Skocz do zawartości
  • 0

MIUI Security - problem z skanerem antywirusowym

Pytanie

Opublikowano

Ostatnio postawiłem przywrócić ustawienia fabryczne swojego telefonu. Robiłem to 3 krotnie.

1 był celowy, następne 2 z powodu bootloopa - problem stwarza usuwanie dla użytkownika aplikacji Mi Wideo przed odwołaniem jej autoryzacji.

Jednak po każdym po przywróceniu do fabryki jest problem z aplikacją Security, niezależnie czy jest to wersja fabryczna czy nowsza. Skanowanie idzie max do 5-6%. Nie da się dokonać aktualizacji definicji bo niema możliwości nawet wybrania czy ma być to Avast czy AVL. Przy próbie wejścia do ustawień skanera, wywala do głównego okna. W samym skanerze na dole pokazuje Powered by Null zamiast Avast/AVL.

Wywala też błąd

java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: length=0; index=0 at miuix.preference.DropDownPreference.a(Unknown Source:2) at com.miui.antivirus.activity.SettingsActivity$SettingsFragment.l(Unknown Source:85) at com.miui.antivirus.activity.SettingsActivity$SettingsFragment.c(Unknown Source:9) at com.miui.antivirus.activity.SettingsActivity$SettingsFragment.a(Unknown Source:0) at com.miui.antivirus.activity.SettingsActivity$a.a(Unknown Source:23) at com.miui.antivirus.activity.SettingsActivity$a.onPostExecute(Unknown Source:2) at android.os.AsyncTask.finish(Unknown Source:10) at android.os.AsyncTask.access$900(Unknown Source:0) at android.os.AsyncTask$InternalHandler.handleMessage(Unknown Source:25) at android.os.Handler.dispatchMessage(Unknown Source:19) at android.os.Looper.loopOnce(Unknown Source:176) at android.os.Looper.loop(Unknown Source:76) at android.app.ActivityThread.main(Unknown Source:155) at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method) at com.android.internal.os.RuntimeInit$MethodAndArgsCaller.run(Unknown Source:11) at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(Unknown Source:309) 

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Może masz rozjechane oprogramowanie/rom , jak po resecie do fabrycznych jest dalej problem to trza by spróbować wgrać na czysto ROM.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

Z tego co czytam po angielskich forach to występuje on głównie na romie od Xiaomi.eu, na globalu niby niema tego problemu. Odziwo moja koleżanka ma Redmi Note 10S z zablokowanym bootloaderem i domyślnym romem i problem pojawił się po aktualizacji samej apki.

Ktoś to kiedyś naprawił jakimś patchem, ale linki wygasły

https://xiaomi.eu/community/threads/security-doesnt-update.50671/

Edytowane przez Kuchta2022
Aktualizacja
  • 0
Opublikowano

Czyli, jeśli jest zablokowany BL, to by znaczyło że jest ona na fabrycznym romie. A to by oznaczało jak słusznie zauważasz problem jest w samej apce.
Są 3 rozwiązania (które ja widzę, bo może jest więcej )
Wyczyszczenie pamięci i danych apki.
Sprawdzenie czy jest nowsza wersja np na apkmiroorr.
Odinstalowanie aktualizacji apki.

• 0
Opublikowano
Dnia 23.10.2022 o 21:17, Netoper napisał:

Czyli, jeśli jest zablokowany BL, to by znaczyło że jest ona na fabrycznym romie. A to by oznaczało jak słusznie zauważasz problem jest w samej apce.
Są 3 rozwiązania (które ja widzę, bo może jest więcej )
Wyczyszczenie pamięci i danych apki.
Sprawdzenie czy jest nowsza wersja np na apkmiroorr.
Odinstalowanie aktualizacji apki.

Niestety sprawdziłem wszystkie 3 opcje zanim napisałem temat i nie pomogło. Niezależnie od wersji. Nawet aktualizacja Roma u koleżanki nie pomogła