Marvinka Opublikowano 20 Czerwca 2015 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Marvinka znalazła bardzo fajną alternatywną aplikację kamerki, którą powinni docenić przede wszystkim użytkownicy telefonków powyżej 4''. Oprócz standardowych rzeczy (typu scenariusze, przełączenie między kamerami, nagrywanie video itp) posiada ona jedną bardzo przydatną funkcję, której Marvinka nie kojarzy z żadnej innej aplikacji - rozdzielność punktu ostrości (fokus) od punktu pomiaru ekspozycji. O co w tym chodzi? Standardowo, w 99% aplikacji kamer to wygląda tak: Chcemy zrobić zdjęcie czegoś, ale część obrazku jest tak ciemna, że nic nie widać Dotykamy na ekranie miejsca, z którego kamera ma sobie pobrać lepsze światło i dostosować resztę do tego pomiaru Tu pojawia się problem - na tym też miejscu skupia się ostrość obrazka, co jest problemem jeśli jest tam dobre światło, ale nie ten obiekt, który ma być bardziej wyraźny, w efekcie mamy sytuację albo-albo: dobre światło, albo dobry punkt ostrości W Perfect Clear robimy to tak: Najpierw pokazujemy jakiś punkt - pojawia się kwadracik pomiaru ostrości Pokazujemy DOKŁADNIE ten sam punkt - pojawia się okrąg pomiaru ekspozycji (światła) Przesuwamy kwadracik ostrości na obiekt, który nas interesuje Przesuwamy okrąg ekspozycji na dobre światło (najlepiej takie miejsce, gdzie jest i trochę jasno i trochę ciemno, wtedy będzie ładny balans) W efekcie kamera wyostrza wybrany kwadracikiem obiekt, ALE STOSUJĄC ŚWIATŁO I CIEŃ POBRANE Z OKRĘGU. Takie dwa przykłady - nie zwracajcie proszę uwagi na brak ostrości, ani na słabe walory artystyczne zdjęcia, tylko to, że na samym etapie robienia zdjęcia można dostosować sobie wszystko, zamiast potem kombinować z rozjaśnianiem, czy przyciemnianiem. Po lewej - zdjęcie takie jak widzi kamerka, po prawej - zdjęcie z wybranym przez operatorkę punktem ekspozycji. Aplikacja posiada również własne studio efektów, gdzie można sobie samemu (albo automatycznie) poprawiać zdjęcia pod kątem np kolorystyki, czy wygładzania. Do Fotoszopa się ono nie umywa, ale i tak jest bardzo przydatne. Kosztuje ok. 9 złotych, czyli prawie tyle co 2 piwa Krajan Irlandzki Mocny, lub 3 Kasztelany Chmielowe Specjały. Link na Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.worldiety.athentech.perfectlyclear 4
checkmate Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 lul, (1 foto) a co Ty w Słupsku robiłaś? xD
Marvinka Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Opublikowano 8 Lipca 2015 lul, (1 foto) a co Ty w Słupsku robiłaś? xD Zdjęcia!
Ari93 Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 Szczerze powiedziawszy nie rozumiem... albo dałaś złe przykłady. Bo ja sobie z tym od dawna radze jakoś tak intuicyjnie ;P Jak chce zrobić fotkę czegoś ciemnego to klikam w to na ekranie i jasność dostosowuje się na tym obiekcie zazwyczaj ostro prześwietlając resztę zdjęcia (ostrość ustawiona jest na tym obiekcie oczywiście), w tym momencie lekko przestawiam aparat tak żeby punkt w który kliknąłem był pomiędzy obiektem a jasnym tłem (telefon na bieżąco dobiera jasność dla klikniętego punktu) i cykam fotkę gdy uznam że uzyskałem odpowiedni kompromis pomiędzy ciemnym obiektem a jaśniejszą resztą. Do tego dochodzi funkcja HDR, czy po prostu robienie zdjęć z fleszem (ew robienie zdjęć w trybie Latarka) jakimś bliskim obiektom no lub ewentualnie ręczne ustawienie jasności z tego przedziału -2.0 do +2.0 Czyli pierwsze zdjęcie; klikam w świątynie i robi mi zdjęcie takie jak na drugim przykładzie. Drugie zdjęcie; klikam zazwyczaj w najciemniejszy punkt żeby jasność ustawił jak największą i zdjęcie też wygląda tak jak na drugim przykładzie. Warto też dodać że w ustawieniach jest takie coś jak "tryb automatycznej ekspozycji" w którym są opcje "uśredniony", "centralny" i "punktowy". Uśredniony w przypadku dużego kontrastu się nie nada bo obiekt i tak i tak będzie za ciemny przez resztę jasnego kadru. Ustawienie domyślne czyli centralne już o wiele lepiej sobie z tym radzi natomiast punktowe jest najbardziej agresywne, jeśli na jasnym zdjęciu klikniemy w mały czarny punkt to momentalnie całe zdjęcie jest ostro prześwietlone ;P może być przydatne w bardzo specyficznych przypadkach, generalnie przynajmniej mi w zupełności wystarcza ustawienie domyślne. uff...
Marvinka Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Opublikowano 8 Lipca 2015 Szczerze powiedziawszy nie rozumiem... albo dałaś złe przykłady. Bo ja sobie z tym od dawna radze jakoś tak intuicyjnie ;P To jest... troszkę inaczej. Otóż, w większości aplikacji tego rodzaju punkt pomiaru światła jest sprzężony z punktem pomiaru ostrości. Krótko: klikając gdzieś, pobierasz zarówno ostrość jak i oświetlenie z tego właśnie miejsca. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza w przypadkach, gdy chcesz uwypuklić (wyostrzyć) obiekt z pierwszego planu, który nie jest właściwie oświetlony, w przeciwieństwie do dalszych planów. Całościowy pomiar światła również nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż jeden ekstremalnie jasny lub ciemny punkt na scenie jest w stanie zanieczyścić cały pomiar. Uśredniony jest nieprzewidywalny, gdyż ucina oba ekstrema i nie pozwoli ci rozwinąć skrzydeł gdy chcesz uchwycić na przykład promień słońca przechodzący przez dziurkę od klucza, czy efekt tzw "bożej łaski". Centralny... No cóż, on wymusza konkretne kadrowanie. Jeśli natomiast rozdzielisz oba punkty pomiaru, zbliżasz się do tego co oferują lustrzanki - blokadę ekspozycji, możliwość ostrzenia obrazu na tym, na czym ci zależy, oraz kadrowanie sceny tak jak ci pasuje. Ktoś powie "sztuka dla sztuki" i po części jest to prawda, bo nawet najlepsze smartfony nie zrównają się z nawet pośrednią lustrzanką, co nie zmienia faktu, ze ci, którym nie w smak zdawanie się na automatykę docenią te rozwiązanie.
checkmate Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zdjęcia! I tylko zdjęcia? Tu nic nie ma ciekawego do fotografowania xd
Marvinka Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) I tylko zdjęcia? Tu nic nie ma ciekawego do fotografowania xd Herezja! Edytowane 14 Lipca 2015 przez Marvinka
checkmate Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 http://screenshot.sh/n9hNdSdt5grNv Wow, nie wiedziałem, że są u mnie wielbłądy syjamskie
Marvinka Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Opublikowano 8 Lipca 2015 http://screenshot.sh/n9hNdSdt5grNv Wow, nie wiedziałem, że są u mnie wielbłądy syjamskie No paaaaaanu, Słupsk miastem cudów i niespodzianek. Jednego dnia podwyżki cen, drugiego zamykają Bar Mleczny bo na stołach stoją pieprzniczki, hiehiehie...
Marvinka Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Opublikowano 8 Lipca 2015 Który bar zamknęli? Pawełka, Koziołka? Trochę offtopic, ale patrzaj pan: http://www.tvn24.pl/pomorze,42/slupski-bar-mleczny-musi-oddac-ponad-milion-zl-dotacji,527873.html No psiakość, no! Dobrze chociaż, że nasz el Prezydętę nie schował głowy w piasek i nie udaje, że wszystko jest w porządku.
checkmate Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 To Ty Marvinka jesteś ze Słupska? Lel A w Poranku najpyszniejsza pizza za te kilka złociszy
Marvinka Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Opublikowano 9 Lipca 2015 To Ty Marvinka jesteś ze Słupska? Lel A w Poranku najpyszniejsza pizza za te kilka złociszy Marvinka skądinąd, akuratnie w w Słupkie siedzi, póki jej firma nie skończy jednego takiego projektu, co może potrwać jeszcze chwilkę czasu. Ta pjzyjka może i fajna, ale informacja, że gruby pan przed tobą bierze sześć ostatnich, akurat gdy ma się głoda - to jest masakra. Grrrrrrrrrrrr! 1
Rekomendowane odpowiedzi