Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od  jakiegoś czasu mam problem z Xiaomi Redmi Note 13 Pro, który polega na samoczynnym zwiększaniu głośności telefonu o różnych porach dnia i nocy. Po kliknięciu Anuluj lub OK pojawia się ponownie komunikat i tak bez przerwy. Czasami pomaga reset, a czasami po resecie dzieje się od nowa tak samo. 

Wcześniej spotkałem się też z tym problemem w Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Myślałem, że tam po kilku latach przycisk się zepsuł. Dlatego wymieniłem telefon na Xiaomi Redmi Note 13 Pro. Jak widać problem nie był po stronie sprzętu. 

Macie jakieś pomysły co może być przyczyną i gdzie jej ewentualnie szukać?

Filmik obrazujący problem:

Opublikowano

Nie masz zainstalowanej jakiejś dodatkowej apki do sterowania dźwiękiem?
Jakieś słuchawki , głośnik nie jest w tym czasie połączony przez bluetooth?
Jak wyskakuje ten komunikat próbowałeś przyciskiem zmieniać głośność? (może zbiegiem okoliczności przycisk robi zwarcie)

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie mam żadnej aplikacji do sterowania dźwiękiem. Nie jestem audiofilem :) nie używam też telefonu do słuchania muzyki i nie są podłączone przez bluetooth żadne urządzenia typu słuchawki. 

Właśnie mój pierwszy trop jak to się zadziało w Redmi Note 9 Pro był, że może być to zwarcie na przycisku (co po 5 latach nie byłoby niczym dziwnym). Ale skoro pojawiło się to w zupełnie nowym telefonie to już raczej wyklucza problem sprzętowy. 

Opublikowano

Ja bym bardziej jednak obstawiał że dopadło Cię prawo Murphy’ego.
Jeśli jednak to zakrzak softu to przywrócenie do ustawień fabrycznych powinno zlikwidować kłopot.
Bo sam rom w postaci fabrycznej no to nie ma w sobie takiego błędu żeby robiły się takie jaja jak u Ciebie.

Opublikowano

Czyli jednak jest jakiś głośnik po drugiej stronie bluetooth.
Oprócz radia masz tam zestaw głośnomówiący sparowany z fonem?
Wygląda że któreś urządzenie z samochodu próbuje zwiększać głośność w fonie.

Opublikowano

No to trzeba ustalić które z urządzeń pragnie się rozgłośniać.
Wyłącz automatyczne parowanie, i pojedynczo paruj, wtedy wyjdzie które z urządzeń trzeba będzie przetrzepać w ustawieniach żeby ewentualnie wyłączyć jakaś opcję za to odpowiadającą, no chyba że któreś z nich jest uszkodzone na przycisku głośności, czy na taśmie, płycie jest jakieś zwarcie które wpływa na samoistne rozgłaśnianie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam mam ten sam problem z tym telefonem ciągle próbuję zwiększać głośność gdy połączy się z autem przez Android auto nie dzieje się tak zawsze ale często, przez to nie można w ogóle wtedy korzystać z telefonu. Poprzednio miałem redmi note 10 i tego problemu nie było, udało ci się jakoś rozwiązać problem? 

Opublikowano

Nie wiem czy u wszystkich jest to widoczne ale jakiś czas temu całkiem niedawno wróciła opcja przy połączeniu z aa a właściwie komunikat czy zwiększyć głośność ponad dopuszczale normy. Niestety widzę tutaj problem z aa. Bo a jakże tą właśnie funkcję google zostawiła na swoich pixelach ale niestety została wycięta na np xiaomi. Mam propozycję bo sporo się zmieniło w aa w jej najnowszych wersjach po prostu wyczyścić wszystkie dane apki android auto i odinstalować aktualizacje. Potem na żywca ściągnąć np z apkmirror najnowszą wersję tej apki i spróbować czy działa. Inna rzecz zawsze sprawdźcie, czy nie ma aktualizacji w bluetooth (trzeba wejść w ustawienia bluetooth i na go pod nazwą jaką ma fon w blue czasem są aktualizacje niestety niewidoczna jest ta informacja gdzie indziej)