Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używam Poco F3 do połączenia programu SDPROG za pomocą interfejsu ICAR2 ELM327 WiFi - to oprogramowanie, które łącząc się z komputerem pokładowym samochodu dostarcza najważniejsze informacje związane z jego pracą. Rzecz w tym, że interfejs wykorzystuje połączenie wifi bez możliwości łączenia się z internetem a oprogramowanie wymaga wręcz wyłączenia danych mobilnych. Od pewnego czasu nie mogę jednak uzyskać stabilnego połączenia wifi - gdy tylko wyłączę dane mobilne po chwili wyłącza się też wifi (z opcją automatycznego łączenia się z siecią wifi następuje próba ponownego łączenia, po której wifi się rozłącza i tak w kółko...).

Interfejs i oprogramowanie są ok - bo bez problemu łączą się na telefonie żony (Poco X3) - a na moim jak wyżej...

Co może być tego przyczyną? Gdzieś mi chodzi po głowie opcja automatycznego przełączania wifi na dane mobilne przy braku internetu - ale nie mogę nic takiego znaleźć w ustawieniach. 

Może ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?

Opublikowano

Może chodzi o to co na screenie?

Ja używam interfejsu IcarPro i apki Piston, tylko nie tej obecnej co jest w sklepie z niebieską ikona a starszej wersji z czerwoną i odpukać jajec nie ma żadnych od paru ładnych lat. Za to mam problem z Torque, strasznie mułowato chodzi bardzo spowolnione dane pokazuje, i to bez względu czy to Xiaomi, Samsung, Nexus i jeszcze parę innych.dda79f450ef584d1254a19a8698e58d7.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To nie w tym problem - mam to wyłączone w opcjach programisty - po włączeniu ta opcja ma zawsze utrzymywać połączenie danych mobilnych, a tu problem jest odwrotny: gdy mam wyłączone dane mobilne to wifi się wyłącza (bo interfejs nie ma połączenia z netem) i chce powrócić na dane mobilne. Jak zostawię dane mobilne włączone, to wifi przestaje szaleć - ale wtedy program się nie chce skomunikować, bo do połączenia musi mieć dane mobilne wyłączone (nie pomaga też włączenie trybu samolotowego, na którym łączy się bez problemu w Poco X3).

Opublikowano

@Leszek Leżoń czy udało Ci się znaleźć jakieś rozwiązanie? Napotkałem dokładnie ten sam problem, w dodatku zauważyłem, że mój POCO F3 utrzymuje połączenie tak długo, jak nie włączę aplikacji SDPROG - od tego momentu zaczyna rozłączać połączenie WiFi i nic się nie da zrobić :(

Opublikowano

Ok, sprawdziłem na drugim telefonie i wszystko działa bez problemu, WiFi nie rozłącza, SDPROG śmiga. Wychodzi na to że problem leży w samym POCO F3.

Dla porównania - mój telefon to POCO F3, MIUI 14.0.9, Android 13 TKQ1; telefon na którym zadziałało to Xiaomi 11T, MIUI 14.0.6, Android 13 TP1A

Opublikowano

Rozwiązania niestety nie znalazłem - ale twój wpis potwierdza moje podejrzenia, że problem jest po stronie tego modelu telefonu. Mogę także potwierdzić, że w Poco X3 ten problem nie występuje. Co ciekawe - wcześniej (ok. rok temu) Poco F3 też łączył się bez problemu - stąd moje podejrzenie, że mogła to spowodować któraś kolejna aktualizacja (teraz mam MIUI 14.0.9.0 TKHEUXM z Androidem 13 TKQ1.220829.002).