Jump to content

Totalna cegła [odblokowany bootloader]

Accuface93

Recommended Posts

[Mi 9 lite][Odblokowany bootloader]

Witam, podczas aktualizacji przez TWRP "MIUI Polska 12: 20.11.11" wersja rozwojowa na poprzednią wersję rozwojową wyskoczył error podczas instalacji i telefon nagle wyłączył się. Telefon wcześniej działał normalnie, nie było problemu z wejściem do TWRP itp. - nie pierwszy raz odblokowywałem bootloadera i wgrywałem custom ROMy. Jak okazało się później, nastąpiła totalna cegła tj. nie działa fastboot, telefon nie reaguje na żadne przyciski, kombinacje. Sterownik Qualcomm HS -USB QDloader 9008 jest wykrywany po podłączeniu telefonu do USB i jednocześnie w programie Mi Flash wykrywa urządzenie. Podczas instalacji wyskakuje error(tak jakby chodziło o EDL, zdjęcie w załączniku). Moje pytania:

1. Czy potrzebuję jakąś specjalną wersję ROMa do wgrania?

2. Czy potrzebne jest uruchomienie trybu EDL przez ściągnięcie tylnej obudowy i "dotknięcia styków", jeśli menadżer urządzeń wykrywa mi sterownik?

3. Czy da się wgrać ROM bez autoryzowanego konta Xiaomi?

4. Czy da się wgrać ROM na kablu USB od ładowarki, czy też potrzebuję specjalnego kabla EDL?

5. Jeśli nie będę w stanie zrobić tego sam (bez autoryzowanego konta Xiaomi) to komu powierzyć taką operację? Wysłać do serwisu w Polsce?

Nigdy nie miałem takiej sytuacji, że podczas aktualizacji ROMu od MIUI Polska rozsypało się recovery (telefon na snapdragonie). Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

@EDIT 

Znalazłem takie info: "Od połowy 2018 r. flashowanie EDL można wykonać tylko za pośrednictwem autoryzowanego konta EDL. Zostało to wprowadzone, aby zapobiec niewłaściwemu używaniu nielegalnego flashowania romu na chińskich urządzeniach, aby móc sprzedawać je za granicą. Xiaomi nie udziela już autoryzacji EDL"

Czyli wychodzi na to, że z moich starań nici. Napisałem mejla z zapytaniem naprawy do micenter Wrocław. 

@EDIT 2

Telefon odebrałem dzisiaj po naprawie w MiCenter Wrocław, wszystko działa normalnie. Wgrano mi oficjalne MIUI 12 Stable, koszt odceglenia w moim przypadku to 150 zł + koszty wysyłki.

Gdyby nie autoryzowane konto Xiaomi to wgrałbym sobie system sam :D

error.jpg

Edited by Accuface93
rozwiązanie problemu