Jump to content

słaby mikrofon przy korzystaniu z whatsappa lub messengera

monika_piw

Recommended Posts

Witam,

mam następujący problem. Od 3 dni jestem posiadaczką Xiaomi mi 9 lite. To mój pierwszy telefon z serii Xiaomi. Zaraz po zakupie ustawiałam go pod swoje preferencje a dziś przyszedł czas na przetestowanie rozmów video poprzez whatsapp i messenger. Problem jest taki, że rozmówca słabo słyszy to, co mówimy. Sprawdziłam jak sytuacja wygląda przy normalnej rozmowie telefonicznej. Zarówno przy normalnej rozmowie jak i przez zestaw głośnomówiący rozmówca dokładnie słyszy mnie oraz synka, niezależnie czy jesteśmy blisko telefonu czy trochę dalej. Następnie spróbowałam skorzystać z dyktafonu - sytuacja podobna. Dźwięk nagrywa się doskonale, niezależnie czy mówię ja czy synek, niezależnie czy trzymam telefon w ręku czy stoję od niego 5-10m dalej. Tak samo wygląda sytuacja z nagrywaniem video poprzez aparat. Idealny dźwięk. Wygląda więc na to, że mikrofony działają doskonale. Niestety kiedy dzwonię video przez whatsappa czy messengera rozmówca słyszy tylko mnie, głos synka, który stoi obok jest już prawie niesłyszalny.

Próbowałam już ponownie zainstalować aplikacje whatsappa i messengera - nic. Mój brat określił to jakby "mikrofon źle zbierał" dźwięk. Ale tylko podczas rozmowy video przez komunikatory.

Czy ktoś może spotkał się z takim problemem i powie jak sobie z tym poradzić? Będę bardzo, bardzo wdzięczna, bo telefonu używam głównie, żeby dziadkowie mogli porozmawiać na kamerce z wnuczkiem, a tu kiszka, bo wnuczka nie słychać :(

Telefon jak już pisałam Xiaomi mi 9 lite, wersja MIUI: MIUI Global 11.0.1 stabilna. Wersja Android: 10.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli był już taki wątek - przeszukałam forum i nic nie znalazłam pasującego do mojego problemu. Jeśli był taki wątek - proszę mnie przekierować.

Problem dość popularny dla różnych modeli od Xiaomi - po prostu musicie być bliżej mikrofonu (od czasu do czasu wychodzi aktualizacja dla romu xiaomi.eu i poprawki w tej kwestii i wtedy słychać praktycznie idealnie). Jak na razie to synka na kolana i telefon w małej odległości od Was.

• 2 weeks later...

Witam,

u mnie jest ten sam problem... Dodam, że w FB Messengerze (nie wiem jak whatsappie) dźwięk jest zbierany tylko przez górny mikrofon.

Wie ktoś czy da się włączyć, żeby dźwięk był zbierany również przez dolny mikrofon? W innych telefonach tak jest :/.

Edited by Razalas

• 1 year later...