten sam problem. Telefon zaczął łapać sygnał GPS nawet w piwnicy, pomimo tego, że mam włączone korzystanie tylko z GPS, to i tak widzę że telefon wykorzystuje połączenie internetowe. Problem zaczął występować od kilku dni, nie wiem co jest grane, robiłem factory reset, ale nie pomogło. 

Opublikowano

Masz w opcjach programistyczne zaznaczone pozorowanie lokalizacji? Sprawdź również aplikacją typu GPS Test w jakim tempie i jak wygląda połączenie z satelitami... w tej piwnicy to prawdopodobnie po sieci znalazł lokalizacje bo raczej nie ma innej opcji :P

Co do lecącej baterii, w trakcie nawigacji masz włączone dane pakietowe? GPS przynajmniej u mnie praktycznie w ogóle nie rozładowuje baterii... z Yanosikiem (i połączeniem internetowym) przejechałem ponad 6h i zostało 20% baterii (które swoją drogą bardzo szybko opadło do prawie zera) więc obstawiał bym właśnie jakieś problemy z połączeniem internetowym bo pomijając obciążenie CPU lub GPU to tylko modem jest w stanie wciągnąć spore ilości energii.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Ari93 napisał:

Masz w opcjach programistyczne zaznaczone pozorowanie lokalizacji? Sprawdź również aplikacją typu GPS Test w jakim tempie i jak wygląda połączenie z satelitami... w tej piwnicy to prawdopodobnie po sieci znalazł lokalizacje bo raczej nie ma innej opcji :P

Nie, nie mam. Używam GPS test i zawsze łapał dobrze, ale tylko na zewnątrz, ewentualnie przy oknie, a teraz to w środku domu łapie, pomimo że ustawienia mam takie same, lokalizacja tylko po urządzeniu GPS...

17 godzin temu, Ari93 napisał:

Co do lecącej baterii, w trakcie nawigacji masz włączone dane pakietowe? GPS przynajmniej u mnie praktycznie w ogóle nie rozładowuje baterii... z Yanosikiem (i połączeniem internetowym) przejechałem ponad 6h i zostało 20% baterii (które swoją drogą bardzo szybko opadło do prawie zera) więc obstawiał bym właśnie jakieś problemy z połączeniem internetowym bo pomijając obciążenie CPU lub GPU to tylko modem jest w stanie wciągnąć spore ilości energii.

Tak, mam. Zawsze miałem dane pakietowe i/lub wi-fi, ale tak szybko jeszcze nie leciało, coś rzeczywiście zjada baterię, ponieważ dzisiaj zauważyłem, że podczas zwykłego użytkowania z włączonym pakietem i/lub wi-fi bateria strasznie spada, niezależnie już od włączonego GPS.

Edytowane przez darwaj
Opublikowano (edytowane)

Ekran ponad 50% przy baterii na poziomie 19%. Dziwne są te objawy, ponieważ telefon przez całą noc (Wi-Fi włączone, pakiet danych nie, sieć 3g) zjadł tylko 1%, a rano kiedy zacząłem go używać (jak to rano, glownie przegladarka ;) ) na tych samych ustawieniach, to bateria była "zjadana", wcześniej tak nie miałem. Teraz też naladowalem do pełna, przegladam internet, parę wiadomości na viber/whatsapp i w ciągu 37min od odcięcia ladowania spadło 7%. 

Pytanie z innej beczki, czy kojarzycie, aby któraś aplikacja google trzymała swoje ustawienia na dysku " zewnętrznym", pytam ponieważ zastanawia mnie czy factory reset wystarcza w tym przypadku, kiedy chce się pozbyc ich konfiguracji/ustawień, bez tracenia zdjęć itp. Niektóre aplikacje po zrobieniu factory reset i wgraniu ich z google play, pamiętają np loginy..

Edytowane przez darwaj
Opublikowano
31 minut temu, darwaj napisał:

Pytanie z innej beczki, czy kojarzycie, aby któraś aplikacja google trzymała swoje ustawienia na dysku " zewnętrznym", pytam ponieważ zastanawia mnie czy factory reset wystarcza w tym przypadku, kiedy chce się pozbyc ich konfiguracji/ustawień, bez tracenia zdjęć itp. Niektóre aplikacje po zrobieniu factory reset i wgraniu ich z google play, pamiętają np loginy..

Chyba nie... ew skasuj z pamięci wszystkie foldery (przede wszystkim /Android) oprócz DCIM, Music, Downloads, Bluetooth, MIUI... ew jakiś prywatnych żeby mieć pewność że nic nie zostało

Opublikowano

OK. Dzięki, a co do baterii, to poczekam parę dni, może się ustabilizuje, a jak nie to pełny format, bo naprawdę nie mam pomysłu co to może być. 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...