Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Przy wymianie akumulatorka niestety użyłem noża żeby oderwać przyklejony akumulator, przy okazji zarysowałem powierzchownie ścieżki jak na zdjęciach.

Na razie telefon chodzi bez zmian, ale może ktoś wie co to za ścieżki?

Czy to jest groźne?

1.JPG

2.JPG

Opublikowano

Potencjalnie tak. To jedna z najważniejszych tasiemek w telefonie. Jeśli coś uszkodziłeś lub przerwałeś to może to nawet doprowadzić do zwarcia i uszkodzenia telefonu. Jeśli to tylko zarysowanie zewnętrznej warstwy izolacyjnej to można dla pewności pociągnąć to czymś nieprzewodzącym (np. bezbarwnym lakierem do paznokci). 
Aczkolwiek ja bym po prostu wymienił. Ta taśma kosztuje na alledrogo dychę z przesyłką. Chyba nie warto ryzykować. 

Opublikowano

Dziękuję za info i pomoc.

Na razie wszystko chodzi bez zarzutu - na szczęście. 

Obudowa akumulatorka jest izolacyjna - wiec na razie nic nie robiłem... ale może rzeczywiście pociągnę lakierem do paznokci... a jest jeszcze jakiś inny szybko dostępny specyfik izolujący, pod reką nie mam aktualnie lakieru.

I może zamówię tę taśmę... jak ona się nazywa? czego mam szukać? można prosić o wskazówkę?  gdzie znajdę filmik jak to wymienić wypiąć z telefonu  :( tego nie ma chyba na youtube :( 

pozdrowienia!

Opublikowano (edytowane)

A gdzie znajdę filmik jak to wymienić - wypiąć z telefonu  :(

do redmi 4x nie znalazłem nic :( do innych redmi są filmy jednak nie jestem pewien jak to bedzie w redmi 4x  

Edytowane przez TomekkB
Opublikowano

Ucina mi linka do yt, ale jak wpiszesz w ich wyszukiwarkę "redmi 4x disassembly" to już pierwszy filmik pokazuje jak się do tej taśmy dostać.