Skocz do zawartości

Xiaomi MI 6 - odblokowanie bootloadera (bootloader unlock)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj udało mi się odblokować bootloader w MI6 128gb - chciałbym opisać procedurę, bo od czasu wszystkich internetowych poradników sporo się zmieniło i większość z nich jest nieaktualna.

W xiaomi miałem zablokowaną oficjalną wersję oprogramowania V11.0.6.0.PCAMIXM (MIUI10) - dokładnie to pobrane z oficjalnej strony: https://c.mi.com//miuidownload/detail?device=1700326

Co zrobiłem żeby odblokować:

1. Potrzeba konto xiaomi (ustawienia -> konto xiaomi) - grzecznie wszystko uzupełniamy, chociaż nie jestem pewien czy jest to wymagane.

2. Konfiguracja telefonu: włączamy opcje programistyczne, włączamy debudowanie USB, włączamy zdjęcie blokady OEM, wchodzimy w opcje "stan odblokowania" - będzie że jest zablokowane. Dodajemy konto xiaomi - nie trzeba żadnego loginu, hasła, przechwyci samo w urządzenia.

3. Pobieramy coś do odblokowania bootloadera: http://www.miui.com/unlock/index_en.html Ale tu zaczynają się schody. Sporo się pozmieniało, nie trzeba już żadnego logowania żeby pobrać narzędzia, żadnego pisania maili z prośbą o możliwość odblokowania. Idziemy dokładnie do https://c.mi.com/thread-2262302-1-0.html i pobieramy 2 pliki:

miflash_unlock-en-5.5.224.24.zip i miflash_unlock-en-4.5.813.51.zip

Dwie różne wersje tego samego. Rozpakowujemy.

4. Procedura odblokowania:

- uruchamiamy ponownie telefon, w trakcie włączania trzymamy przycisk głośności w dół - wchodzimy w tryb fastboot.

- podłączamy telefon przez usb. Odpalamy unlocker w wersji 4.5, logujemy się. Klikamy kółko zębate i wybieramy opcję instalcji sterowników usb.

- jak sterowniki się instaluję odpalamy unlocker w wersji 5.5 - nie będzie wykrywał urządzenia. Logujemy się (mały przycisk na dole okna).

- w programie w wersji 4.5 po zainstalowaniu sterowników pojawi się komunikat że jest ok i żeby ponownie podłączyć telefon - odpinany i ponownie wczepiamy kabel.

- w programie w wersji 5.5 klikamy refresh - powinien pojawić się na liście. Wraz z wymarzonym przyciskiem unlock.

Odblokowanie trwało może 15s.

Dalsza procedura jest już w filmach na youtube (twrp + wgranie xiaomi eu).

Problem może być jeszcze z nowym twrp - w moim przypadku nie dało się nic wgrać na telefon po zamontowaniu spod twrp (może źle to zrobiłem?)

Ostatecznie rom wrzuciłem na pendrive, podłączyłem przez OTG i stamtąd zainstalowałem.

~~~~

For english users - please use translator. Or contact me over private message (if translation is obscure), I will help you to resolv this problem.

Edytowane przez KamilSPL
  • 2 lata później...
Opublikowano

Próbował ktoś w ten sposób jak kolega wyżej?, u mnie problem pojawia się że mimo zainstalowania sterowników telefon widzi tylko przez chwilę, jak odpalę fastboot devices po uruchomieniu kompa działa i widzi go, jeśli tylko odpalę unlock tool to na liście się chwile pojawi i koniec, przestaje widzieć telefon w devices. Ktoś miał podobny problem? chciałbym wgrać lineageos.