Skocz do zawartości

Automatyzacja w 3H

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Od tygodnia jestem posiadaczem oczyszczacza model 3H. Czy mógłbym prosić kogoś bardziej doświadczonego o pomoc w ogarnięciu automatyzacji? Przyznam, że spędziłem ostatni tydzień kombinując z różnymi ustawieniami i nie jestem póki co w stanie się w pełni dogadać ze sprzętem i teraz nie wiem czy to kwestia systemu (to mój pierwszy produkt typu smart home od Xiaomi) czy może coś nie gra jednak ze sprzętem.

O co mi chodzi? Wiem, że tryb auto działa wg norm chińskich, a nie europejskich, więc chciałbym wymusić silniejszą pracę żeby zbijał lepiej zanieczyszczenie w zakresie od +/- 25 ug/m3 do jakiegoś poziomu gdzie tryb auto będzie wystarczający. Idealnie chciałbym żeby:

1. Przy małych zanieczyszczeniach typu <10 ug/m3 oczyszczacz nie pracował (oszczędność filtra).

2. Powiedzmy 10-20(25) może działać na auto (jak się nie da, to może też manualnie jak w punkcie 3)

3. W przedziale 25-xx (40?) działał mocniej niż na auto.

4. W przedziale >xx działał w trybie auto.

5. Dodatkowo myślałem, żeby okresowo (co 1-2h?) włączał się bez względu na niski poziom zanieczyszczeń, żeby pomielić trochę powietrze, bo widzę, że przy stojącym powietrzu czasem zanieczyszczenia z okna mogą nie dojść do czujnika.

6. Póki co pomijam kwestię dnia i nocy, ale to dodatkowy temat jeśli powyższe punkty uda się jakkolwiek ustawić.

Nie ukrywam, że inspiracją do takich ustawień jest ten artykuł:

https://smartme.pl/ulepszenie-trybu-automatycznego-w-xiaomi-mi-air-purifier-3h/

Od razu uprzedzam odpowiedzi. Ustawiłem te reguły zgodnie artykułem i po prostu to nie działa. Ustawiłem potem kilka uproszczonych scenariuszy i wciąż nie jestem w stanie dojść do tego co bym chciał.

Jakie widzę problemy?

Oczyszczacz faktycznie wyłącza się jak spadnie poniżej ustawionej granicy 10. Ale potem już niekoniecznie chce się włączać. Przy ustawieniach z powyższego artykułu się nie włączał, więc dodałem jeszcze regułę, ze jak >10 i jest wyłączony to ma się włączyć. I włącza się. Ale już nie chce przejść z trybu auto na manualny w zakresie 20-40 tylko trzyma tryb auto dopóki nie dojdzie do reguły >40. Wtedy widzę w logach, że załącza taką regułę (oczywiście zostawiając tryb auto). Ale potem jak spada poniżej 40, to wciąż zostaje na auto.

Usunąłem więc punkt 2 z powyższej rozpiski, żeby od razu >10 włączał się tryb manual. To oczyszczacz odmówił włączania i pomimo wskazań na aplikacji rzędu kilkunastu ug/m3 przez całą dobę ani razu się nie załączył.

Zmieniłem sobie więc scenariusz i teraz wyłącza się poniżej 10 ale dodałem regułę, że godzinę po wyłączeniu ma się włączyć na tryb manual. W trybie manual ma działać 10-40 (powyżej - auto). Ustawiłem tryb manual na taki poziom jak chcę i faktycznie sprzęt się włącza po godzinie. Ale za to jak się włączy i stężenie jest <10 to już się nie wyłącza i tak sobie chodzi ze wskazaniami 4-5 ug. Zrobiłem test zapałki to natychmiast przełączył się w tryb auto, wyciągnął co trzeba i po kilku sekundach poziom spadł poniżej 10 więc się wyłączył.

Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi z tymi ustawieniami tak, żeby to faktycznie działało? Albo może mógłby ktoś zaproponować jakieś rozwiązanie alternatywne, które z grubsza pomoże to ustawić, żeby działało tak jak chcę, czyli: w najniższych (rozsądnych) zakresach oczyszczacz się wyłącza; powyżej pewnego poziomu się włącza, ale przy stężeniach rzędu 25 i powyżej norm działa mocniej niż auto, a potem wraca do trybu auto kiedy już są wysokie stężenia?

Z góry dzięki za pomoc/sugestie.

P.S. Nie wiem czy to ważne, ale sprzęt to model 3H, polska dystrybucja, europejski serwer, oficjalna aplikacja xiaomi home z play store (android).

Edytowane przez Macro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...