Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Przednia kamerka przekłamuje barwy na zdjęciach. Zwłaszcza skóry, która na podglądzie/zdjęciach jest sino-fioletowa.

Opublikowano

Tak jak w temacie. Przednia kamerka przekłamuje barwy na zdjęciach. Zwłaszcza skóry, która na podglądzie/zdjęciach jest sino-fioletowa.

Jak masz ustawiony balans bieli?

Czy próbowałeś jakąkolwiek inna aplikację?

Czy zdjęcia są przekłamane tylko na Xiaomince, czy też są po prostu spsute równiez na innych urządzeniach typu komputer?

Opublikowano

Wszystko jest domyślnie, w każdej aplikacji są te przekłamania, od instagrama po snapchat itp. i na komputerze również je widać.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jest domyślnie, w każdej aplikacji są te przekłamania, od instagrama po snapchat itp. i na komputerze również je widać.

Aby ostatecznie kamerę potwierdzić, czy mógłbyś taki test zrobić?

• Wyłącz HDR jeśli jest włączone
  • Wyłącz rozpoznawanie twarzy i płci (opcje aplikacji na lewym ekranie aparatu)
  • Wyłącz odcień skóry (na lewym ekranie)
  • Włącz tryb manualny (na lewym ekranie) i wtedy pojawi ci się opcją BALANS BIELI, oraz ISO na ekranie aplikacji aparatu - przestaw balans z Auto na coś innego i obadaj jak to śmiga
Edytowane przez Marvinka
Opublikowano

Aby ostatecznie kamerę potwierdzić, czy mógłbyś taki test zrobić?

• Wyłącz HDR jeśli jest włączone
  • Wyłącz rozpoznawanie twarzy i płci (opcje aplikacji na lewym ekranie aparatu)
  • Wyłącz odcień skóry (na lewym ekranie)
  • Włącz tryb manualny (na lewym ekranie) i wtedy pojawi ci się opcją BALANS BIELI, oraz ISO na ekranie aplikacji aparatu - przestaw balans z Auto na coś innego i obadaj jak to śmiga

Nadal bez zmian. Ciągle robi ze mnie trupa

Opublikowano

Nadal bez zmian. Ciągle robi ze mnie trupa

:mrgreen:

Marvinka reflektowałaby na obehrzenie takiego zdjęcia.

A poważniej. Internet pełen zdjęć cykniętych Mi3, które nie wyglądają na obarczone "efektem trupa". Ustawienia, jak sam sprawdziłeś, nie mają na to wpływu. Wniosek: coś z kamerką może być nie tak.

Jeszcze jedna deska ratunku: przeczesać aktualizacje, czy któraś nie ingeruje w przetwarzanie obrazu z kamery, zainstalować, może pomoże.

Opublikowano

:mrgreen:

Marvinka reflektowałaby na obehrzenie takiego zdjęcia.

A poważniej. Internet pełen zdjęć cykniętych Mi3, które nie wyglądają na obarczone "efektem trupa". Ustawienia, jak sam sprawdziłeś, nie mają na to wpływu. Wniosek: coś z kamerką może być nie tak.

Jeszcze jedna deska ratunku: przeczesać aktualizacje, czy któraś nie ingeruje w przetwarzanie obrazu z kamery, zainstalować, może pomoże.

Haha, lepiej nie. Mimo wszystko wolałbym się pokazać od tej mniej bladosinej strony :mrgreen:

Dodam jeszcze, że te przekłamania występują tylko w dobrym świetle. Kiedy jest półmrok, ew. dosyć pochmurna pogoda, nic takiego się nie pojawia. Ale kiedy jestem w dobrze oświetonym pomieszczeniu, lub na pełnym słońcu znowu zaczyna się efekt upiększania.

Opublikowano

Haha, lepiej nie. Mimo wszystko wolałbym się pokazać od tej mniej bladosinej strony :mrgreen:

Dodam jeszcze, że te przekłamania występują tylko w dobrym świetle. Kiedy jest półmrok, ew. dosyć pochmurna pogoda, nic takiego się nie pojawia. Ale kiedy jestem w dobrze oświetonym pomieszczeniu, lub na pełnym słońcu znowu zaczyna się efekt upiększania.

Hiehie, Marvinka jest fanem scenariusza apokalipsy zombie, tak więc nie bój nic, nie będzie złej oceny! :cool:

Kurcze, z tego co piszesz to ewidentnie coś z czujnikiem balansu bieli. To powinno działać dobrze samo z siebie, bez kombinowania, może nie w każdej sytuacji ale w większości przypadków. <_<

Opublikowano

Hiehie, Marvinka jest fanem scenariusza apokalipsy zombie, tak więc nie bój nic, nie będzie złej oceny! :cool:

Kurcze, z tego co piszesz to ewidentnie coś z czujnikiem balansu bieli. To powinno działać dobrze samo z siebie, bez kombinowania, może nie w każdej sytuacji ale w większości przypadków. <_<

Zapamiętam i polecę się na przyszłość :D

Czyli wada leży prawdopodobnie po stronie software? I możliwe jest że pojawiła się zupełnie niespodziewanie? Po ostatniej aktualizacji wszystko było ok, aż do niedzielnego poranka. Owszem, sobotnia noc była dosyć intensywna, ale dla mnie, a nie smartfona :ph34r:

Opublikowano

Zapamiętam i polecę się na przyszłość :D

Czyli wada leży prawdopodobnie po stronie software? I możliwe jest że pojawiła się zupełnie niespodziewanie? Po ostatniej aktualizacji wszystko było ok, aż do niedzielnego poranka. Owszem, sobotnia noc była dosyć intensywna, ale dla mnie, a nie smartfona :ph34r:

To trochę tak jak z elfami. Jak zapytasz takiego o radę to ci mówi jednocześnie "tak" i "nie". :geek:

Marvince to wygląda raczej na fizyczny problem z kamerką, konkretniej za czujnik światła. Logika: skoro na drugiej kamerze wszystko bangla jak trzeba to znaczy, że oprogramowanie jest ok.

Ale, choliera, wykluczyć totalnie oprogramowania nie można. Zawsze warto przed podejmowaniem bardziej agresywnych kroków jeszcze pogmerać w aktualizacjach, popatrzeć, coś może się odblokuje?

A na marginesie: znaczy się majówka się udała? Bardzo prawidłowo, tak trzymać!

Opublikowano

To trochę tak jak z elfami. Jak zapytasz takiego o radę to ci mówi jednocześnie "tak" i "nie". :geek:

Marvince to wygląda raczej na fizyczny problem z kamerką, konkretniej za czujnik światła. Logika: skoro na drugiej kamerze wszystko bangla jak trzeba to znaczy, że oprogramowanie jest ok.

Ale, choliera, wykluczyć totalnie oprogramowania nie można. Zawsze warto przed podejmowaniem bardziej agresywnych kroków jeszcze pogmerać w aktualizacjach, popatrzeć, coś może się odblokuje?

A na marginesie: znaczy się majówka się udała? Bardzo prawidłowo, tak trzymać!

Zombie, elfy... Zapomniałaś o gnomie w kamerce :D

Znając moje szczęście do hardware, problem leży na pewno po tej stronie. Czyli czeka mnie odesłanie telefonu na gwarancję. Mehhh. Od razu mogę się zapytać, czy wiesz (Ty, bądź ktoś inny, kto być może tutaj zajrzał i czyta tego posta) może jak to wygląda, jeśli kupiłem sprzęt na xiaomiforsale.com? Mam na myśli czas naprawy etc. etc.

Odnośnie pytamia z marginesu- nie narzekam, co prawda pracowałem, ale imprezami też nie pogardziłem :P W zasadzie szedłem na imprezę zaraz po pracy  :ph34r:  Tak trzymać mówisz... Mój Mi3 mówi zupełnie co innego :lol:  Może to ostrzeżenie, jak będe wyglądał jeśli nadal będę narzucał sobie takie tempo :rolleyes:

Opublikowano

No niestety odnośnie odsyłania na gwarancji to Marvinka doświadczenia nie ma, ale przeszufluj forum, ludzie zadawali to pytanie i na pewno się doświadczeniem podzielą.

...a w sumie taki drastyczny test, może ciebie po prostu po imprezie Majówkowej trzyma i faktycznie karnację skóry zmieniłeś? :-P

My się tu męczymy, a weź pan obadaj się pod tym kątem. :mrgreen:

Opublikowano

No niestety odnośnie odsyłania na gwarancji to Marvinka doświadczenia nie ma, ale przeszufluj forum, ludzie zadawali to pytanie i na pewno się doświadczeniem podzielą.

...a w sumie taki drastyczny test, może ciebie po prostu po imprezie Majówkowej trzyma i faktycznie karnację skóry zmieniłeś? :-P

My się tu męczymy, a weź pan obadaj się pod tym kątem. :mrgreen:

Okej, poszukam, poszukam. Ale zapytać zawsze warto, w końcu kto pyta nie błądzi B) 

Hahaha, aż tak drastyczna ta majówka nie była. Z moją skórą wszystko w porządku, wątroba też się trzyma jako tako, więc jest dobrze. Lekarz na razie musi poczekać na moją wizytę. Oby jak najdłużej :ph34r:

Opublikowano

U mnie to samo po aktualizacji z 5 maja, wczoraj aktualizowalem i tak samo, efekt trupa. Czekam na kolejną aktualizacje, może coś źle zainstalowalo.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...