Skocz do zawartości

Linux Montowanie Partycji - Help Przy Rpi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, zdaję sobie sprawę że są od tego pewnie inne fora ale i tutaj bez problemu powinny znaleźć się osoby ogarniające temat :P

Oglądając sobie filmy na moim Raspberry Pi z systemem xbmc z pendriva wszystkie śmigają elegancko ale przez wifi z folderu nfs na routerze chyba tylko divixy działają bez zająknięcia... W necie znalazłem taką stronkę:
http://forum.osmc.tv/showthread.php?tid=10447
i z jej pomocą dodałem do pliku /etc/fstab linijkę 

192.168.0.1:/nfs/Dysk nfs udp,noatime,rsize=32768,wsize=32768,nolock 0 0

Ale nie pomogło... zwiększyłem rsize i wsize do 65536 ale nic nie dało a nawet chyba jest trochę gorzej. Jak ten plik powinien wyglądać w moim przypadku? Bo wydaje mi się że gdzieś popełniłem błąd... Na tym forum gościowi śmigają filmy o jakości 30mbps a mi co jakiś czas zatnie film z marnym 2mbps... :P

Parę dni temu podłączyłem i udostępniłem cały dysk przenośny 1TB dlatego nie mam zamiaru bawić się już w pendrivy ;) a jeśli chodzi o wydajność routera... dysk wiadomo w NTFS ale ponad 3MB/s wyciąga przy odczycie także nawet z filmami o jakości ~10mbps nie powinno być żadnego problemu, no, chyba że ktoś zacznie torrenty zasysać z prędkością ponad 2MB/s... z tego co kiedyś patrzyłem obciążenie routera utrzymywało się w okolicy 70% w takim wypadku

• 2 tygodnie później...